Cumartesi Galeride yaşıyor

Galeride yaşıyor

13.10.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sanat eserleri arasında yaşayan Zeynep Aslan’ın evinin kapısı herkese açık. Çünkü Aslan’ın evi, bir sanat galerisinin içinde

Galeride yaşıyor

Galeride yaşıyor

Sanat eserleri arasında yaşayan Zeynep Aslan’ın evinin kapısı herkese açık. Çünkü Aslan’ın evi, bir sanat galerisinin içinde

TUBA AKYOL

Bir ev düşünün ki kapısı herkese açık. Pazar günleri hariç her gün sabah 10.30’dan akşam 19.00’a kadar bu evin kapısını çalabilir, içeri girebilir, evi gezebilirsiniz. Çünkü Zeynep Aslan bir resim galerisinin içinde yaşıyor.
Yaklaşık iki yıldır ElTurko Art Gallery’nin yöneticiliğini yapan Aslan, bir süre önce galerinin bir bölümünü kendine yaşam alanı olarak tasarlamış. "Çalışma şartları, saatleri çok değişken. İnsan kendini belli saatler içine sıkıştırınca işler yürümüyor. Ben de bu yüzden evimi, galeriye taşıdım" diyor Aslan. "Böylece hem daha rahat çalışıyorum hem de her an işimin başındayım."

Yolu şaşıran eve giriyor
Zeynep Aslan’ın evi, galeriden kopuk değil; aksine evde de galerinin genel havasını solumak mümkün. Londra’da iç mimari eğitimi alan, ancak İngiltere’ye alışamadığı için bir süre sonra okulu yarıda bırakarak Türkiye’ye dönen Zeynep Aslan, galeri - evin dekorasyonu için bu eğitimden yararlanmış. "Dekorasyonun bütünlüklü olması için çok uğraştım. Bir anda galeriden bambaşka bir yere geçilsin istemedim" diyor Aslan. Bazı ziyaretçilerin galeriyi gezerken yanlışlıkla eve dalmaları Aslan’ın amacına ulaştığının kanıtı. Aslan "Bir süre sonra yanlış bir yerde olduklarını anlayıp galeri bölümüne geri dönüyorlar" diye anlatıyor. Tabii evin dekorasyonunun bir parçası olan resimlere de göz attıktan sonra...
Yolunu şaşıran ziyaretçilerin, eğer çok ısrarlı değillerse Zeynep Aslan’ın evinde tek göremedikleri yer yatak odası. Çünkü yatak odası, oturma odasından şık bir paravanla ayrılmış. Galerinin ortasında şirin bir mutfak bulunuyor; galeriden cam bir kapıyla ayrılan ofisten ise banyoya geçiliyor.
Zeynep Aslan’ın hayatının her anı resimle dopdolu. Kendisi de zaman zaman tuvalin karşısına geçiyor ama onu asıl memnun eden resimlerle iç içe olmak. "Burası, geceleri kimse yokken, loş ışık altında o kadar güzel oluyor ki anlatamam" diyen Aslan, ev kısmının girişindeki resimleri sık sık değiştiriyor. Böylece her seferinde, farklı resimler arasından geçerek ve mutlaka onların önünde durup biraz oyalanarak evine giriyor.
Misafirlerini de galeri-evinde ağırlayan Aslan’ı resimlere bir zarar gelmesi olasılığı korkutmuyor: "Sergi açılışlarında 400-500 kişi oluyor burada. O zaman resimlere zarar gelmesinden daha fazla korkuyorum. Benim misafirlerim ise, en az benim kadar dikkatli, özenli davranıyorlar."
ElTurko’nun bir diğer özelliği de burada yaşayan iki yetişkin köpek ve henüz gözleri bile açılmamış dokuz yavru olması. Ziyaretçiler rahatsız olduğunda köpekler ev bölümüne ya da balkona götürülüyorlar. Yine de galerinin asıl sahibi, zaman farkıyla onlar. Aslan da bazen birkaç gün boyunca hiç dışarı adım atmıyor ama galeri- evde en çok zaman geçirenler köpekler. Ve ihtimal, onlar da birer sanatsever... Tel: (0212) 233 05 04

Maksim’de "Rakkase" sergisi...
"Gazinocular Kralı" Fahrettin Aslan’ın torunu Zeynep Aslan, İsmail Acar’ın "Rakkase" sergisine mekan olarak Maksim Gazinosu’nu seçti. Acar’ın resimlerine Nesrin Topkapı’nın dansı eşlik edecek
Krizden herkes gibi biz de etkilendik. Ama kriz yüzünden, savaş yüzünden her şeyi ertelemek mümkün değil. Hem böyle kriz zamanlarında çocuk ve sanat patlaması yaşanırmış" diyen Zeynep Aslan nüfus patlamasında değilse de sanatta yaşanacak patlamada bir payı olsun diye işine dört elle sarılmış. Bugüne kadar hep İsmail Acar’ın eserlerine ev sahipliği yapan ElTurko sezonu bir karma sergi ile açmaya hazırlanıyor.
İsmail Acar’ın resimleri Tarkan tarafından da satın alınıyor
Toplum Hizmetleri Vakfı ile birlikte çalışan Enternasyonel Akademi Marmaris’te yaz boyunca 15’er günlük workshop’lar düzenleyen sanatçıların eserleri kasım ayında ElTurko’da izleyicisi ile buluşacak.
Ama asıl büyük proje aralık ayında: Maksim Gazinosu 2 Aralık’ta İsmail Acar’ın "Rakkase" adlı sergisine evsahipliği yapacak. Zeynep Aslan "Maksim Gazinosu da bir tür sanat merkezi. Ama orada daha önce hiç çağdaş sanat sergisi yapılmadı. Bu yüzden çok heyecanlıyım" diyor.
"Rakkase" sergisinde Acar’ın resimlerine, serginin hazırlanma aşamalarını gösteren bir belgesel ve Nesrin Topkapı’nın dansı da eşlik edecek. "Nesrin Abla pek gündemde olmak istemiyor, özellikle dans söz konusu olunca ‘Ben artık yaşlandım’ diyor ama onu mutlaka ikna edeceğiz. Çünkü o olmazsa bu sergi eksik kalır diye düşünüyorum" diyor.
Peki ya şu sıralar danslarıyla gündemde olan Tarkan? "Tarkan, İsmail Acar’ın hem yakın arkadaşı hem de resimlerinin müşterisi. O da herhalde sergiyi ziyaret edecektir."




CUMARTESİ