Cumartesi Ege’nin kuzeyi sizleri bekliyor

Ege’nin kuzeyi sizleri bekliyor

21.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yunan mitolojisinin denizler tanrısı ‘’Poseidon’’ sizden yanaysa rotanızı İzmir’den kuzeye doğru çizebilirsiniz. Ödülünüz birbirinden güzel koylar olacaktır…

Ege’nin kuzeyi sizleri bekliyor

Ege’nin kuzeyi sizleri bekliyor
İzmir’in kuzeyinde bulunan Dikili (Midilli) Boğazı ve Körfezi, güneyinde ise doğuya doğru girmiş Çandarlı Körfezi, İstanbul’a cam kenarında uçak yolculuğu yapanların favori manzarasıdır. Aynı zamanda denizciler için sert rüzgarlarıyla tanınan ve dikkat edilmesi gereken bir bölgedir. Söz konusu alan içinde çok sayıda balıkçı barınağı, birbirinden güzel birçok koy ve sakin havalarda alargada kalınabilecek demir alanları bulunmaktadır. Dikili Boğazı’nın doğusunda denizde geniş sığlıklar oluşturan düz araziler ve arkalarında yüksek dağlar bulunur. Bu rotadaki seyirler olabildiğince karadan açıkta yapılmalıdır. Dikili Boğazı’nın batısındaki Midilli Adası’nın çevresinde kalan bölge genellikle tehlike oluşturmaz ancak balıkçı şamandıraları özellikle hava karardıktan sonra risk yaratabilir.

Haberin Devamı

Kaldığımız yerden devam edelim. Dikili’den itibaren dağlar kıyıda adeta doğal bir set oluşturarak Çandarlı’ya kadar devam eder. İzmir’in bu güzel sayfiye beldesinin batısında bulunan düz saha ise tedbirli olunması gereken bir diğer bölgedir. Zira rüzgarın denize eriştiği kritik noktadır. Ayrıca körfezin batısında dikkat edilmesi gereken sığlıklar da bulunmaktadır.

Kritik noktalar

Çandarlı Körfezi’nin güneyinde Aliağa ve Nemrut Limanları bulunur. Dantel gibi girintili çıkıntılı yapıya sahip sahil şeridi İzmir Körfezi’nden başlayıp Eski Foça’dan Ayvalık’a kadar devam eder. Coğrafi olarak bölgede Akdeniz iklimi egemendir. Yaz ve kış aylarında kuzeyden yıldız, kuzeydoğudan poyraz, kuzeybatıdan karayel eser. Lodos ise deniz havasını bozar ve yağmur getirir. İmbat ise özellikle yazlıkçılar açısından rahatlık ve serinlik habercisidir. Bölgede ekseriyetle baskın olan rüzgar yönü kuzeydir. Özellikle Çandarlı açıklarında sert dalgalara rastlamak şaşırtıcı olmaz. Bu nedenle yelkenlilerin seyir esnasında oluşturacağı görüntüler yat dergilerine kapak olabilecek kadar çarpıcıdır. Çandarlı Körfezi’nin kuzeyinde bulunan Maltepe Burnu ile güneyinde kalan Arslan Burnu arasındaki saha bu tür olumsuz havaların en şiddetli yaşandığı noktalardır. Kuzey

Ege’nin kuzeyi sizleri bekliyor
istikametine seyir planlayanların denize tek çıkmamalarını, buna her yerde dikkat edilmesini özellikle vurguluyorum. Hakim rüzgarlarla ilgili belirtmek istediğim bir husus daha var. Maltepe Burnu’ndaki sağanaklara ve Arslan Burnu’ndaki kaba dalga ve akıntılara çok dikkat edilmelidir. Bölgede seyir tecrübesi olan yelkenli tekne sahiplerinin ve balıkçıların görüşleri sizler için değerli bir rehberdir. Hava tahmin raporlarını da sürekli olarak inceleyin. Zira denizde ne kadar dikkatli olursanız şansınız o kadar yaver gider.

Haberin Devamı

Hava Tahmini

Değişken ve sert havası olan bölge için en güvenilir kılavuz meteorolojinin verdiği raporlardır. Tavsiyem (izmir.mgm.gov.tr ) sitesini sık sık kontrol etmenizdir. Telsizden yapılabilecek uyarıları da dikkate alın. Çünkü deniz ihmale gelmez. Doğanın kuvvetiyle yarışmak da hem anlamsız hem de imkansızdır. Ne yazık ki kıyılarımızda binlerce tekne sahibi telsiz, can yeleği, pusula, güncel haritalar, işaret fişeği, fener, temel ilkyardım çantası gibi donanımlar olmadan, deyim yerinde ise gereksiz cesaret gösterisi yaparak denize açılıyor.

Haberin Devamı

Bölgeden fotoğraflar

Tekrar Çandarlı’ya dönersek… Barınağın kuzeyindeki sahil kesiminde 40 metre çapında olan ve özellikle dalgalı havalarda fark edilmesi son derece güç kayalık mevcuttur. Yeni Foça Koyu’nun batı burnundan 300 metre açıkta ise 40 metrelik alanı kaplayan kayalık ve döküntüler bulunur. Onlara dikkat etmek gerekir. Bütün önlemleri aldıysanız, denizciliğin temel kuralı olan önce güvenlik ilkesine harfiyen uyuyorsanız sorun yok. Rüzgara karşı tırmanmayı göze alarak Eski Foça’dan Çandarlı yönüne yelken açanlar veya motor seyri yapanlar için bölgede birbirinden güzel koylar bulunur. Örneğin uygun bir havada Dikili Bademler’de demir atmaya karar verirseniz ödülünüz insanı büyüleyen şahane bir koy olacaktır. Orası adeta Türkiye’deki Maldivler’dir ve hava müsait ise keyifli alarganızdan sonra kuzey rüzgarıyla mücadele ederek ve genellikle bir başka noktada daha geceledikten sonra Ayvalık’a kadar uzanabilirsiniz. Sonrasında dilerseniz dümeninizi Bozcaada’ya çevirebilirsiniz. Navionics ile rahatlıkla rota belirleyebilirsiniz. Son derece yaygın ve oldukça pratik. Lakin gideceğiniz yerlerin ayrıntılı ve güncel haritaları elinizin altında mutlaka bulunsun. Bunu önemle tavsiye ediyorum. İzmir’den kuzeye çizilecek rotanın en keyifli tarafı yorucu bir seyir ardından alargada içilen demli çay ve insanı adeta büyüleyen nefis gün batımı olacaktır. Çektiğim birkaç fotoğrafı pruvanızın neta, rüzgarın kolayınıza olması dileğiyle paylaşıyorum. Denizlerdeki tüm dostlara emniyetli seyirler diliyorum.

Haberin Devamı

Ege’nin kuzeyi sizleri bekliyor

Ege’nin kuzeyi sizleri bekliyor