Cumartesi “Eleştirilmekten çekiniyoruz”

“Eleştirilmekten çekiniyoruz”

21.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İddialı şapka tasarımlarıyla adını dünyaya duyuran Merve Bayındır’la yeni koleksiyonunu ve Türkiye’deki şapka kültürünü konuştuk. Bayındır “Eleştirilmekten çekindiğimiz için şapka takmaya cesaret edemiyoruz” diyor

“Eleştirilmekten çekiniyoruz”

Hayatımda bir gün tasarımcı olacağım, hele ki şapka tasarımcısı olacağım hiç aklıma gelmezdi” diyor Merve Bayındır. Kanada York Üniversitesi’nde Psikoloji ve İnsanlık Tarihi eğitimi alıp, 4-5 sene kadar mesleğini yapmış. Sonra bazı özel durumlardan dolayı mimar olan babasının yanında çalışmaya başlamış. İçindeki tasarım heyecanı ise onu projelerdeki kumaşların takibine itmiş ve kumaşları öğrenmiş. Terzi olan anneannesinden öğrendiği kalıp ve dikiş bilgisiyle de bir gün annesinin bir projesi için kendi deyimiyle “şapkamsı” aksesuarlar yapmaya başlamış. Tasarımlar o kadar beğenilimiş ki teşviklerle tamamen şapkaya yoğunlaşmış. Bayındır, bugün ana merkezi İngiltere’de bulunan dünya markası haline gelen işinin hem keyfini hem de zorluklarını yaşadığını söylüyor...

Haberin Devamı

Tasarımlarınızı yaparken nelere dikkat ediyorsunuz, çıkış noktanız ne oluyor?

Öncelikle ne için yaptığım önemli; bir geline mi, bir düğüne mi, partiye mi yoksa at yarışına mı tasarlıyorum... Müşterim ne giyiyor, yakışacak renkler, detaylar neler? Ama koleksiyonlarımda çok daha özgürüm. Trend renkler ilk noktam olsa da özgür kalmayı ve kendi içimdekini yansıtmayı seviyorum. Şapka, ayakkabı ve kıyafetten daha farklı bir unsurdur. Yıkanması gibi sorunları olmadığı için hemen hemen her malzemeyi kullanabilme özgürlüğünüz var. Bu da bence biz şapka tasarımcılarına sınırsız bir tasarım alanı verir. Benim için en önemli olan şeylerden biri detaylar ve renkler. Zor renkleri karıştırmayı seviyorum. Markamızın en büyük özelliklerinden biri her şeyin el üretimi olması.

Haberin Devamı

“Eleştirilmekten çekiniyoruz”

“Yüzünüze yakışan şapkayı bulun”

Şapka kullanımı Türkiye’de neden yaygın değil? Neden dekolte giymekten bile daha fazla cesaret isteyen bir tarz şapka kullanımı?

Bizim ülkemizde insanlar dikkat çekmeyi severler ama eleştirilmekten çekinirler. Ancak dikkat edin moda eleştirmenleri ilk önce farklı olanı eleştirirler. Eleştiri almadan kabul göremezsiniz, yanlış yapmadan doğruyu bulamazsınız. Biz gündelik hayatımızda statümüzü giydiğimiz markalarla göstermeye alışmış bir yapıya sahibiz. Ve ne yazık ki şapka, Türkiye sınırları içinde yeterince markalaşamamış bir kavram olarak kaldığı için kullanımını yitirmiş. Aslında bu durum gündelik hayat içinde dünyanın geri kalanında çok da farklı değil. Fakat resmi tören, düğün veya bahçe içi etkinliklerinde şapka takmak hayatın bir parçası. O özel aksesuarı takmak için fırsat kollar hale gelmiş insanlar.

Şapkayı doğru kıyafetle giymek de çok önemli, bu tarzın püf noktaları nedir?

Her ülkenin kendine has şapka kuralları var. Mesela İngiltere’de pastel renkli şapkalar tercih edilir. Daha sade elbiseler, abartılı şapkalar sevilir, şapkayla elbisenin rengi birbirini destekler ama aynı değildir. Türkiye’de daha abartılı elbiseler, daha sade şapkalar tercih edilir ama renkler mutlaka aynıdır. Avustralya’da abartı elbiseler, uçuk şapkalar sevilir mutlaka gösterişli bir renk vardır. Ben ise önce şunu söylemek istiyorum yüzünüze yakışan şapka önemlidir. Herkesin yüzüne yakışan bir şapka vardır; denemelisiniz. Günlük hayatta orta genişlikte çevresi olan şapkalar benim favorim. Her yaştan hanımda hoş göründüğünü düşünüyorum. Kısa boylu ve kilolu hanımlar minik şapkalar ve çok geniş şapkalar takmamalılar. Genç hanımların da çok geniş çevreli, kadınsı şapkalar takmamalarını tavsiye ediyorum.

Haberin Devamı

Hangi dönem şapkalarını daha şık buluyorsunuz?

Ben 1920’lerin ve 1930’ların tarzını seven kadınlardanım. Art Nova ve Art Deco detaylarını şapkalarda çok sevdiğimi asla saklayamam. Masum bir seksiliğin olduğu o dönemdeki şapkalarda da bu detayı görebiliyorsunuz. Bir de tartışılmaz bir el işçiliği mevcut, bayılmamaya imkan yok.

“Sonbahar koleksiyonunda Dali’den esinlendik”

Son koleksiyonunuzdan bahsedelim biraz. 2018 Sonbahar/Kış koleksiyonunuzda ilham kaynağınız ne oldu? Nasıl bir şapka trendi bekliyor bu kış bizleri?

Haberin Devamı

Bu kış daha spor kesimlerin olduğu parçalar tercih ettik. Dali’nin figürlerinden esinlendiğimiz koleksiyonda kelebekler, develer, bulutlar ve soru işaretleri bulunuyor. Yeşil, tarçın, gri ağırlıklı olan koleksiyonda klasik renklerimizden siyah, kırmızı ve saks da kuvvetli duruşlarını koruyor. Markamızın ana merkezini İngiltere’ye taşıdıktan sonra ilk hazırladığımız koleksiyon olduğu için sanırım bizim yeniliklerimizi daha çok anlatan bir koleksiyon oldu. Koleksiyonun en büyük özelliklerinden biri de bir kısım parçanın uniseks oluşu... Gündelikte çok rahat kullanılacak parçaların olduğu bu koleksiyon, aynı zamanda çok renkli oluşuyla dikkat çekiyor. Bu sene biraz daha iddialı günlük şapkalar var sokaklarda. Daha maskülen görüntülü ama feminen detaylı şapkalar... Tören ağırlıklı çalıştığımız yaz koleksiyonumuzun aksine kış koleksiyonumuz son derece eğlenceli ve rahat kullanımlı... Bununla beraber her zamanki uçuk parçalarımız da tabii ki mevcut.

Tasarımlarınızı satın almak isteyenler nerelerden ulaşabilir?

Haberin Devamı

Türkiye’de NLN Bridal veya web sitemizden www.mervebayindir.com hem satın alabilir hem bize ulaşabilirler. Bunun yanında Florida, Londra ve Milano’da bizim ürünlerimize ulaşabilecekleri mağazaların listelerini de bulabilirler.

Yazarlar