Cumartesi Futbol okunuyor

Futbol okunuyor

03.03.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Her ne kadar futbolun klasik izleyicisinin okuma ile arası iyi değilse de, yayıncılar okuma alışkanlığına sahip kitle içinde pek çok futbol meraklısı olduğunu düşünüyor ve hedef kitle olarak onları belirliyor

Futbol okunuyor

Futbolla ilgili çıkan dergi ve kitapların sayısı her geçen gün artıyor
Futbol okunuyor

Her ne kadar futbolun klasik izleyicisinin okuma ile arası iyi değilse de, yayıncılar okuma alışkanlığına sahip kitle içinde pek çok futbol meraklısı olduğunu düşünüyor ve hedef kitle olarak onları belirliyor

Futbol okunuyor
İLKE GÜRSOY

Bir ay kadar sonra çıkacak ve bir dönemin yıldız futbolcularıyla, kariyerleri bittikten yıllar sonra yapılmış röportajlardan oluşan "Mahallemin En Şık Abileri" kitabının yazarı Hakan Dilek, son dönemde birbiri ardına çıkan futbol kitaplarının yazarlarını betimliyor: "Yağmur çamur demez, suyun içerisinden atlayıp zıplayarak top oynardık, akşam evde dayak yiyeceğimizi bile bile. Biz bu delikanlılığı yaparken kumaş pantolonla, iskarpinleriyle maç seyreden beyaz tenli çocuklar şimdi futbol yazıyorlar."
Entelektüel kesimin futbola olan ilgisinin artışı son yıllarda rahat seçilebilir bir hale gelmişti zaten. Haşmet Babaoğlu, Tanıl Bora gibi isimlerin gazetelerde futbol yorumları ile yol alan bu ilginin yeni göstergesi birbiri ardına çıkan futbol dergileri ve kitapları olarak beliriyor.

Dergiler de artıyor
Ocak’ta yayımlanan, Ümit Kıvanç’ın "Kesin Ofsayt"ı, İletişim Yayınları’nın "Futbol Kitapları Dizisi"nin ilk kitabı. Kitapta, medyanın futbolu aktarış ve yorumlayışındaki çarpıklıklar eleştiriliyor.
İkinci kitap, dizinin editörü ve Radikal’de haftalık yorumları yayımlanan Tanıl Bora’dan gelecek: "Takımdan Ayrı Düz Koşu".

Futbolla ilgili dergilerin sayısında da dikkat çekici bir artış yaşanıyor. Kısa aralıklarla çıkan "Football Plus", "Beşiktaş", ve "Fotoramaç" dergilerinin ardından ilk sayısı martta gelen "Goal" var şimdi. Goal’ı emsallerinden ayıran en önemli özelliği, yabancı haber ağırlıklı olması. Derginin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Gülgün Çarkoğlu "Fatih Terim’in Fiorentina’ya, Hakan Şükür’ün de Inter’e gitmeleri, dünya futboluna ilgiyi artırdı. Biz de diğer ülkelerde oynanan futbolu takip etmek isteyenlere bilgi ve ayrıntılar aktarmak için böyle bir dergi çıkardık."
Peki, kitap kurtlarından oluşmadığı bilinen futbol izleyicisi, sadece konu futbol olduğu için "okumaya" başlayabilir mi?
Bora bu konuda "Aslında futbol izleyicisi ve futbol programlarının ya da gazetelerinin takipçisi kitlenin çok kitap okuma alışkanlığı yok ama kitap okuru sayılan kitle içinde futbolu seven yeterli sayıda insan var..." diye konuşuyor. Peki ne değişti de buna yatırım yapmak geldi akıllara? "İki nedenden söz edilebilir. Futbol endüstrisinin çapı büyüdükçe bu malı pazarlamakla ilgili çabalar da çoğalıyor. Bu, işin tatsız yanı. Olumlu yanı ise, futbolla bu ülkede okur-yazar olarak tanınan insanlar öteden beri ilgilendiler ama üzerine çok fazla düşünmeye yönelmemişlerdi."
Dilek ise fırsat yakalama çabasının altını çiziyor: "Entelektüel cenahın bugüne kadar futbolla ilgili yazmamasının, futbolu fark etmediklerinden dolayı olduğunu söylüyoruz. Oysa Yapı Kredi’nin çıkardığı 2001 Futbol Ajandası’na baktığımız zaman, Bedri Rahmi’den Yahya Kemal’e kadar birçok ünlü ismin futbol üzerine yazı ve şiir yazmış olduğunu görürüz. Bugün futbol daha medyatik, daha göz önünde. Mal kokusu sezilmesinin bunda etkisi olduğunu düşünüyorum."



CUMARTESİ