Cumartesi Ev işlerini babanın da yaptığını göstereceğim

Ev işlerini babanın da yaptığını göstereceğim

21.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Oğluma hayatındaki kadınlara kıymet vermesi, onları birey olarak görmesi gerektiğini ve onlara nasıl davranacağını ebeveyni olarak ilk biz öğreteceğiz. İşte bu doğrultuda benim yapacaklarım...

Ev işlerini babanın da yaptığını göstereceğim

uyduğumda kulaklarıma, okuduğumda gözlerime inanamadım. Özgecan Aslan, adaşım, mekanın cennet olsun, huzurla uyu. Ailene ve seni sevenlere sabırlar dilerim. Eminim bu haberle her anne kendini Özgecan’ın annesinin yerine koymuş, yüreğinde derin bir acı hissetmiştir.

Haberin Devamı

Ne yazık ki hemen her gün bir başka kızın, kadının tecavüze uğradığına, şiddet gördüğüne, öldürüldüğüne dair haberler izliyoruz, okuyoruz. Tüm bunlarla mücadele etmek, farkındalık yaratmak ve bir şeyleri değiştirmek için yapılması gereken çok şey var elbette. Ancak biz erkek çocuk annelerine (ve babalarına) çok iş düşüyor. Henüz 2.5 yaşında bir oğlum var, ona kadının değerli olduğunu, hayatındaki kadınlara kıymet vermesi, onları birey olarak görmesi gerektiğini ve onlara nasıl davranacağını ebeveyni olarak ilk biz öğreteceğiz. Bunu yaparken nasıl bir yol mu izleyeceğim?

Bizim evde işleri kadın-erkek birlikte sırtladık

- Anlayabilecek yaşa geldiğinde, cinsel istismara karşı kendisini nasıl koruyabileceğini anlatacağım oğluma. Ona hem kendi vücudunun hem de karşı cinsin vücudunun özel bölgeleri olduğunu, bu bölgelere kimsenin izinsiz dokunamayacağını söyleyeceğim. Böyle bir durum olması halinde yapabiliyorsa o kişinin yanından hemen uzaklaşmasını belirtip olan biteni benimle ya da babasıyla paylaşmasını, onu her zaman dinleyeceğimizi vurgulayacağım.

Haberin Devamı

- Ev işlerinin sadece annenin/kadının işi olmadığını göstereceğim. Eşim de ben de çalışıyoruz. Ev işlerini de birlikte yapıyoruz. Eşim alışveriş yapıyor, masayı kurup toplamaya yardım ediyor, bulaşık makinesini boşaltıyor. Oğlum babasını bu işleri yaparken görsün ve ileride kendisi de yapsın istiyorum. Oğlum şimdilik sofraya tuzluk ve kendi bardağını taşıyabiliyor, olsun bu daha başlangıç!

Çocuk bakmak sadece kadının işi değildir

- Ona “Çocuk bakmak anne babanın işidir” diyeceğim. Elbette anne çocuğu karında taşıyor, doğuruyor, emziriyor, farklı bir bağ kuruyor. Ancak bu demek değil ki baba bu sürecin dışında kalmalı. Hem bebekle/çocukla bağ kurabilmek hem de anneye destek olabilmek için biberon verebilir, banyosunu yaptırabilir, oyun oynayabilir, ders çalıştırabilir. Çocuğun büyüme sürecinde anneyle eşit sorumluluk alabilir. Bu yüzden oğluma babası da yemek yediriyor, yıkıyor ya da uyutuyor. Oğlum başından beri böyle giden düzene alıştığından olsa gerek bizim evde “Anneeem yapsıınn!” feryatları yükselmiyor.

Haberin Devamı

- Herkes oğlumun çok tatlı bir çocuk olduğunu söylüyor ve arkasından da ekliyor; “Çok canlar yakacak”. Bu aslında toplumumuzda yakışıklı, sempatik, bitirim erkek çocukları için kullanılan bir cümle. Ancak “can yakmaktan” kastedilen bu özellikleriyle genç kızları onları üzeceği. Erkek çocuklarının bu olumlu özelliklerini yüceltmeye çalışırken aslında karşı cinse verecekleri üzüntüyle durumu bağdaştırmanın neresinin doğru olduğunu anlayamıyorum. Oğluma
böyle denmesini yasaklıyorum.

- Oyuncakları cinsiyete göre seçmeyeceğim. Arabalar erkek çocuklar için, evcilik için olan tabak çanak kız çocuklar için diye ayırmak yerine oğlum neyle isterse, keyifle oynamasına izin vereceğim. Eğer oğlum tabak çanakla oynayıp yemek yapmak istiyorsa, bu onun birçok kişinin düşündüğü ya da düşüneceği, endişe edeceği gibi “eşcinsel olma yolunda” olduğunu değil, annesini yemek yaparken gördüğü için onunla bağ kurmak istediğini ya da ilerde harika bir aşçı olacağını da anlatıyor olabilir.

Haberin Devamı

- Oğluma başarılı kadınlardan
söz edeceğim. Bu hayatta erkek işi olarak düşünülen pek çok mesleği hakkıyla kadınların yaptığını da söyleyeceğim. Kadın pilotlar, polisler, doktorlar, yazarlar, mimarlar olduğunu bilerek büyümeli.

Oğlum, babasının annesini sevdiğini bilerek büyüsün

- Oğlumun babasının beni sevdiğini, değer verdiğini görmesini “Aaa çok ayıp” diyerek engellemeyeceğim. İşe gitmek için her sabah öpüşerek vedalaştığımızı, yolda el ele yürüdüğümüzü, mutsuz olduğum, ağladığım zamanlarda babasının bana sarılıp teselli ettiğini oğlumdan saklamayacağım. Kadına sevgi, ilgi, şefkat gösterildiğini ilk elden görsün istiyorum.

- Onu “paşam”, “prensim” diye sevmeyeceğim. Bu sözlerin onu hem hemcinslerinden hem de karşı cinsten üstün gördüğümüz şeklinde algılamasını hiç istemem. Hem bu şekilde büyüyen çocuklar gerçek hayatla yüzleşince çok fazla hayal kırıklığına uğruyorlarmış.

Küfür etmeden bir kez daha düşün oğlum

- Oğluma şaşaalı bir sünnet düğünü yapmayacağım. Kızların regl olduğunda tokat yiyerek utandırıldığı, ergenliğe geçişte göğüsleri belli olmasın diye bol şeyler giymek zorunda kaldıklarını duydukça, bir çocuğun erkek olmasının daha değerli kabul edilip kutlanmasını uygun bulmuyorum.

Haberin Devamı

- Çocukluğumuzdan kalma “Aç anneciiğiim pipini, amcalara göster” şeklindeki davranışları kesinlikle yapmayacağım. Kız çocuklarına “Edepli otur, bacaklarını kapat” şeklinde talimat verirken, erkekliği
bu şekilde pohpohlamayacağım.

- Oğluma küfür ederken bir kere daha düşünmesi gerektiğini anlatacağım. Cinsellik öğesi içeren küfürlerin çoğunda kadınla erkek arasındaki cinsel ilişki hoş olmayan ifadelerle dile gelirken, bir erkeğin başka bir erkeğe bu küfürleri ettiğini düşünün. Aslında karşısındaki erkeği aciz bir kadın yerine mi koyuyor küfreden, kadını küçümsüyor mu?