Cumartesi Gaziantep’in en lezzetli müzesi

Gaziantep’in en lezzetli müzesi

07.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Gaziantep şehri lezzetleriyle olduğu kadar müzeleriyle de dikkat çekiyor. Göz Doktoru Oğuzhan Saygılı’nın kişisel çabasıyla kurduğu Baklava Müzesi sevilen tatlının yaşayan hafızası olma yolunda ilerlerken, Hamam Müzesi de şehrin hamam kültürünü yansıtıyor.

Gaziantep’in en lezzetli müzesi

Gaziantep’te sıcak bir nisan günü öğle vakti tarihi Millet Han’ın merdivenlerinden çıkıyoruz. Prof. Dr. Oğuzhan Saygılı Almanya’da öğrenci olduğu yıllardan itibaren hayalini kurmaya başladığı Baklava Müzesi’nin gerçeğe dönüşünü anlatıyor bizlere müzenin kurucusu olarak. “Gaziantep bulunduğu coğrafyadaki Şam, Halep, Beyrut, Lübnan gibi şehirlerin mutfaklarından etkilenmiş. Özellikle Halep’ten Gaziantep’e gelmiş olan baklavayı ustalık seviyesine çıkarıp markalaştırmış bir şehir” diyen Saygılı, şöyle devam ediyor: “15 yıl boyunca ihtisas yaptığım dönemde Almanya’da yaşadım. Köln’de Çikolata Müzesi’ni gördüğümde çok etkilendim. Sonrasında bir Gaziantepli olarak düşündüm; çok kuvvetli bir mutfağımız olmasına rağmen şehrimizle özdeşleşmiş baklavanın üretim aşamasını göremiyorum.”

Haberin Devamı

2018’de müze oldu

Baklava üretiminin aşamalarını, içine neler katıldığını merak ettiğini söyleyen Saygılı, üretim yapılan yerlerin kendisine mutfaklarının kapısını açmadığını, bu sebeple de Almanya’dan aldığı düşünceyle herkesin kapısından girebileceği mutfakta neler olduğunu görebileceği bir müze kurduğunu söylüyor:

Gaziantep’in en lezzetli müzesi

“Temel çıkış noktam, buraya gelenlerin baklavanın canlı yapımına tanık olması, ustamız baklava yaparken ona soru sorabilmelerine imkan verecek bir konsept oluşturmak. 14 Şubat 2015’te Baklava Evi olarak açıldık, 2018’in başında da müze statüsüne kavuştuk.”

Müze fikrini hayata geçirmeye karar verdiğinde uygun mekan arayışına girdiğini anlatan Saygılı bu süreçte kapı kapı dolaştığını söylüyor. Baklava Müzesi’nin herhangi bir yere kuralamayacağını vurgularken Kültür Yolu üzerinde pek çok tarihi yapının bulunduğunu turistlerin yoğunlaştığı bu bölgede Millet Han’ın tarihi, konumu ve atmosferi ile böylesi bir müze için çok uygun olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

Bu projede Mehmet Usta’yla yollarının nasıl kesiştiğini anlatıyor: “Geleneksel usulle baklava açan usta bulmak zordu. Seri üretim nedeniyle hamur açma makineleri kullanılıyor. Mehmet Usta 35 yıllık deneyimli bir baklava ustası. Kendisine bu projemden bahsettim o da destek oldu. Pazartesi günleri hariç her gün saat 14.00’te canlı baklava yapımını gelen konuklarımıza sergiliyor ve ziyaretçilerin sorularını yanıtlıyor.”

Bu hamama giren terlemez

Gaziantep mutfağıyla olduğu kadar müzeleriyle de ünlü bir şehir. Gaziantep Büyük Şehir Belediyesi tarafından 2015’te yapılan restorasyon sonrası ziyaretçilere açılan Hamam Müzesi de görülmesi gereken yerlerden. Hamam kültürünün yaygın olduğu şehirde şu anda müze olan yapı yıllarca Paşa Hamamı olarak hizmet vermiş. Aslına sadık kalınarak müzeye dönüştürülen hamamda soğukluk, ılıklık ve sıcaklık gibi ana bölümler bulunuyor. Müzede sergilenen hamam araç gereçleri, maketler ve balmumu heykellerinin tamamı Haluk Perk’in 19. ve 20. yy. Hamam Kültürü Koleksiyonu’na ait. Müze pazartesi günleri hariç her gün 08.30-17.00 saatleri arası ziyaretçilere açık.

Haberin Devamı

Gaziantep’in en lezzetli müzesi

Gaziantep’in en lezzetli müzesi
Gaziantep’in en lezzetli müzesi

Baklava ustası Mehmet Çolak’tan yaş baklava tarifi

Hamuru için; 1 kilo un, 4 yumurta, 15 gr tuz, 400 gr su gerekiyor. Hamuru kulak memesi kıvamına gelinceye dek yoğurup bazı açıyoruz. Bazıyı açtıktan sonra 1 saat dinlendiriliyoruz. Sonrasında bazılar oklava ya da merdaneyle açılıyor. 2-3 yaprakta bir yağlanıyor. 40 yapraklı bir baklava açtığımız için orta katına geldiğimizde kaymak koyuyoruz.

Gaziantep’in en lezzetli müzesi

Kaymağın üstüne fıstık atıyoruz sonra da yağ döküyoruz. Sonra kalan katları aynı şekilde 2-3 yaprakta bir yağlıyoruz. Son aşamada tepsinin kenarından taşan kenarları güzelce kesiyoruz. Tepsiye 250-300 gr yağ atıyoruz. Bundan sonra 220 derecelik fırında 35 dakika pişiriyoruz.
2 kiloluk baklavanın şerbeti için; 1 kilo şeker, 500 gr su, kısık ateşte 15 dakika kaynatılıyor ve fırından sıcak çıkan baklavaya dökülüyor.