Cumartesi ‘En eziyetlisi 15 dakikalık molalardı’

‘En eziyetlisi 15 dakikalık molalardı’

25.01.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

‘En eziyetlisi 15 dakikalık molalardı’

‘En eziyetlisi 15 dakikalık molalardı’




Türkiye’nin bir rekoru daha var. Sahibi Oktay Kızılkaya. 1957 yılında Ankara’da doğan ve
28 yıldır bateri çalan Kızılkaya, Hollandalı meslektaşının 36 saatlik rekorunu kırdı. Tam 42 saat 16 dakika baget sallayarak. Şişli Belediyesi’nin mekan, sağlık ekibi ve noter desteğiyle sponsor olduğu Oktay Kızılkaya’nın rekorunu henüz Guinness onaylamadı ama bir sonraki hedefi belli: Balonda en uzun süre bateri çalan kişi olmak.

Rekor denemenize 10. Yıl Marşı ile başladınız. Özel bir anlamı var mıydı?
Çok güzel ve bizi ifade eden, katılımcıların motivasyonunu yükselten bir marş. Başlangıcı ve kapanışı bu marşla yaptık.

Daha önce de benzer bir rekor denemeniz oldu galiba...
Evet, 2001’de Antalya’da denedim. 20 saatlik bir rekor vardı. Hollandalı bir baterist 36 saat bateri çalarak bu rekoru kırmış. O yüzden rekorum geçerli olmadı. "Başladık bitirelim" diyerek ikinci denememi yaptım.

1,5 gün tuvalete gitmedi
Sporcuların daha anlaşılır bir nedeni var, zaten yarışıyorlar ama siz neden rekor kırmak istediniz?
Madem çekirdekten yetişip bu noktaya geldik neden artık onun meyvesini toplamayalım? Tabii biraz da çılgınlık. Ayrıca Türkiye’nin tanıtımına katkıda bulunuyorsunuz. Mesela Yasemin Dalkılıç dünyada tanındı. Guinness Rekorlar Kitabı ölümsüz bir eser. Tarihi yazarken değiştirebilirsiniz, coğrafya değişebilir ama o kitaptaki rekor değişmez.

Nasıl hazırlandınız, neler yaptınız?
Çeşitli antrenmanlar yaptım. Kulaklıklarımı takıp yüksek volüm müzik dinleyerek sahilde sabaha kadar yürüyordum. "Uykusuzluk nerede etkileyecek, hangi saatlerde halüsinasyonlar olacak?" diye. Tuvalet ihtiyacımı dengeleyecek şekilde antrenmanlar yapıyordum. Beyni yönlendirebilmeniz çok önemli. 1,5 gün tuvalete gitmedim mesela... Üç ay önce tarih netleşince doktorlardan da destek aldım. Doktorlar çok önemli. Guinness’in göndermiş olduğu sözleşmede de "Doktorun bırakma talebine uyulacak" diye bir hüküm var.

Günde kaç saat bateri çaldınız?
Emekli maaşıyla yaşıyorum, iki çocuğum var. Ancak arta kalan parayı stüdyo kirası olarak verebildim. Kucak açan insanlar oldu, kimi zaman rica minnet günde iki saat stüdyoya girip çalıştım. Yeri geldi diz üstü petimde bilek hareketleri yaptım. Her gün bateri çalmadım ama hep müzik dinledim. Parçanın esi, girişi, atağı nerede, nerede zil kullanmış, bunları beyninize yerleştiriyorsunuz. Ayak, diz hareketleri ve dirsek çok önemli. Enstrümana hakim olmanız gerekiyor. Çevrenizdekilerin tepkisi çok önemli. Kendinizden geçiyorsunuz ama etraftan tepki gelmeyince olumsuz etkiliyor.

‘Her yeriniz uyuşuyor’
Yanınızda hep birileri var mıydı?
Üzülerek söylüyorum davulcu arkadaşlarımdan kimse yanımda yoktu. Eleştirseler de yanımda olmalarını beklerdim. Mustafa Sarıgül’ün hakkını ödeyemem. Motivasyonumu sağlamak için kendi akraba çevresini bile getirdi. Belediyede çalışan arkadaşlar destekledi. Dans ettiler. Başkanım gece saat üçte üstünde paltosu altında eşofmanıyla ziyarete geldi.

Hangi saatler en zor saatlerdi?
38, 39’uncu saatte verdiğim son molamdan sonra saat 07.15’te baterinin başına oturdum. Ondan sonra bayağı zorlandım. Oturamıyordum, uyuşmalar başlamıştı. Sinirlerime hakim olamadığım için DJ arkadaşıma kızmışım.

Bateri çalışınızdan memnun kaldınız mı?
Konser yorumcusu değildim o anda. Şarkının ana temasını, ritimlerini verdim ama teknik olarak çok büyük efor sarf etmedim. Etseydim o saate gelemezdim zaten. Ama kalıp neyse onu uyguladım, elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştım.

"Keşke başlamasaydım" dediniz mi hiç?
Hayır. Bırakmayı da hiç düşünmedim. Hedefim 48 saatti, doktorlar izin vermedi. Sabah 08.45’ten itibaren tansiyonumda ve nabzımda düzensizlikler ortaya çıktı. Sekiz saat çok uzun bir süre, 15 dakika çok kısa. Her yeriniz uyuşuyor. Davulun başından kalkmanız, tuvalete gitmeniz 5’er dakikanızı alıyor. En eziyetlisi 15 dakikalık molalardı.

Kendi rekorunuzu kırmak gibi bir niyetiniz var mı?
Farklı bir şey yapmak istiyorum: Balonda belli bir yükseklikte bateri çalma rekoru. Dünyada var bunun örneği. 400 küsur metreyle Amerikalı bir davulcuya ait. Onu yükseltmek amacım. Hatta müsaade ederlerse Ankara-İstanbul arasında balonla seyahat ederek bateri çalmak istiyorum. Mayıs ayı uygun, olmazsa sonbaharda...

"Tony Blair’e şikayet mektubu gönderdim"
"Guinness’in gönderdiği bir sözleşme var. Bu sözleşme, aylar öncesinden başvurmama rağmen rekoru kırmadan bir gün önce elime geçti. Yazışmaları hızlandırmak için Tony Blair’e şikayet mektubu bile gönderdim. Yılda 3 bin başvuru aldıklarını, bu yüzden yetişemediklerini söylüyorlar. Guinness Türkiye Fahri Gözlemcisi Prof. Orhan Kural da bu konudan şikayetçi... Rekorumda problem olacağını sanmıyorum. Şu anda kamera kayıtları, doktor ve noterlerin gözlem kağıtları Guinness’e gönderilmek için hazırlanıyor. Cevap ne zaman gelir bilmiyorum... Rekor denemesi yapmak isteyenlerin öncelikle Guinness’in internet sitesine girmesi gerekiyor. Bütün yazışmalar internet üzerinden devam ediyor."

Rakamlarla Oktay Kızılkaya’nın rekoru
• 18 Ocak 14.45’te bateri çalmaya başladı, 20 Ocak 09.01’de bıraktı.
• Tam 42 saat 16 dakika bateri başında oturdu.
• Bu 42 saat 16 dakikada yaklaşık 900 parça çaldı.
• Sekiz saatte bir 15 dakikalık molalar verdi.
• Her dört saatte bir sağlık ekibi ve noter değişti.
• Sağlık ekibinde bir doktor, bir acil müdahale elemanı, bir de ambülans vardı.
• Yarım poğaça, yarım susamlı simit yedi. Dört bardak su, iki fincan neskafe, bir bardak portakal suyu içti.
• Sekiz kamera değişik açılardan rekoru kaydetti.