Cumartesi Eviniz çiçek gibi olsun

Eviniz çiçek gibi olsun

19.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bir gün bir yerlerde doğayla iç içe bir yaşamın hayalini kuran apartman sakini kentlilerden biri olarak, evimde bitki yetiştirmenin inceliklerini araştırdım. Denedim, yanıldım, internetin de yardımıyla dedemin adı gibi bildiği, bizim kuşak için ise kayıp bir beceriyi kazandım. Evimde küçük kaplarda bitkiler, sebzeler ve otlar yetiştirmeyi öğrendim. Hem yemeklerin lezzeti hem evin atmosferi değişti. Tavsiye ederim...

Eviniz çiçek gibi olsun

Bakımı kolay, dirayetli ve karakterli bitkiler

* Kaktüsler: Sürprizlerle dolu bir aile. Onlarca değişik formda, çiçek açanı, koku saçanı, üç metreye kadar büyüyeni... Bakımları da kolay. Direkt güneş alan bir pencere kenarında haftada, bazen de 15 günde bir sulanarak mutlu mesut yaşıyorlar. Satın alırken drenajı yüksek, bol delikli bir saksıda olduğundan ve üzerindeki çiçeklerin “takma” olmadığından emin olun.
* Lucky bamboo: Eğer bir lucky bamboo’yu öldürdüyseniz kendinize başka hobiler aramaya başlamalısınız. Sadece su ile gölgede yaşayabilen lucky bamboo bu işin anaokulu gibi. Talimatlar açık: Satın al, suya koy, direkt güneş almayan herhangi bir yere yerleştir. Bir de haftada bir suyunu değiştirmeniz yeterli. Ama suyunu değiştirmeyi unutursanız da 6-7 haftaya kadar sesini çıkarmaz. Bitki dünyasının tankı diyebiliriz onun için.
* Pachira Aquatica nam-ı diğer para ağacı: Heyecana mahal yok, para hâlâ ağaçta yetişmiyor. Fakat bu sebatkar bitkiye haftada bir suyunu verip ucundan da güneş görebileceği herhangi bir yere yerleştirmeniz ağacınızın sorunsuzca yetişmesine yetiyor. Pachira, NASA tarafından hava temizleme yetenekleri için kullanılan bir ağaç. Üstelik şans getirdiğine de inanılıyor. İnsan bir bitkiden
daha ne isteyebilir!

Haberin Devamı

* Terraryum: Terraryum, kapalı cam bir kapta yarattığınız küçük ekosistemlere deniyor. Genişçe bir kabın altına birkaç santim çakıl, üzerine aktif kömür, yosun ve son olarak da toprak konuluyor. Terraryum için uygun bitkilerden seçilen fideler toprağa ekilip sulanıyor. Evinde bitki yetiştirmek isteyenler için hem bakımı kolay hem de dekoratif bir çözüm terraryum.

Mutfağa lezzet katanlar

* Havuç: Havucun kendisini evde yetiştirmek meşakkatli bir iş fakat havuç otuna ulaşmak çok kolay. Normalde çöpe attığımız havuç başlarını kesilmiş kısım alta gelecek şekilde yayvan bir kaba yerleştirip
1 santim yüksekliğinde su ekleyin. Birkaç gün içinde yeni filizlerin yeşerdiğini göreceksiniz. Havuç otunu pişirerek ya da çiğ olarak salatalarda kullanabilirsiniz.
* Taze soğan: Satın aldığınız soğanların kök kısımlarını çöpe değil, içinde 2-3 santim yüksekliğinde içme suyu bulunan bir kaba gönderin. Az da olsa güneş alan bir pencere kenarına yerleştirin. Birkaç gün içinde yeni taze soğanlarınız hazır.
Yalnızca suyu üç günde bir tazelemeyi unutmayın.
* Fesleğen: Evde yetiştirilmesi en kolay otlardan. Bahar da geldiği için tohumlarını marketlerde bile bulmak mümkün. Bir de genel amaçlı saksı toprağı ya da torf aldık mı hazırlıklarımız tamam sayılır. Öncelikle tohumları çimlendireceğiz. Bunun için çok derin olmayan bir kabı 3-4 santim toprakla dolduruyoruz. Tohumlarımızı aralarında 4-5 santim boşluk kalacak şekilde dağıtıyoruz. Tohumların üzerini de 1-2 santim kalınlığında toprakla kapatıp iyi güneş alan pencere kenarına yerleştiriyoruz. Üstteki toprak kurumaya başladıkça sulama yapıyoruz. Beş-altı gün içinde fesleğenlerimiz filizlenmeye başlayacaktır. Filizler
4-5 santim boyuna gelene kadar bolca güneş ve su ile büyütüyoruz. Artık altı delikli standart bir saksıya alabiliriz. Fesleğenlerimiz üç sıra yaprak açtıktan sonra en üstteki yapraklar kullanılabilir.
* Sarımsak: Eğer benim gibi sarımsak ile patolojik bir ilişkiniz varsa bir dahaki sefere satın aldığınız sarımsaklardan birini kenara ayırıp kendi sarımsak filizlerinizi yetiştirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken sarımsak dişlerini kök kısmı aşağı gelecek şekilde bir kaba dizip kök kısımları kapanacak kadar içme suyu eklemek. Güneş alan bir yere yerleştirip iki günde bir suyu tazeleyin. Bir hafta içinde gelişen filizlerin üst kısımlarını keserek kullanabilirsiniz. Filizler sarımsak tadında ama daha hafif bir aromaya sahiptir.