Cumartesi E-meslekler geliyor

E-meslekler geliyor

27.01.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

E-meslekler geliyor

E-meslekler geliyor

E-meslekler geliyor

Bilgi teknolojilerinin yükselişi, iş dünyasında büyük değişimleri beraberinde getirdi. Küreselleşmeyle birlikte yükselişe geçen "Yeni Ekonomi" kavramının doğmasında internet ve bilgisayar teknolojilerinin büyük etkisi var. Araştırmalara göre Yeni Ekonomi tüm dünyada 2003 yılında cirosunu 1 trilyon dolara çıkaracak. Büyük veya küçük tüm şirketler için yeni teknolojilere yatırım, geleceğe yatırım olarak algılanıyor bugün. Bu hızlı değişime firmaların ayak uydurabilmesi için profesyonel destek almaları şart. İşlerinde bilgi teknolojilerini yoğun kullanan şirketler ise şirketleri içinde çalışacak kişi ve ekipleri oluşturmaya başladılar.
Yeni ekonominin yarattığı yeni mesleklerin yıldızı tüm dünyada parlıyor. Şirketlerin kilit birimleri durumuna gelen bu yeni meslek alanlarına şimdilik dev şirketlerde rastlanıyor. Araştırma ve geliştirmeye yatırım yapan tüm firmaların ihtiyaç duyacağı meslekler geleceğin dijital dehaları için büyük olanaklar sağlıyor. Uzmanların en çok önemsediği mesleklerden biri "iş geliştirme". Birçok büyük şirketin oluşturduğu iş geliştirme birimleri, temelde stratejik çalışma ve yeni ürünler geliştirme işlerini yürütüyor. Ar-Ge’den bağımsız çalışan ve ürün geliştirmede stratejik yaklaşımlar sunan iş geliştirme, genellikle mühendislik veya ekonomi eğitimi almış yaratıcı gençlerin konumlanabileceği bir meslek.
Ülkemizde daha çok bankaların rağbet ettiği "dağıtım kanalları geliştirme" ise etkili bir diğer meslek. İnternet, wap, ATM ve mobil teknolojilerin etkin olarak kullanımı ve bu kanalları şirketin stratejilerine uygun hale getirme bu bölümün ana çalışma noktalarını oluşturuyor.
Entelektüel sermaye yöneticiliği de Yeni Ekonomi’nin doğurduğu bir başka parlak meslek. Adından da anlaşılacağı gibi beyin gücü yatırımına yönelik çalışan bu mesleğin mensupları, şirketin gelişiminde büyük katkılar sağlayabilecek bilgi-birikim kaynaklarına kolay erişim yollarını saptıyor. En büyük sermayenin bilgi olduğu günümüz koşullarında entelektüel sermaye ve bilgi yönetimi tartışmasız stratejik bir önem taşıyor.
Araştırmacıların açıkladığı roporlarda adı geçen veri tabanı uzmanlığı, internet strateji uzmanlığı, web yönetmenliği, CRM uzmanlığı, içerik yöneticiliği, e-ticaret uzmanlığı, e-iş projeleri şefliği, risk sermayesi uzmanlığı, network yöneticiliği ve teknoloji piyasası analistliği gibi mesleklerin tümünün ortak noktası internet ve diğer bilgi teknolojileriyle birlikte yürüyor olmaları.
Yeni mesleklerin sunduğu olanakları yazmaya sayfalar yetmez. Özellikle üniversite ve lise öğrencilerinin meslek seçimlerini yaparlarken bu yeni akımları göz önünde tutmalarını tavsiye ederim.





CUMARTESİ