Cumartesi Gezdi, yedi ve yazdı

Gezdi, yedi ve yazdı

19.12.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Engin Akın 10 değişik ülkenin en güzel yemek tariflerini bir araya getirdiği yeni kitabıyla okurlarının karşısına çıkıyor

Gezdi, yedi ve yazdı

"Yediğin içtiğin senin olsun, gördüklerini anlat" cümlesi ise hiç ona göre değil. Çünkü o, hem gördüklerini hem de yiyip içtiklerini herkese anlatmaktan hoşlanıyor. 15 yılın birikimiyle yazdığı "Lezzetiye" (Albatros Kitap) adlı yeni kitabında ise gezdiği gördüğü ülkelerde yiyip içtiği çok özel yemeklerin tariflerini bulabilmek mümkün. Doğudan batıya, kuzeyden güneye pek çok ülke gezip görmüş Engin Akın. Yunanistan, Suriye, İtalya, Fransa, Hindistan, Tunus derken toplam 10 ülkenin çeşitli bölgelerinde çok farklı damak tatlarıyla karşılaştığını, yeni tarifler keşfettiğini anlatıyor. Bir gezi kitabını da andıran çalışmada Akın, sadece yemek tariflerini vermekle kalmayıp, yemeklerini keşfettiği ülkelerin tarihçeleriyle, oralarda yaşadıklarıyla ve en iyi lokantalarla ilgili de bilgilere yer veriyor."Gördüğüm, yediğim her şeyi not ettim. Bu notlarımı da bir kitaba dönüştürmeye karar verdim" diyor Engin Akın. Acıyı çok sevdiği için özellikle Tunus ile Hint mutfağından çok etkilendiğini de ekliyor. Suriye'nin Halep kentindeki "ful" yemeğini ise unutamıyor. Kuru bakla tanelerinin geceden kısık ateşte sabaha kadar pişirildiğini söyleyen Akın, bunun kahvaltıda yendiğini belirtiyor. Hindistan'da yaygın olan bir de "Cayn mutfağı"ndan söz ediyor. "Soğansız pişirilen yemeklerin lezzeti karşısında şaşırdım" diyor Akın. "Yediğim her şeyi not ettim" Türk mutfağına en yakın olan Yunan ve Halep mutfağı. Mutfağımız ise diğer mutfaklara göre çok zengin ve her damak tadına uyuyor. Ancak Akın "yemek turizmi" açısından en verimli ülkenin "Maalesef Fransa olduğunu" söylüyor: "Ben Bordeaux'da ördek dışında yiyecek bir şey bulamadım. Ama kendilerini iyi tanıttıkları için yüksek bir mutfak imajı oluşturmuşlar." "Türk mutfağı çok zengin" Ailesine ya da misafirlerine genellikle Türk yemekleri yaptığını anlatan Akın, Hint ve Tunus yemeklerinden de esinlendiğini söylüyor: "Hint ve Tunus mutfağındaki özel baharatlar entrika katıyor yemeklere. Mesela, kimyon kullanımı onlarda çok yaygın. Tunuslular yemeklere aroma katmak için salamura limon da kullanıyor. Bunları ben de yemeklerimde kullanıyorum." Akın diğer mutfakların özellikleriyle kendi yemeklerine farklı bir tat ve zenginlik getirdiğini belirtiyor. "Baharatlar yemeğe entrika katıyor"