Cumartesi Gerçek Eminem ayağa kalksın lütfen!

Gerçek Eminem ayağa kalksın lütfen!

09.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Slim Shady alter-egosu ile bir dönem tozu dumana katan Eminem, bu ay “Marshall Mathers LP II” ile geri dönüyor. Uzun süredir esmerken, saçlarını yine sarıya boyatıp Slim Shady görüntüsüne bürünen Eminem’deki bu değişiklik sözlerine de yansımış mı, hep birlikte göreceğiz

Gerçek Eminem ayağa kalksın lütfen

"İnsan hiç mi yaşlanmaz?” sorusunu sorduranlardan biri de Eminem olsa gerek. ‘90’lardaki olağanüstü çıkışıyla rap camiasının zirvesine yükselen, en önemlisi bu işin piri olan Afrikalı Amerikalıların da saygısını kazanan Eminem, bir ara esmerken yine sarıya boyattığı saçlarıyla ‘90’lardan günümüze gelmemiş gibi görünüyor. Yüzünde doğru dürüst kırışıklık bile yok.
Eminem, nam-ı diğer Marshall Mathers, 2000’lere bir kala, 1999’da hayatımıza girdi. “The Slim Shady” adlı rap albümü ve bu albüme ismini veren parça, listeleri bir anda altüst etti. Kısacık sarı saçları ve bembeyaz teniyle alışılagelmiş rap’çi prototipinden tamamen farklı bir görüntü çizen Eminem mizahi, zaman zaman ucu dokunan insanları rahatsız edecek kadar sivri şarkı sözleriyle bir anda tüm dünyanın tanıdığı bir isim oluverdi. Kliplerinde Michael Jackson ve Madonna’yla dalga geçen Eminem, bu nedenle pek çok kişinin nefretini kazandı. Öte yandan kısa sarı saç ve beyaz bol tişört hızla moda oldu. Eminem 2011’den beri albüm yapmıyordu ama 2000 tarihli “Marshall Mathers LP”nin uzantısı gibi görülebilecek olan “Marshall Mathers
LP II”yu önümüzdeki günlerde yayımlayacağı duyuruldu.

Durulmuş görünüyor
Alter-egosu gibi sunduğu sarışın Slim Shady zamanlarında kadınlara ve eşcinsellere düşman bir çizgi izleyen Eminem, son yıllarda biraz daha durulmuş görünüyor. Hatta birkaç yıl önce New York Times’a verdiği bir söyleşide eşcinsellerin evlilik hakkını savunarak şaka yollu şöyle diyordu: “Herkesin birlikte mutsuz olmaya hakkı var.” “Marshall Mathers LP II”nun çıkışına yakın yine sarışın Slim Shady görüntüsüne bürünen Eminem’in bu değişikliği yalnızca görüntüde mi yoksa eski günlere dönüş mü yapıyor, albüm yayımlanınca hep birlikte göreceğiz. Albümden yayımlanan ilk single olan “Berzerk”te Kardashian’larla dalga geçiyor olması, huylunun huyundan vazgeçmediğini gösteriyor gerçi.
“The Marshall Mathers LP II”nun prodüksiyonunda pek çok ünlü rock grubunun yapımcısı olarak tanıdığımız Rick Rubin’in yanı sıra Eminem’in can dostu Dr Dre ve DJ Premier’in katkıları göze çarpıyor. Rihanna ile bir düetin de yer aldığı albümün parça listesi ise şöyle: “Bad Guy”, “Parking Lot” , “Rhyme or Reason”, “So Much Better”, “Survival”, “Legacy”, “Asshole” ( feat. Skylar Grey), “Berzerk”, “Rap God”, “Brainless”, “Stronger Than I Was”, “Monster” (feat. Rihanna), “So Far...”, “Love Game” (feat. Kendrick Lamar), “Headlights” (feat. Nate Ruess), “Evil Twin”. Eminem’in sekizinci stüdyo albümü
“The Marshall Mathers LP II”nun kapak fotoğrafında ise Eminem’in Detroit’te çocukluğunu geçirdiği ve yakın zamanda satışa çıkarılan ev yer alıyor.

Beyazlar da yapabilir
Eminem bildiğiniz gibi; yine cool tavırlar içerisinde. Amerika’da yayımlanan “Saturday Night Football” programına konuk olan müzisyene yeni albümün onu en çok heyecanlandıran detayı sorulduğunda “Hiçbir şey” yanıtını verebiliyor ve ekliyor: “Beni tek heyecanlandıran, albümü tamamlamış olmam. Bu çalışmam, ‘Marshall Mathers LP’ günlerine geri dönme niteliğinde; tek söyleyebileceğim bu.”
Eminem 2009 yılında yayımlanan otobiyografisi “The Way I Am”de fakirlikle mücadelesinden, haplarla ilişkisinden, geçirdiği depresyondan, geçmişteki kavgalarından ve şöhrete ulaşırken geçtiği yollardan söz etti. Ayrıca bir beyaz olarak rap yollarına baş koymaya karar vermesinin temelinde, bir Beastie Boys konserine gitmesinin yattığını anlattı: “Sahnedeyken çok doğaldılar, dünyanın her yerindeki çocukların kendilerini özdeşleştirebileceği adamlardı.
Yapmacık değildiler ve kendileri gibi davranıyorlardı. Bu konseri izleyince ben de kasmayıp kendim gibi olmaya karar verdim. Ben de her rap’çinin hayal ettiği şeyi yapmak istiyordum; mikrofonun başına geçmek ve milyonlarca insana ulaşmak.” Yaptı da. Rolling Stone dergisinin deyişiyle tarihe, gelmiş geçmiş en büyük rap’çi olarak geçmeyi başardı.
Geçmişte eşiyle iki kez bir araya gelip boşanan ve bazı şarkı sözlerinde ona olan nefretini dile getiren Eminem, öte yandan kızlarına büyük bir sevgiyle bağlı bir baba portresi çiziyor. Tarkan’la aynı gün (17 Ekim 1972) doğmuş olma gibi bir özelliği de var kendisinin. Eminem’in Facebook’taki takipçi sayısı ise neredeyse Türkiye’nin nüfusu kadar.
24-25 Ağustos tarihlerinde İngiltere’de düzenlenen Reading ve Leeds festivallerinde sahne alan Eminem, şarkılarını canlı söylemeyip playback yaptığı iddia edilerek, bazı hayranları tarafından Twitter’da topa tutuldu. Öyle ki festivallerin organizatörü Melvin Benn bir açıklama yaparak iddiaları yalanlamak zorunda kaldı: “Dalga mı geçiyorsunuz? Hayatımda böyle saçmalık duymadım. Ben Eminem’in performansları sırasında hep sahnedeydim ve playback yapmadığını kesinlikle söyleyebilirim.”

Haberin Devamı

Yazının tamamını Milliyet Sanat dergisinin kasım sayısında okuyabilirsiniz.