Cumartesi Emzirmenin yeri olmaz!

Emzirmenin yeri olmaz!

15.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bebeklerin sokakta emzirilmeleri özellikle sosyal medyada tartışma konusu oldu. Biz anneler, bebeğimizin sağlığını ve gelişimini düşünürken eve tıkılıp kalmak zorunda mıyız?

Emzirmenin yeri olmaz

Geçtiğimiz hafta sosyal medyada çok konuşulan konulardan birisi bebeklerin sokakta emzirilmesiydi. Ömür Gedik’in “Kadınlar tabii ki çocuklarını emzirsinler ama bunu gözümüze soka soka yapmasınlar. Kadınların emzirme özgürlüklerini sokak ortasında istedikleri yerde kullanmaları bana cinsellik ve libido düşmanı bir hareket gibi geliyor” dediği köşe yazısına tepki olarak başlayan yorumlardan anladığım anneler, bebeklerini nerede ve nasıl emzireceklerine kendileri karar vermek istiyor ve bu konuya müdahale edilmesinden de hoşlanmıyorlar.

Haberin Devamı

Bir şalı veya tülbenti boynumdan sarkıttım

Anne sütünün yararlarını bilen biri olarak emzirmeyi istedim ve oğlumu o emmeyi bırakana dek, yani bir yaşına kadar emzirdim. Her gece iki saatte bir emzirmek için uyanmama, sonrasında gazı çıksın ve rahatlasın diye saatler harcamama, sütüm gelsin diye rezene çayından tutun da farklı bitkilere kadar tadını beğenmediğim her şeyi yememe ve içmeme rağmen bir an olsun emzirmekten vazgeçmeyi düşünmedim.

Oğlumun ihtiyacı olan besinleri anne sütünden aldığını ve emzirmenin onun bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini bildiğimden mi yoksa emzirmek oğlumla aramda inanılmaz bir bağ kurduğu için mi bilmem, ben sevdim emzirmeyi.

Gezmeyi de seven bir anne olduğum için ve oğlumun henüz kırkı bile çıkmadan biz sokaklarda dolaşmaya başladığımızdan dışarda da emzirdim. Oğlum emzirme önlüğünden hoşlanmadı, ben de kalın bir tülbent veya şalı boynumdan aşağıya sarkıtarak emzirdim onu. Emzirmediğim zaman her bebek gibi huysuzlaşan, ağlayan ve bence çevreye zararı emzirme görüntüsünden daha fazla olan bir bebek olduğundan ya evden hiç çıkmayacaktık ya da dışarda emzirmeye alışacaktım. İkincisini seçtim.

Haberin Devamı

Akıllarına cinsellik geldiğini düşünemiyorum

Gelelim libido ve cinsellik mevzusuna... Ben bir erkeğin, açık alanda bir yerde bebeğini emziren bir kadın gördüğünde aklına cinsellik gelebileceğine değil inanmak, bunu düşünmek bile istemiyorum. Bu görüntünün cinsel isteği öldürecek ya da libido düşürecek bir davranış olduğuna da katılmıyorum.

Ayrıca başta Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Anne Sütü ile Beslenme Eylem Birliği gibi oluşumlar, çocuk doktorları ve bebek beslenme uzmanları ilk altı ay kesin anne sütüyle beslenmeyi ve sonrasında iki yaşına kadar emzirmeyi destekliyorlar.

Peki bebeğimizin sağlığını ve gelişimini düşünürken eve tıkılıp kalmak zorunda mıyız? Annelere ve babalara sordum. Verdikleri cevapları yanda okuyabilirsiniz.

BABALAR NE DİYOR?

“Önce rahatsız oldum şimdi ben yer arıyorum ”

Murat (37, turizmci)

Anne olduktan sonra kadınlar biraz daha hassas olabiliyor. Ona ne yapıp yapmayacağını söylemekten kaçındım ben. Dışarda emzirince kızım da o da rahat ediyor ve açlık ağlaması, stresi olmuyor, biz de keyfimize bakıyoruz. Başka kadınları emzirirken görüyorum ama bakmıyorum, mahremiyetlerine saygı duyuyorum. Ayrıca bebeğin emdiği bir göğsün de bir erkekte cinsellik dürtüsü uyandıracağını sanmam.

Haberin Devamı

Serdar(43, mühendis)

Eşimle ve 5 aylık bebeğimizle restorana gittiğimizde eşim oğlumuzu emzirdi. Önce rahatsız oldum, etrafa baktım hep bizi izleyen var mı diye. Ancak sonra başka emziren anneleri de gördüm. Bunun doğal bir şey olduğunu öğrendim. Şimdi oğlan acıkınca ben eşime uygun emzirecek yer arıyorum.

ANNELER NE DİYOR?

“Parkta emziren anneleri görünce cesaret aldım”

Sıla(34, tasarımcı)

Kızım 9 aylıktı ve Amerika’ya gitmek üzere uçağa bindik. Acıktığında emzirmek istedim. Yanımda oturan bayan bana ters ters baktı ve emzirdiğim için söylendi. Ona kibarca bebeğimin 9 aylık olduğunu ve meme emdiğini, önümüzde uzun bir uçak yolculuğu olduğunu ve emzirmezsem ufaklığın sürekli ağlayacağını söyledim ve tercihi ona bıraktım. Her emzirdiğimde söylenip kafasını çevirdi.

Haberin Devamı

Burcu (36, satış müdürü)

Kızım 2 yaşında, hâlâ emziriyorum. Dışarda emzirmezsem evin alışverişini, günlük işleri yapamam, arkadaşlarımla buluşamam. Emziren bir kadını cinsel obje olarak gören birileri olduğuna da inanmak istemiyorum açıkçası.

Selma (33, ev kadını)

Emzirmek bana çok zor geldi. Kızım haziran doğumlu, sıcakta evde emzirirken şıpır şıpır terledim hep. Bu nedenle kliması olan, esen bir yerde emzirmek kolayıma geldi. Sonra bir emzirme önlüğü aldım, rahat ettik.

İnci (65, babaanne)

Gelinim torunumu doğurdu ve ilk birkaç ay evden çıkmak istemedi. Bebeğin düzeni bozulmasın, emzirme ve uyku saati şaşmasın diye. En sonunda ikna ettim, dışarı çıktık. “Çocuk normal hayata alışsın, hep aynı düzeni sağlayamazsan huzursuz olur” dedim. Gittiğimiz kafede emzirdi, altını değiştirdi. Meğer dışarda bunları yapmak çok zor olur diye gözünde büyüttüğünden istemiyormuş.

Hande (30, avukat)

Haberin Devamı

İki çocuğum var. Kızım 5 yaşındayken 6 aylık olan oğlumu da alıp parka gidiyorduk. Kızım oynarken parkta hem annelerle sohbet edip hem de oğlumu emzirdiğim çok olmuştur. İlk başta emzirmek istemedim ve bebeğim acıkınca eve gittim ama o zaman da kızım parkta az kaldığı için huysuzlandı. Diğer annelerin de emzirdiğini görünce cesaret aldım, ben de emzirdim.