Cumartesi Futbolcu robotlar finale kaldı

Futbolcu robotlar finale kaldı

23.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dünya Robot Olimpiyatları’nın Filipinler’de düzenlenecek finalinde Türkiye’yi temsil edecek ekibin eğitim gördüğü Jr. Robotics Bilim Okulu’nun kurucularından Gülsüm Yaşar “Amacımız algoritmik düşünme becerisi kazandırmak” diyor.

Futbolcu robotlar finale kaldı

Jr. Robotics’te eğitim alan 13 yaşındaki Dicle Özmen, Zeynep Şengün ve Kuzey Egemen Mutlu, Bilim Kahramanları Derneği’nce İzmir’de düzenlenen Dünya Robot Olimpiyatları Türkiye Turnuvası’nda “Otonom Yapay Zeka Futbol” kategorisinde finalist oldular. 107 okuldan 12-17 yaş grubu 321 öğrenciyle yarışan üçlü, eylülde Filipinler’de yapılacak final turnuvasında Türkiye’yi temsil edecek. Dicle, Zeynep ve Kuzey’in yaklaşık 5 ay boyunca kodlama, robotik, veri analizi, mekanik ve tasarım alanlarında eğitim gördüğü Jr. Robotics okullarının kurucu ortağı Gülsüm Yaşar’la robotların eğitimdeki rolü üzerine konuştuk.

Haberin Devamı

- Turnuvanın “Futbol” kategorisinde öğrenciler temel olarak hangi yetenekleri etrafında yarıştı?

Dünya Robot Olimpiyatı’nın en sevilen ve en heyecanla beklenen kategorisi futbol. Takımlar o esnada tasarladıkları ve futbol oynamak üzere programladıkları iki robotu kullanarak, karşı takımın iki robotuna karşı kızılötesi bir topla gol atmaya çalıştılar. Finale kalan iki takım ülkemizi dünya şampiyonasında temsil etme hakkı kazandı. Öğrenciler tüm gün boyunca mentorlara kapalı bir alanda rakiplerine göre strateji geliştirerek otonom robotları ile bir yandan gol atmaya bir yandan da robot kalecileriyle gol yememeye çalıştılar. Maç esnasında çıkan problemlere bir sonraki maça kadar çözüm bulup tatbik ettiler.

Haberin Devamı

Yaparak öğrenme metodu

- Finale hazırlık kapsamında hangi alanlara yöneleceksiniz?

Finale hazırlık için diğer ülkelerden finallere gidecek rakip ülke takımlarının robotlarını incelemeye aldık. Dicle, Zeynep ve Kuzey yaz tatili programlarını değiştirip hafta sonları hariç her gün yazılım, tasarım ve pratik maçları yapıyor. Bunun yanı sıra takımlarla iletişimlerini güçlendirmek adına İngilizce pratiklerini geliştiriyorlar.

- Jr. Robotics, STEM öğretim teknikleri kullanan bir bilim okulu. Nedir bu teknikler?

Günümüz teknoloji çağında, dijital dönüşüme liderlik edecek bir nesil hedefiyle, teknolojiyi eğitime entegre ederek çocukların problem çözme ve analiz yeteneklerini geliştirmek ilkesine dayanıyor. 2014’ten bu yana eğitimde yaparak öğrenme metodunu benimseyen yenilikçi çözümler sunuyoruz. Çocukların yaratıcılığını tetikleyen; onları problem çözmeye, öğrendiklerini proje şekline getirerek bir şeyler üretmeye iten; dünyada STEM olarak bilinen Bilim (Science), Teknoloji (Technology), Mühendislik (Engineering) ve Matematik (Mathematics) öğretim tekniklerini kullanıyoruz.

- Çalışmalarınızın bir de Lego ayağı var. Legonun eğitimlerde nasıl bir işlevi oluyor?

Lego Education oyun oynamanın ötesinde bir eğitim imkanı sunuyor. MIT tarafından geliştirilmiş Lego setleri ile çocuklar yaparak ve yaşayarak öğrenme metodunu benimsiyor. Öğrenciler kendi robotlarını tasarlıyor ve onları programlayarak harekete geçiriyor, gelişmiş robotlarını inşa ediyorlar.

Haberin Devamı

“Bildiğimiz çağ sona eriyor“

- Eğitimlerinizde robot ve kodlama alanlarının ağırlıklı yeri var. Bu alanların gelecekteki rolü ne olacak?

Dijital dönüşüm ve Endüstri 4.0 Sanayi Devrimi dünyayı hızla dijitalleştirirken bildiğimiz çağı da sona erdirmekte. Teknoloji çağının terminolojisine ait kavramlar, bütün insanlığın geleceğini ilgilendiriyor. Akıllı fabrikalar, bütün nesnelerin internet aracılığıyla birbiriyle haberleşmesi, artan yazılım ihtiyacı ve hayat boyu öğrenme kavramının önem kazanması her yaşta bireyin kodlama ve robotik öğrenmesini zorunlu kılıyor. Kodlama, yeni bir dil olarak teknoloji çağının en önemli araçları arasında yer alıyor. Anaokullarından itibaren verdiğimiz robotik ve kodlama eğitimlerinin asıl amacı, yazılımcı yetiştirmek değil, küresel akla ve bilgiye ihtiyaç duyan nesillere algoritmik (bilgisayarımsal) düşünme becerileri kazandırmak.

Haberin Devamı

Futbolcu robotlar finale kaldı
Finalistler Filipinler‘deki finalde Türkiye‘yi temsil edecek.