Cumartesi Eskiye rağbet var!

Eskiye rağbet var!

18.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eskiden “babaanne işi” olarak görülen elişleri modern bir yorumla yeniden hayatımızda. Etamini, kanaviçeyi yakından tanıyalım, nereden alınır bilelim...

Eskiye rağbet var

Kim derdi ki çeyiz sandıklarında sararan kanaviçeler bugünün en çok ilgi gören tasarımları arasına girecek? Eskiden “babaanne işi” olarak görülen elişleri modern bir yorumla yeniden hayatımızda. Yazbükey markasının yaratıcılarından Emel Kurhan’ın bir süre önce hem güncel sanatın bir malzemesi olarak hem de moda tasarımlarında kullanmaya başladığı etamin/kanaviçe işler bugün pek çok farklı tasarımcıya ilham veriyor.
Mint Kanaviçe’nin yaratıcısı Ilgın Tufan goblen, kanaviçe ve etaminin arasındaki farkı şöyle açıklıyor: “Goblen ile kanaviçe/etamini birbirinden ayıran işlemede kullanılan birimin yapısı. Goblendeki en küçük birim yarım çarpı iken (/), kanaviçe/etaminde tam çarpı (X). Etamin ile kanaviçe işlem olarak birbirine benzese de kullanılan kumaşın yapısı onları ayırıyor. Etamin gözenekleri çok daha belirgin ve işlemesi daha kolay olan bir kumaşa uygulanır. Kanaviçede kumaşın delikleri daha sıktır, özel bir bezle kumaşın üzerinden işleme yapılır ve bitince bu bez aradan ilmek ilmek çekilerek esas iş elde edilir.”

Haberin Devamı

Öğrenmek isteyenlere atölyeler de düzenliyor

Markanın kurucusu Ilgın Tufan tasarımlarını Facebook’taki ve Instagram’daki “mintkanaviçe” isimli hesapta sergiliyor. Tufan’ın tasarımlarına Mitte Kadıköy’den de ulaşabilirsiniz. Zaman zaman kanaviçe atölyeleri de düzenleyen tasarımcı: “Kanaviçede tamamlamak istediğimiz bütün resmi küçük çarpılardan oluşturduğumuz için esasında uygulaması oldukça kolay bir uğraş. Buna rağmen sürecin sabır gerektirmesi esas önemli nokta” diyor.

En efkarlı tasarımlar

En efkarlı kanaviçe tasarımları Post Kanaviçe Arabesk Sendrom’da: “Telefonun başında çaresiz bekliyorum”, “İçim ürperiyor, ya evde yoksan?”, “Hangimiz sevmedik çılgınlar gibi?” Tasarımları için markanın yaratıcısı Nil Merdan’a arabesksendrom@gmail.com’dan ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

“Halden anlayan etaminler”

En yeni “etaminci” Beetaminmoda, “Halden anlayan etaminler” sloganıyla yola çıkmış. Markanın yaratıcıları Elif ve Begüm “Sevdiğimiz şarkı sözlerini, popüler kültürde yer etmiş kavramları, sevdiğimiz romanlardan cümleleri, kısacası bizi mutlu eden şeyleri etamine işliyoruz. Panolar dekoratif
amaçlı kullanılıyor” diyorlar.
beetaminmoda@gmail.com’dan onlara ulaşabilirsiniz. Yakında atölye çalışmalarına başlayacaklar. 3 Mayıs’ta Kadıköy Saint Joseph Mezunlar Derneği bahçesinde düzenlenecek Pop Up Kadıköy’de de bir stantları olacak.