Cumartesi Güneşe savunmasız çıkmayın

Güneşe savunmasız çıkmayın

09.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yaz aylarında, özellikle de tatile gittiğinizde çocuğunuzun cildinin güneşten zarar görmemesi için mutlaka birtakım önlemler almanız gerekiyor. Kıyafet seçiminden sıvı tüketimine kadar geniş bir alanı kapsayan önerilerim...

Güneşe savunmasız çıkmayın

embeyaz bir tenim ve yaz aylarında güneşe çıkar çıkmaz yüzümün her köşesine yayılan çillerim olduğundan güneşle aram hiçbir zaman çok iyi olmadı. Oğlum neyse ki bana çekmemiş, güneşe karşı duyarlı bir cildi yok. Yine de bebek cildinin güneşten zarar görmemesi ve tatilimizin güzel geçmesi için bazı önlemler alıyorum. Bunların sizin için de geçerli olacağına kuşkum yok.
l Güneşe göre kıyafet seçin: Şapka, güneş ışınlarını yansıtacak bolca açık renk kıyafet, UV ışınlarından koruyan mayo tatil çantamızın olmazsa olmazları arasında. Banz’ın UV ışınlarından koruyan mayo, şapka, yüzerken de giyebileceği yelek, tişört, şort gibi ürünler mevcut. Konfidence mayolar da UV ışınlarından koruyor.
l Güneş gözlüğünü unutmayın: Güneş ışınları retinaya da zarar veriyor, bu nedenle güneş gözlüğü şart. Çocuğunuz için kırılmaz cam ve çerçeveli olan güneş gözlüklerini kullanabilirsiniz. Eğer çocuğunuz numaralı bir gözlük kullanıyorsa, göz sağlığı için güneş gözlüğünü de numaralı olarak tercih etmenizi öneririm.
Yüksek koruma faktörlü ürünleri tercih edin
l Güneşe doğru zamanda çıkın: Cilt doktorumuzla konuştuktan sonra artık güneş ışınlarının dik gelmeye başladığı zamanlarda (11.00-16.00 saatleri arasında) güneşe çıkmıyoruz. Bu saatleri otel odasında oynayarak, uyuyarak ya da dinlenerek, sahilde mutlaka gölge bir köşede oturarak geçirmeye çalışıyoruz.
l Güneş koruyucusu kullanın: UV ışınlarından koruyan, yüksek koruma faktörlü, mineral filtreli bir güneş koruyucusu tercih ediyoruz. Güneş koruyucu kremi her üç saatte bir ve denize girdikten ya da suyla oynadıktan sonra yeniliyoruz. Terleme, suyla oynama, koşma gibi aktivitelerin güneş kreminin etkisini azalttığı bir gerçek. Çevremdeki anne arkadaşlarıma sorduğumda en çok Mustela, TruKid, SebaMed ve Bioderma’nın güneş ürünlerini kullandıklarını öğrendim. Organik ürün arayışım ise beni Erbavia ile Coola markalarına götürdü. Bakalım memnun kalacak mıyız?
l Güneş sonrasında da krem sürün: Deniz kenarında geçen gün sonrası duşun ardından cildin gerginliğini atması, yumuşaması ve tedbiri elden bırakmasak da oluşabilecek hafif kızarıklıklar için güneş sonrası kremlerini kullanıyoruz.
l Dudaklara da bakım gerekiyor: Bizim gibi çocukların da yaz aylarında güneşten dudakları kuruyabiliyor. Güneş yanığı da uçuklara sebep olabilir. Biz Burt’s Bees (yüzde100 doğal, balmumu içeriyor) dudak kremi kullanıyoruz. Nivea’nın dudak kremlerinin de oldukça başarılı ürünler olduklarını söylemeliyim.
Sıvı kaybı olup olmadığını anlamak için gözlem yapın
l Bol sıvı tüketin: Sıvı ihtiyacı ve miktarı çocukların yaşlarına göre farklılık gösterebilir. Bizim ufaklığın tuvalete gitme sıklığı ve idrarının rengini takip ederek sıvı kaybı olup olmadığını anlıyorum. Doktorumuzdan iki-üç saatten daha uzun aralıklarla tuvaletini yapıyor ve idrar rengi açık değil koyuysa, sıvı kaybı olma ihtimali yüksek olduğunu öğrendiğim için buna dikkat ediyorum.
l Cildi rahatlatmak için duş yapın: Sıcak ve nemli havada denize ya da havuza girilse de çocuğunuzun boyun, sırt bölgesi, kasıkları ve boyun arkasında kırmızı lekeler olabilir. Bu halde sık sık duş yaparak serinlemek, daha az kıyafet giydirmek ve kaşınmasını engelleyici, tedavi edici özelliği olan krem sürmek iyi gelebilir.
Suda uzun süre kalmak yanıklara neden olabilir
l Denizde saatlerce kalmayın: Çocukların çoğu suyu, denizi ve yüzmeyi sever. Ancak denizde saatler geçirmek, sıcak havada serinlemesini sağlarken aynı zamanda güneş kreminin korumasını da azaltıyor. Üstelik denizden yansıyan güneş ışınları uzun süre suda kalındığında yanıklara neden olabiliyor.
l Güneş yanığına pansuman yapın: Her ne kadar kıyafetine dikkat etsem, güneş kremi kullansam da bazen hassas cildi zarar görebiliyor oğlumun. Güneş yanığı ilk olarak kızarıklık şeklinde kendini gösteriyor. Bu zamanlarda doktorumuza danışarak ılık/soğuk pansuman yapıyoruz, cildini bol bol nemlendiriyoruz ve tedavi edici kremler kullanıyoruz. Vücudu sıvı kaybına uğramasın diye de bol bol su içiriyorum oğluma. Eğer yanıklar daha ciddiyse
ve içi su dolu minik kabarcıklar
oluşmaya başladıysa, bir uzmana danışmakta fayda var.

Haberin Devamı

Araba camında güneşlik kullanın
l Yazlık bebek arabası ve araç koltuğu kullanın: Hayır, size ikinci bir bebek arabası
ya da araç koltuğu alın demiyorum. Yazın güneş ışınlarını ve sıcak havayı emen koltuklar ve pusetler bebeklerin rahatsız olmasının başlıca sebeplerinden. Üstelik ısınan aparatlar, kemerler de cabası. Bir sürü modelin terletmeyen, havlu ya da farklı materyallerden yapılma yazlık kılıfları var. Bunlar gerçekten ciddi fark yaratıyor.
l Arabada güneşlik olmalı: Güneşin zararlı etkileri sadece deniz kenarında değil, araba ile seyahat ederken de kendini gösteriyor. Camdan çocuğunuzun yüzüne yansıyan güneş hem onun huzursuz olmasına hem terlemesine hem de güneş yanığına yol açabilir. Sağlam bir güneşlik tüm bu sorunlara çözüm getirecektir.