Cumartesi Golde onun da payı var

Golde onun da payı var

15.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Beşiktaşlı DembaBa’nın geçtiğimiz hafta attığı gol, kramponların başarıya etkisini bir kez daha gündeme getirdi. Peki atılan fantastik gollerde gerçekten malzemelerin etkisi var mı?

Golde onun da payı var

avid Beckham’ın frikikleri, Cristiano Ronaldo’nun kalecileri şaşırtan şutları, Messi’nin inanılmaz top sürüşü ve son olarak Beşiktaşlı Demba Ba’nın Başakşehir’e attığı o “imkansız” gol... Tüm bunlar
tabii ki yeteneklerle açıklanabilir. Ama
bu “paranormal olaylar”da kullanılan sporcu malzemelerinin payı olamaz mı?

Haberin Devamı

Sporcuların kullandığı malzemelerin başarıya doğrudan etkisinin 21’inci yüzyıla has bir şey olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.
Bu işin mazisi 1950’li yıllara, hatta biraz daha öncesine kadar uzanıyor. Ve bu hikaye dev spor markası Adidas’ın yaratıcısı Adolf (Adi) Dassler’in öyküsüyle birlikte anlatılmalı.

Adi Dassler bir ayakkabı ustasıydı.
İlk ayakkabılarını üretmeye de Büyük Savaş’tan sonra başladı. Dassler’in amacı her spor için ayrı bir ayakkabı üretmekti.

1954’teki finalin yıldızı

Hitler’in yükselişi ve II. Dünya Savaşı’nın patlak vermesi... Dassler 1947’de her şeye sıfırdan başladı. İsviçre’de düzenlenen 1954 Dünya Kupası’nda ise Dassler’in ayakkabıları dünya sahnesine çıkacaktı. Finalin adı Batı Almanya-Macaristan... Kupanın favorisi Macaristan 2-0 öne geçti ama Almanlar maçı 3-2 kazanmayı başardı. Maçtan sonra Almanların geri dönüşü kadar konuşulan tek bir şey vardı:
Adi Dassler’in çivili kramponları.

Haberin Devamı

1954 Dünya Kupası’nın üzerinden 50 yılı aşkın bir zaman geçti. Öyle bir 50 yıl ki bu sürede geliştirilen ya da ilk kez ortaya çıkan teknolojileri anlatmayı bırakın, sıralamak için bile sayfalarımız yetmez. Fakat konumuz spor malzemeleri... Bu alandaki gelişmelere göz gezdirmek için ise birkaç ay öncesine, 2014 Dünya Kupası başlamadan önce yapılan tanıtımlara gitmeliyiz.

Lionel Messi’ye özel 165 gramlık krampon

Sadece Adidas 2014 Dünya Kupası’ndan önce beş farklı krampon tanıttı. Tabii Adidas eski günlerdeki gibi tekel değil. Nike, Puma, Reebok gibi birçok marka her yıl birçok ürün tasarlıyor ve satışa sunuyor.

Peki nedir bu kramponların özellikleri? Arjantinli Lionel Messi için Adidas’ın tasarladığı kramponun özelliği hız için yaratılmış olması. Kramponun ağırlığı 165 gram. Üstelik ani yön değiştirmeler için bu kramponların çivileri yeniden hizalanmış. Ayrıca bu ayakkabılar mikrofiber bir malzemeyle üretiliyor. Böylece vuruşlarda topun daha iyi hissedilmesi sağlanıyor. Sözü Messi’ye bırakalım: “Maç içinde fark yarattığınız birkaç küçük an vardır. Özellikle şu an oynanan futbolda alanlar darken, hız çok önemli. Bu nedenle en önemlisi ayakkabının bu kadar hafif olması.”

Haberin Devamı

Adidas’ın Dünya Kupası’ndan önce tanıttığı bir diğer ayakkabı da Samba Primeknit adlı modeldi. Uruguaylı Luis Suarez’in tanıttığı bu modelin özelliği dokuma olması. Bu futbolcuların topu daha iyi hissetmesini için geliştirilmiş. Suarez doğruluyor: “Her oyuncunun hayali olan çıplak ayakla futbol oynamayı, geleneksel korumayla birleştiriyor.”

Geleceğin kramponu: Çivili çorap!

Adidas, Samba Primeknit’i tanıttıktan sonra geleceğin kramponlarını merak edenler için Primeknit FS adlı modelinin de ilk fotoğraflarını yayınladı. Üretilen modelin temel prensibi Samba Primeknit’te de olduğu gibi futbolculara çıplak ayakla futbol oynadıkları hissini vermek. Çünkü bu model altında bir tabanı ve çivileri olan bir çoraptan başka bir şeye benzemiyor.

Tabii ki teknolojik gelişmeler Adidas ile sınırlı değil. Bu alanın bir diğer iddialı markası da Nike. Portekizli Cristiano Ronaldo ve İspanyol Andres Iniesta gibi süper futbolcuların sponsoru olan firma yine Adidas gibi Dünya Kupası’ndan önce çoraba benzer bir model tanıtmıştı: Magista. Nike’ın bu ayakkabıyı geliştirmesinde katkısı olduğunu belirten Iniesta, ürünün lansmanında şunları söylüyordu: “Tamamen yeni bir şey. Alışık olduğum hiçbir şeye benzemiyor. Birkaç ay boyunca bu kramponu birkaç kez denedim. Benim için en önemli özelliği rahat olması. Ayağım topa gerçekten çok yakın oluyor.”

Haberin Devamı

Aynı kramponu kullanan Arda Turan’a göre ise bu krampon kısaca “fütüristik”ti. Nike, Cristiano Ronaldo için Magista’nın yeni bir modelini tanıttı. Ronaldo yeni kramponunu kastederek “Onunla mükemmel bir ilişkimiz olacak” demekle yetindi ama onunla çıktığı ilk maç olan El Clasico’da kullandığı penaltıyı ayağının ucuyla gole çevirdi.

Üretilen her yeni model, yeni kramponlarla atılacak her “inanılmaz” gol yeni kramponlar üretmek için firmalara kaynak ve motivasyon veriyor, bu kesin. Adidas’ın yeni kramponlarının pazarlamasını “Adidas giyen futbolcular 2014 Dünya Kupası’nda 42 gol attı” üzerinden yapması bunun bir kanıtı. Fakat bu ayakkabıların başarıdaki esas payı ne kadar, bunu bilemeyeceğiz. Tek beklentimiz Beşiktaşlı İsmail Köybaşı’na yüzde 90 oranında isabetli orta yaptırabilecek bir krampon.