Cumartesi Erkekliğin ve gücün sembolü:

Erkekliğin ve gücün sembolü:

26.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Henüz iki günlükken çıplak elleriyle yılan boğan güçlüler güçlüsü Herkül bu hafta yeni filmiyle vizyonda. Gelin bu kaslı adamı yakından tanıyalım

Erkekliğin ve gücün sembolü:

Herkül deyince belli bir yaşın üstündekilerin aklına “Cep Herkül’ü” lakaplı Naim Süleymanoğlu gelir. Tabii insan “bunun cep versiyonu bir batında 190 kiloyu kaldırıyorsa orijinal boyu nasıl bir kudrete sahip” diye düşünmeden edemiyor. Kimi zaman
10 insan gücünde kimi zaman tanrısal boyutlarda bir kudrete sahip olarak anlatılan Antik Yunan kahramanı Herkül ya da orijinal adıyla Herakles tüm dünyada güç, yiğitlik, kahramanlık ve erkekliğin sembolü.
Daha önce Arnold Schwarzenegger, Lou Ferrigno ve Kevin Sorbo gibi “büyük” oyuncular tarafından beyazperdeye taşınan Herkül’ü bu sefer eğer biraz daha büyürse küçük bir orta Avrupa ülkesi boyutlarına erişecek olan Dwayne “The Rock” Johnson canlandırıyor. Bir çizgi roman uyarlaması olan “Herkül: Özgürlük Savaşçısı” filminde Herkül’ün efsanevi 12 görevinin hemen ardından bir savaş lordunu tahtından indirmek için giriştiği mücadeleyi izleyeceğiz.

Zeus’un ihtirasının meyvesi olarak doğdu
Adına Budist Asya’dan İtalya’ya kadar tapınaklar inşa edilen yarı tanrı Herkül’ün aslında oldukça trajik hikayesi bir günah gecesiyle başlar. Sadakat ve tek eşlilik gibi kavramlarla bir türlü yıldızı barışmayan Zeus bu sefer gözüne Prenses Alkmene’yi kestirmiştir. Kocası kılığına girerek onu hamile bırakır. Zeus’un karısı Tanrıça Hera durumu öğrenince kocası Zeus yerine yeni doğan Herkül’ü cezalandırmaya karar verir. Henüz iki günlük olan bebeğin beşiğine iki yılan gönderir. Herkül iki yılanı da birer eline alıp boğar. Birilerinin “yavrum” deyip bağrına bastığı bu insan azmanı, ergenlik yıllarında da kendini aşırı eleştirdiğini düşündüğü müzik öğretmeni Linus’u kendi enstrümanını (lir) kullanmak suretiyle öldürür.
Ritim ve melodinin mucidi olan Linus’a yapıcı eleştiri ile kırıcı eleştiri arasındaki farkı ibretlik bir şekilde gösteren kahramanımız daha sonra Thebes’i tek başına işgalden kurtardığı için Prenses Megara ile ödüllendirilir. Megara’dan altı çocuğu olan Herkül “ve sonsuza kadar mutlu yaşadılar”a son derece yaklaşmışken Hera, Herkül’ün pek de sofistike olmayan aklına girer
ve cinnet geçirmesine neden olur.

Kızını vermeyen kralları öldürdü
Cinnet sırasında hem karısı Megara’yı hem de çocuklarını öldüren Herkül, bu ağır günahın kefaretini ödemek için kendini 10 yıl boyunca Kral Eurystheus’un hizmetine verir. Aslında Hera’ya çalışan Eurystheus, Herkül’ü birbirinden tehlikeli ve zor 12 efsanevi göreve göndererek öldürmeye çalışır. Hiçbir ölümlünün altından kalkamayacağı 12 görevi başarıyla yerine getiren Herkül daha sonra gezgin bir kahraman olarak birçok maceraya atılır.
Maceraları sırasında binbir türlü efsanevi canavara kan kusturan, iki devle tek başına güreşen, dönüş yolunda Truva’yı fetheden, eli değmişken titan Prometeus’u da tanrıların gazabından kurtaran Herkül, tüm kralların saygı duyduğu bir güç haline gelir. Tabii bunda Herkül’ün, kızıyla evlenmesine karşı çıkan ya da tahtını başkasına bırakmaya pek yanaşmayan kralları aileleriyle birlikte öldürmekten çekinmemesinin de payı olabilir. İnanılmaz kudretine ve şanına rağmen kendine hiç toprak ya da teba almayan Herkül, yine tek gerçek düşmanı Hera’nın bir oyunu neticesinde zehirlenerek ölür. Aslen yarı tanrı olan Herkül’ün sadece insan tarafının öldüğüne, ölümsüz ruhunun ise Olimpos’a yükseldiğine inanılır. Herhalde bu inanıştan olacak, diğer Antik Yunan kahramanlarının aksine Herkül’ün bir mezarı bulunmuyor.

Haberin Devamı

100’ün üzerinde çocuğu var

* Şarap tanrısı Dionysos ile şarap içme müsabakası yapar ve kaybeder.
* Libya Çölü’nü geçerken sıcaktan bunaldığı için sinirlenir ve güneşe bir ok fırlatarak söndürmeye çalışır.
* Biseksüel olan Herkül’ün erkek âşıklarının tam sayısı bilinmiyor.
* En sık kullandığı silahı zeytin ağacından yapılma dev bir tokmak.
* Çeşitli ilişkilerinden 100’ün üzerinde çocuğu olduğu söyleniyor.
* Günümüzde soylarının Herkül’e dayandığını iddia eden aileler var.