Cumartesi Eskişehirliler Eskişehir'de ne yapıyor?

Eskişehirliler Eskişehir'de ne yapıyor?

08.11.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Eskişehirliler Eskişehir'de ne yapıyor?

Eskişehirliler Eskişehirde  ne yapıyor






Porsuk kenarında gezinti
Belediyenin çalışmaları sonucu güzelleştirdiği Porsuk Çayı'nın kıyısı Eskişehirlilerin çok tercih ettiği bir gezinti alanı. Sağlı sollu kafeler ve restoranlar soluklanma ve nehir kenarında oturup gelene geçene bakma imkanı veriyor.

Hemşin'den haşhaşlı ekmek
Haşhaşlı ekmek kentin önemli yiyecekleri arasında. Bunu yapan fırınlardan Hemşin öne çıkıyor. Şair Fuzuli Caddesi'nde bulunan Hemşin Ekmek Fırını bunun dışında sütlü, mısırlı ve tahinli ekmekler de üretiyor.

En ünlü çiğbörekçi
Papağan Çiğbörek Salonu için internet sitesi Ekşi Sözlük'te "Eskişehir'e gelen ecnebilerin akıllarında tuttukları yegane yabancı cümle" yazıyor. Gözde çiğbörek salonlarından Papağan, 1975'ten beri açık. Kente gelen ünlüler de buraya uğramadan ayrılmıyor.

Kent bu semtte kuruldu
Odunpazarı semtindeki tarihi evler, kente gelenlerin gezmesi gereken yerler arasında. Kentin ilk kurulduğu yer olarak bilinen bu semtteki evler SİT alanında, dolayısıyla restore edilemiyor. Ancak belediyeler restorasyon için uygun bir çözüm arıyor.

7 bin metrekarelik eğlence kasabası
Öğrenciler sayesinde pek çok Anadolu kentine göre daha hareketli bir gece yaşamı var. Yaklaşık 7 bin metrekareye yayılan Doors Park bir tür "eğlence kasabası". İçinde restoranlar ve bir de bar bulunuyor.

Friglerin 2 bin 700 yıllık anıtı
Eskişehir'e yaklaşık 80 km. uzaklıkta yer alan Yazılıkaya Anıtı, 1800'lerde keşfedilmiş. Yapım tarihi ise M.Ö. 7'nci yüzyıl olarak tahmin ediliyor. Yüksekliği 20 metreye ulaşıyor, yüzeyi ise 400 metrekare civarında. Burası Friglerin en önemli dini merkezi ve üzerinde yazılanlar henüz çözülemedi.

Kargo uçağında yemek
Anadolu Ünv. Yunus Emre Kampusu karşısındaki Uçak Müzesi'nde restorana dönüştürülmüş bir kargo uçağının içinde yemek yiyebilirsiniz.

YILMAZ BÜYÜKERŞEN (Eskişehir Belediye Başkanı)
"Yazılıkaya mutlaka görülmeli"

  • Eski hal binası bugün Haller Gençlik Merkezi adı altında hizmet veriyor. Tesiste dükkanlar, yeme-içme birimleri, kafeler, tiyatro, sergi salonları, sentetik buz pisti var.
  • Çiğbörek, Eskişehir Çiğbörek Evi'nde ya da Papağan Çiğ Börek Salonu'nda yenebilir. Sivrihisar yemekleri için Kazan'a gidilebilir.
  • Porsuk'un Yalaman Adası kısmı görülmeli.
  • Shakespeare, Budha ve Hayal Kahvesi kentin seçkin restoranları arasında. Balık yemek için Doors Park, İtalyan mutfağı için Sempre, Çin mutfağı için de China Town'a, pide ve kebap çeşitleri için Posta Pide'ye uğrayabilirsiniz.
  • Frigya Krallığı'na ait Yazılıkaya ziyaret edilebilir. Seyit Battal Gazi Türbesi de görülmesi gereken diğer bir tarihi eser.


  • NURCAN BEKTAŞ (A.Ü. Öğretim Üyesi)
    "Dönerken hediye olarak lületaşı getirin"
  • Cafe De Cafe en ünlü kafelerden biri. Porsuk Çayı boyunca gençlerin oyun oynadığı kafeler var. Acıktım Kahvaltı Salonu'nda yer bulmak zor oluyor.
  • Güzel bir yemek için Viva'yı, Pino'yu veya ev yemekleri yapan Kırıntı'yı tercih edebilirsiniz. Kebap için Ömür Kebap ve Ar Kebap'a uğrayın.
  • Shakespeare, Haller Gençlik Merkezi'nin ünlü bir mekanı. Merkezde hediyelik eşyalar satan küçük dükkanlara da uğrayabilirsiniz.
  • Haşhaşlı ekmek için Hemşin Fırını'na uğranmalı.
  • Şehrin en ünlü pastanesi Venedik'te kestaneli pasta yiyin. Anadolu Üniversitesi Kampusu'ndaki uçak müzesini gezin.
  • Eskişehir'den dönerken lületaşından yapılmış ürünler alın.


  • HÜSEYİN ÖZDEMİR (Gazeteci)
    "Sıcak peynir adlı mezeyi tatmadan olmaz "
  • Merkezdeki Kör Kamil ve Seçkin Meyhanesi'ni öneririm. Seçkin Meyhanesi'nin sıcak peynir adlı mezesi muhteşemdir. Peyniri özel olarak köyden getirtilir. Sıcak peynir rakının en güzel mezesidir.
  • Şair Fuzuli Caddesi'ndeki çok katlı Ar Kebap şehrin en güzel kebapçısıdır. Bitpazarı'ndaki Yıldız Lokantası'nı öğrenciler tercih eder çünkü ucuzdur. Dolu dolu dört kap yemeği bir milyon liraya yiyebilirsiniz. Musakkası ve türlüsü meşhurdur. Yemekleri ev kadınları yaptığı için oldukça lezzetlidir.
  • Hayal Kahvesi öğrenciliğimde sık gittiğim mekanlardan biriydi. İstanbul yolu üzerindeki fabrikalar bölgesindeki barlar çok popülerdir. Ankara yolu üzerindeki pavyonlar da ünlüdür.


  • * Gece Shakespeare, The Doors ve Hayal Kahvesi'ne gidin.
    * Yazılıkaya Anıtı'nda üç bin yıllık tarihi hissedin.
    * Porsuk Çayı'nda piyasa yapın, Acıktım'da kahvaltı edin.
    * Papağan Çiğbörek Salonu'nda çiğbörek yiyin.
    * Hemşin Ekmek Fırını'ndan haşhaşlı ekmek alın.
    * Haller Gençlik Merkezi'ndeki dükkanları ziyaret edin.
    * Odunpazarı semtindeki tarihi evler arasında yürüyün.
    * Posta Pide'de özel pide ve kebapların tadına bakın.