Cumartesi Gezgin albayın yeni seferi

Gezgin albayın yeni seferi

09.03.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Emekli Albay Faruk Budak 24 Mart’ta Laleli’den otobüse binip 14 aylık yeni yolculuğuna çıkacak. Budak bu gezi için tüm birikimini gözden çıkardı

Gezgin albayın yeni seferi

Gezgin albayın yeni seferi

Emekli Albay Faruk Budak 24 Mart’ta Laleli’den otobüse binip 14 aylık yeni yolculuğuna çıkacak. Budak bu gezi için tüm birikimini gözden çıkardı

ASLI ÖKTENER

Kara Harp Okulu’nda 25 yıl öğretim görevlisi olarak görev yaptıktan sonra albay rütbesiyle emekli olan Faruk Budak, biriktirdiği parasıyla ev ya da yeni bir araba almak yerine tam 14 ay sürecek Asya-Afrika gezisine çıkmaya karar verdi. 24 Mart’ta başlayan ve 25 ülkeyi kapsayan seyahat küçük bir bölüm hariç tamamen karayoluyla yapılacak. Budak bu iş için 15 bin dolar ayırdı.
Gezi www.farukbudak.com adlı internet sitesinden takip edilebilecek. 43 yaşındaki Budak’ın ziyaret edeceği yerler arasında UNESCO’nun dünya kültür varlıkları arasına aldığı 92 tarihi mekan da yer alıyor.

Sadece bir sırt çantası
Asya-Afrika gezisine nereden başlayacaksınız?
İstanbul Laleli’den kalkan otobüslerle İran’a gideceğim. Pakistan-Hindistan sınırı kapalı. Açılmazsa orada farklı bir rota kullanabilirim. Oradan Nepal, Çin, Laos, Kamboçya, Tayland, Malezya, Singapur’a geçeceğim. Sadece Endonezya’dan Güney Afrika’ya geçerken yani Hint Okyanusu’nu aşarken uçak kullanacağım. Sonra Swaziland, Mozambik, Zambiya, Zimbabve, Tanzanya, Kenya, Etiyopya, Sudan, Mısır, Ürdün ve Suriye...

Yanınıza ne alacaksınız?
Sadece sırt çantamı... İçinde giyim eşyaları, temizlik malzemeleri ve fotoğraf makinem olacak. Nakit para taşımayacağım.

Ne kadar zamandır bu tip seyahatlere çıkıyorsunuz?
1981 yılında Almanya-Hollanda-Avusturya’ya gittim. 40 gün süren turistik maksatlı bir geziydi. Türk işçisi bir ailenin arabasıyla Rotterdam’a kadar gittim. İlk ciddi gezim 1997 yılında Hindistan olmuştu. Kötü bir dönem geçirmiş, eşimden ayrılmıştım.

Vietnam’a da gitti
İyi geldi mi peki?
Üç hafta süren mükemmel bir yolculuk oldu. Yeni bir ülke gördüm, yeni insanlarla tanıştım. Hayatıma dair yeni kararlar aldım. Farklı bir kültürü tanımış olmak motive etti.

Daha sonra hangi ülkeleri gezdiniz?
1999 Ağustos’ta Vietnam’a gitmeye karar verdim. Singapur-Malezya-Tayland’ı dolaşırken turistler Vietnam’ın turizme yeni açıldığını, hemen gezmem gerektiğini söylediler. Bir asker olarak savaşın geçtiği coğrafyayı merak ettim. 4,5 haftada ülkenin tamamını gördüm.

Nerelerde kalıyorsunuz?
Maliyeti düşürmek için turistik oteller ve pansiyonlarda kalıyorum. Tabi 3-6 kişinin aynı odada kalabildiği yatakhane tipi pansiyonlar da var. Bu gezide de buralarda kalacağım. Bu pansiyonlar yabancılarla sohbet etmek, onlardan gezilecek yerler hakkında bilgi almak bakımından çok faydalıdır. Tayland’da sazdan yapılmış bungalovlarda kalmıştım.

İlginç anılarınız vardır mutlaka.
1999 Ağustos depremi sırasında Vietnam’daydım. Kahvaltı yapıyordum. İngilizce gazete satan Vietnamlı bir kadın yanımdan geçti. Gazetenin manşetinde Türkiye’deki deprem yazıyordu. Deprem televizyonlarda da birinci haberdi. Yakınlarımın sağ olduğunu internet yoluyla öğrendim. Oradaki turistler ve Vietnamlılar, Türk olduğumu öğrendiğimde geçmiş olsun dileklerini ilettiler. Bu çok hoşuma gitmişti.

Sizi en çok ne etkiledi?
Kuzey Vietnam’da Sapa denilen bir bölge vardır. Buradaki köylü kızlar mükemmel İngilizce konuşurlar. Okula gitmediklerini ve İngilizceyi oraya gelen turistlerden öğrendiklerinde çok şaşırmıştım. Bir de yılandan çok korkardım. Vietnam gezim sırasında Japon kadınlar "Türk erkeği değil misin?" diye söyleyince utandım ve yılanı elime aldım.

Asker olmanız gezilerinizi etkiledi mi?
Bir asker olarak Vietnam’a gitmem garip karşılanmıştı. Amirlerim gezilerimi anlayışla karşıladılar. Her gezi sonrası slayt gösterisi yapmam onları da mutlu ediyordu. Güney Vietnam’a asker bir arkadaşımı götürdüm.

Sizi nasıl takip edebileceğiz?
www.farukbudak.com adresli internet sitemden. Site 15 gün arayla güncellenecek. Geziyi takip etmek isteyenler, farukbudak@yahoo.com adresine bir e-posta atmalılar. Grubum şu an 1100 kişiyi geçti.

Bu geziler sırasında kızınıza nasıl zaman ayırıyorsunuz?
Onu gezilerimin içine dahil ediyorum. Ağustos başında kızım Selene (11) uçakla Tayland Bangkok’a gelecek. 4 hafta boyunca Tayland’ın kuzeyini, Malezya’nın doğu sahilini ve Singapur’u gezeceğiz.

Tecrübeli gezginden gençlere ipuçları
• Rotanızı iyi planlayın.
• Bütçenize uygun oteller araştırın.
• Tifo, dizanteri, sarılık, sıtma ve sarı humma gibi hastalıklara karşı tüm aşılarınızı yaptırın.
• İyi pişmemiş yiyecekleri yemeyin, kabuklu yiyecekleri tercih edin.
• İçeceğiniz suya çok dikkat edin. Ben içme suyu bulamadığımda pet şişeye su doldurur, hijyen için de içine birkaç damla çamaşır suyu damlatırım.
• Afrika’da hırsızlık ve taciz olayları fazladır. Geceleri sokaklarda tek başınıza yürümeyin. Uzakdoğu’da da kapkaç yaygındır, özellikle trenlerde dikkatli olun.




CUMARTESİ