Cumartesi Doğmamış bebeğe masallar

Doğmamış bebeğe masallar

16.03.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Henüz doğmamış bebeğinizle iletişim kurmak ister misiniz? Ya onun anne rahminde dönerken çıkardığı sesleri duymak, kalp atışlarını ve hıçkırıklarını dinlemek? Bu arada onunla konuşmanız, ona masal okumanız, müzik dinletmeniz de mümkün

Doğmamış bebeğe masallar

Doğmamış bebeğe masallar

Henüz doğmamış bebeğinizle iletişim kurmak ister misiniz? Ya onun anne rahminde dönerken çıkardığı sesleri duymak, kalp atışlarını ve hıçkırıklarını dinlemek? Bu arada onunla konuşmanız, ona masal okumanız, müzik dinletmeniz de mümkün

TUBA AKYOL

Gebe kalmış olmak aileye yeni bir bebek geleceği fikrini kabul etmek, buna hazır olmak anlamına gelmiyor. Birçok anne ve baba adayı gebelik ilerledikçe içinde bulundukları durumun ciddiyetini kavrayarak tedirgin oluyorlar. Doğum nasıl gerçekleşecek, bebek sağlıklı doğacak mı, doğduktan sonra ona nasıl bakılacak gibi sorular anne-baba adayının zihnini meşgul ediyor.
"Anne ve babanın yaşadığı gerilimlerin anne rahmindeki bebeği etkilediği biliniyor. Bu tür gerilimler annede birtakım sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olabildiği gibi, bebeğe de zarar verebiliyor" diyen Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Timur Gürgan "Embriyodan sağlıklı bebeğe" adını taşıyan bir programla anne ve baba adayına destek sunuyor. Bu programın bir parçası da "BebeSounds" adlı sistemle anne ve babanın doğmamış bebekleri ile iletişim kurmalarını sağlamak.

"Embriyodan sağlıklı doğuma..."
"Embriyodan sağlıklı bebeğe" programının amacı ne?
Gözlemlediğimiz kadarıyla birçok kişi gebelik esnasında hazırlıksız yakalanma paniği yaşıyor. Gebeler, bebeği ellerine aldıklarına ne yapacaklarını, hatta onu nasıl emzireceklerini bile bilmiyorlar. Bu durum korku ve gerilim yaratıyor anne-babada. Doktorlar "Şunu ye, bunu yeme, tansiyonun ölçülsün" diyorlar ama anne ile babayı doğuma hazırladıkları söylenemez.

Siz nasıl hazırlıyorsunuz?
Embriyo safhasından sağlıklı doğuma kadar bilimsel doktor takibi sağlayarak. Ekipte kadın doğum uzmanının yanı sıra bir psikolog, gerekirse diyetisyen, hastalıklar ortaya çıkarsa diğer doktorlar yer alıyor. Doğuma doğru anne-babanın çocukla iyi ilişki kurabilmesi, içeride gelişen canlıyı hissetmesi çok önemli.

"Ben de bebeğime sesimi dinlettim"
BebeSounds sistemi nedir?
BebeSounds anne ile babanın bebekle iletişim kurmasını sağlayan bir cihaz. Bu cihazla bebeğin içeride çıkardıkları sesleri dinleyebiliyorsunuz. Bunun yanı sıra küçük bir mikrofon yardımıyla onunla konuşabilir ya da ona müzik dinletebilirsiniz.

Yurtdışında bu tür destek programları, cihazlar yaygın mı?
Dünyada da yeni gelişiyor. Benim de yeni bir çocuğum oldu. Araştırırken BebeSounds ile karşılaştım.

Siz de kullandınız mı?
Evet. Ben kadın doğumcu olduğum için bebeğin anne karnında çıkardığı seslere yabancı değilim. Ama insanın kendi çocuğu ile iletişim kurması farklı.

İçeri ses veriliyor. Ses dalgaları bebeğe zarar verebilir mi?
İçeriye çok az dozda ses veriliyor. Kanıtlanmış bir zararı yok. Biz herkes bu cihazı kullansın da demiyoruz. Önemli olan doğru amaçla, doktor kontrolünde kullanılması. İlle bize gelmeleri de gerekmez. Doktorlarını motive ederek bu hizmeti alabilirler.

Ya arabesk dinletilirse?
Arabesk dinletilen çocuk Türkiye toplumuna daha mı kolay uyum sağlar? Şaka bir yana, bunu bilemeyiz. Bu uygulama yaygınlaşırsa etkileri de araştırılır. Cihaz yurtdışında hazırlandı. Türkiye’de hazırlansaydı içine müzik CD’si olarak ne konurdu bilemeyiz.

"Onunla iletişim kurdum"
Formsante Dergisi Yayın Yönetmeni Zeynep Çuhacı Ayaz da BebeSounds sistemi aracılığı ile doğmamış bebeği ile iletişim kurdu: "Başta kalp atışları olmak üzere onun, o daralmış su kesesinin içinde dönerken çıkardığı her tür sesi duyabildim. Ne müthiş bir duygu olduğunu düşünebiliyor musunuz? Aynı cihazın farklı bir özelliği sayesinde hem ben hem babası onunla konuştuk, sesimizi dinlettik. Doğunca bu seslere aşina olsun, bizi tanısın diye. İster inanın, ister inanmayın bir süre sonra bizim seslerimize tepki vermeye başladı."

"Çocuk bu yöntemle Einstein olmaz ama zeka potansiyeli açığa çıkar"
Prof. Dr. Timur Gürgan
H. Ü. Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğr. Üy. Tel: (0312) 442 74 04

BebeSounds’un bebeğin zekasını geliştirdiği de iddia ediliyor.
Bebek gebeliğin belirli haftalarında duyabiliyor, görüyor ve hissedebiliyor. Anne ve babanın bebeğin bu duyularına yönelik yapacağı davranışlar bebeğin rahim içindeki fiziksel ve psikolojik gelişmesini olumlu yönde etkiliyor. Yeni bir cihaz daha var şimdi: BabyEinstein. Görüntü-müzik karışımlarından oluşan CD’ler hazırlanmış. Bebek anne karnındayken bu CD’lerin TV’de gösterilmesi isteniyor. Bu görüntüler sayesinde bebeğin görsel hafızasının, aritmetik zekasının geliştiği söyleniyor.

Bu zeka takıntısı doğru mu? İnsanlar, bebekleri Einstein olmasa da onu severler herhalde. Daha çocuk doğmadan neden zekasıyla uğraşılıyor?
Çocuk zaten bu tür yöntemlerle daha zeki doğmaz. Zeka genetik olarak da ayarlanan bir şey. Ancak bu şekilde zekası geliştirilebilir. Zekanın da çeşitleri var. Görsel, sanatsal, matematiksel, duygusal, hızlı zeka gibi... Anne ve babanın çocuğun potansiyelini en doğru şekilde ortaya çıkarmasına yönelik doğum sonrası destek programları da var. Çocuk psikologları çocuğun hangi tür zekasının daha gelişkin olduğunu saptayarak onun bu yönde teşvik edilmesini sağlayabiliyorlar.




CUMARTESİ