Cumartesi Hafta sonunda caz

Hafta sonunda caz

11.10.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Akdenizli ney ustaları buluşuyor

Hafta sonunda caz




13. Uluslararası Akbank Caz Festivali'ne bu yıl 23 topluluk katılıyor. İçlerinde Grammy ödüllü sanatçıların da bulunduğu gruplar, 19 Ekim'e kadar İstanbul ve Ankara'da cazseverlerle buluşacak.
Bu yıl festival etkinliklerinin İstanbul'daki mekanları Cemal Reşit Rey, Aya İrini, Babylon, Yerebatan Sarnıcı ve Tophane-i Amire olarak belirlendi. Böylece kentin dokusu ile müzik arasında bir bağ yaratılmaya çalışıldı. Başkentte de Ankara Hilton ve ODTÜ, Akbank Caz'a ev sahipliği yapacak.
Teması "Nabza Göre Caz" olarak belirlenen festival kapsamında konserlerin yanı sıra Akbank Kültür Sanat Merkezi'nde film gösterimleri ve atölye çalışmaları da yer alacak.
Akbank Caz'da bugün 18.30'da saksofoncu Evan Parker ve klarnetçi Peter A. Schmid'den oluşan September Duo'nun konseri Yerebatan Sarnıcı'nda izlenebilir.
Günün diğer konseri Gangbe Brass Band'den. 1994'te Batı Afrika ülkesi Benin'de kurulan ve kendi müzikleriyle cazı harmanlayan 10 kişilik grubu izlemek isteyenler, 23.00'te Babylon'da olmalı. Gidemeyenler yarın 21.00'de telafi edebilir ama grup kent değiştirmiş olacak; konser Ankara Hilton'da.
Ayrıntılı bilgi: www.akbankcaz.com
Festivalin tamamen Türklerden oluşan tek grubu NaaPJazz yarın 18.30'da Babylon'da sahneye çıkacak. Yıllardır Türkiye'de yaşayan Amerikalı müzisyen Lawrence "Butch" Morris ise bu kez Bilgi Üniversitesi Edebiyat Bölümü ile gerçekleştirdiği bir özel proje ile Akbank Caz'a katılıyor. Yarın 18.30'de Yerebatan Sarnıcı'na gidenler, Morris'in "Perpetual Peace" adını verdiği bu projeyi izleyebilir.


Akdenizli dokuz ney ustasının tavırlarını, tekniklerini, repertuvarlarını resitallerle sunacakları ve karşılıklı diyaloglarla ney geleneklerinden bahsedecekleri bir organizasyon olan Uluslararası Ney Festivali 11-12-13 Ekim tarihlerinde düzenleniyor.
Festivale bugün 13.00-19.00 saatleri arasında "Ustalık Sınıfı" başlığı altında çeşitli ülkelerden ustalar katılacak. 20.00'de "Taş plaklarda ney ve ney müziği" konseri olacak. Yarın ise 10.00-13.00 saatleri arasında seminerler düzenlenecek. Gündüz 14.00-17.00, akşam 19.30-22.00 saatleri arasında da konserler var. Son gün de yine çeşitli etkinlikler ve konserler bulunuyor.
Beyoğlu Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'ndeki seminerlere ve ustalık sınıflarına katılım ücretsiz. Konserler ise Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda. Konser ücretleri 7 milyon 500 bin ile 10 milyon lira arasında değişirken öğrencilere yüzde 50 indirim uygulanacak. Biletleri CRR gişelerinden ve Biletix'ten alabilirsiniz.

Setur Kalamış Marina'da Benetau teknelerin tanıtımı bugün ve yarın devam ediyor. Bir kısmı yeni olmak üzere 16 teknenin sergileneceği bu tanıtımda ziyaretçiler tekneleri yakından görüp üzerinde ve içinde vakit geçirebilecekler, şirket temsilcilerinden bilgi alabilecekler.

Türkiye ve dünyanın önde gelen cam sanatçıları, Üsküdar Rotary Kulübü'nün düzenlediği Boğaziçi Cam Şenliği kapsamında Beykoz'da bir araya geliyor. Bugün 08.00-16.00 saatleri arasındaki şenliğe Danimarka, Almanya, Polonya, İtalya, Belarus, Portekiz, Ukrayna, Çek Cumhuriyeti ve Türkiye'den önemli cam sanatçıları ve ustaları katılıyor. Konuklar iki saat boyunca birikimlerini ve hünerlerini sergileyecekler. Beykoz Öğümce'deki Cam Ocağı'ndaki şenlikle ilgili bilgilere (0216) 433 36 93 numaralı telefondan ya da www.camocagi.org adresinden ulaşmak mümkün.

Mavi Jeans 8. Uluslararası İstanbul Bienali için sweatshirt ve çantadan oluşan özel bir koleksiyon hazırladı. Bu koleksiyon Akmerkez, Beyoğlu, Bağdat Caddesi, Metrocity ve Galleria'daki Mavi Jeans mağazalarının yanı sıra bienalin ana sergi mekanı Antrepo'da satışa sunuluyor. Mavi Jeans'in web sitesinde yer alan Bienal ile ilgili soruları doğru cevaplayanlar koleksiyondan hediye kazanma şansına da sahip.

Eğer "Müziğin temel kavramlarını öğrenerek dinlediğim parçayı daha iyi anlamak, bilinçli bir müzik dinleyicisi olmak istiyorum" diyorsanız Benal Tanrısever'in düzenlediği müzik seminerlerini kaçırmayın. B&T Müzik Evi'nde bu ayın son haftasında başlayıp 16 hafta sürecek seminerler müzik ve müzik tarihi, müzik dönemlerine genel bir bakış, müzik türlerinin tanınması, müzik formları, enstrümanların tanıtılması ve enstrüman-insan ilişkisi konularından oluşuyor.
Benal Tanrısever dünyaca ünlü bir virtuoz. New York'taki Carnegie Hall ve Lincoln Center gibi ünlü konser salonlarında resital ve orkestra solisti olarak konser verdi, tanınmış şeflerle çalıştı. ABD'de "Olağanüstü Başarılı Kadınlar" ödülünü aldı. Tanrısever, Almanlar tarafından hayatı belgesele çekilmiş ve Alman Müzik Ansiklopedisi'ne dahil edilmiş bir sanatçı.
Karşılaştığı birçok kişinin müziği daha iyi kavramak istediklerini söylemeleri üzerine bu seminerleri düzenlemiş Tanrısever. Haftada bir gün, 90 dakika olarak planlanan seminerler müzik tarihinde uzmanlaşmış piyanist Fahri Pekiner tarafından anlatılacak. Tanrısever ise bazı tartışmalara katılacak ve duyusal müzik örnekleri verecek. Seminerleri izleme bedeli toplam 400 milyon lira. Bilgi için tel: (0212) 227 48 36

Çırağan Kempinski'nin Laledan Restoranı'nda düzenlenen Tunus Haftası yarın Bellini'deki brunch ile son bulacak. Tunuslu müzisyenlerin canlı müzik yaptığı mekanda ülkeye ait yemekler ve şaraplar eşliğinde ülkenin kültürünü öğrenme fırsatı bulabilirsiniz. Tel: (0212) 258 33 77

The Marmara İstanbul'un roof'unda bulunan Tepe Lounge haftanın her gecesi farklı müziklerle her zevke hitap ediyor. Pazardan çarşambaya Doğan Çakıroğlu sahne alırken perşembe geceleri Grup Dama yabancı şarkılardan oluşan zengin repertuvarını sunacak. Cuma ve cumartesi geceleri ise Los Candeles Latin gecesi yaşatacak.

Village Park Restaurant, Amerikan, Türk, İtalyan mutfağından seçilen, özellikle country tarzı yemekler, ev ekmekleri, çörekler, özel bahçe üretimi sebzelerle yapılan yemeklerden oluşan bir mönüye sahip. Toplam 550 kişilik kapasiteye sahip olan restoranda köy yaşamının unutulmuş yemekleri, kömür ateşinde pişmiş dana pirzola, taş fırında pişen pizza ve pideler tadabileceğiniz lezzetler arasında. Tel: (0216) 434 59 31

YERLİ
1. Beyoğlu Rapsodisi- Ahmet Ümit / (Doğan)
2. Git Kendini Çok Sevdirmeden-Tuna Kiremitçi / (Doğan)
3. Bu İşte Bir Yalnızlık Var- Tuna Kiremitçi / (Doğan)
4. Etekli İktidar-Sinan Akyüz / (Alfa)
5. New York-Serdar Turgut / (Doğan)

YABANCI
1. Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı-J.K. Rowling / (YKY)
2. Kurtlar İmparatorluğu-Jean Christophe Grange / (Doğan)
3. Açık Bir Yürek-Dalai Lama / (Klan)
4. İtalyanca Aşk Başkadır- Maeve Binchy / (Doğan)
5. Simpsonlar ve Felsefe-W. Irwin, Mark T. Conard, Aian. J. Skoble / (Güncel)
Kaynak: Remzi, D&R ve ideefixe.com

YERLİ
1. Dudu-Tarkan / İstanbul Plak
2. Yürü Anca Gidersin-Yıldız Tilbe / Avrupa Müzik
3. Aşkların En Güzeli-Deniz Seki / Şahin Özer
4. Yaz Bitmeden-Sezen Aksu / DMC
5. Maxi Sandal-Mustafa Sandal / Erol Köse

YABANCI
1. Sacred Love-Sting / Universal
2. Mediterraneo-Nicos / Yeni Dünya
3. Fallen-Evanescence / Sony
4. Get Rich or Die Tryin-50 Cent / Universal
5. Summer Hits 2003- Çeşitli Sanatçılar / Sony
Kaynak: D&R, Megavizyon, Mephisto

DVD
1. Kod Adı Kılıçbalığı / (Warner Bros.)
2. Melekler Şehri / (Warner Bros.)
3. Gözleri Tamamen Kapalı / (Warner Bros.)
4. Yeşil Yol / (Warner Bros.)
5. Şeytan / (Warner Bros.)

SİNEMA
1. Amerikan Pastası 3: Düğün Pastası/ (VIP Universal)
2. Çılgın İkili 2 / (WB Columbia)
3. Aman Tanrım / (VIP Buena Vista)
4. Lara Croft Tomb Raider: Yaşamın Kaynağı / (WB Umut Sanat)
5. Piglet: Winnie The Pooh ve Arkadaşlarının Yeni Maceraları / (VIP Buena Vista)
Kaynak: Warner Bros. Türkiye

ABD
En çok satan albümler
1. Speakerboxxx- The Love Below Outkast
2. Some Devil-Dave Matthews
3. Results May Vary-Limp Bizkit
4. The R. in R&B Collection: Volume One-R. Kelly
5. Cheers-Obie Trice
Kaynak: www.billboard.com

İNGİLTERE
En popüler 5 şarkı
1. Where is The Love-Black Eyed Peas
2. Sweet Dreams My LAEx- Rachel Stevens
3. I Believe in A Thing Called Love-The Darkness
4. Sundown-S Club 8
5. White Flag-Dido
Kaynak: BBC

Tuna Kiremitçi / "Bu İşte Bir Yalnızlık Var"
Tuna Kiremitçi, bu romanında gerçekçi üslubuyla Mehmet Olcay adlı bir gitaristin dünyasını anlatıyor. Mehmet karısından ayrılmış yalnız bir adamdır. Hayatı, haftada bir buluştuğu ve birlikte İstanbul'u yeniden keşfettiği kızından, eski karısından, öğrencilerinden ve aynı apartmanda oturan iki arkadaşından ibarettir. Yanlış aşkların, bestelerin, hayallerin, erkeğin ve kadının hüzünlü hikayesidir anlatılan. Tuna Kiremitçi'nin ikinci romanı "Bu İşte bir Yalnızlık Var" Doğan Kitap'tan çıktı.

Steve Goodier / "Bir Dakika Hayatınızı Değiştirebilir"
Steve Goodier "Hayat Destek Sisteminiz" isimli bir internet grubunun yayıncısı. Bu kitap, onun yıllar boyunca çeşitli ülkelerdeki okuyucularına yolladığı öyküler ve denemelerden derlenerek oluşturulmuş. Kitaptaki öyküler insana cesaret ve umut veren pozitif öyküler. Hayatınıza yeni bir gözle bakmak istiyorsanız bu eser iyi bir seçenek olabilir. Kitapta kısa öykülerin yanı sıra alıntılar ve ünlü insanların hayat öyküleri de var. "Bir Dakika Hayatınızı Değiştirebilir" Elma Yayınları'ndan çıktı.

Halit Kıvanç, Aydın Engin / "Bir Koltukta Kaç Karpuz"
İş Bankası Yayınları'nın Nehir Söyleşi dizisinde yer alan bu kitap Aydın Engin'in Halit Kıvanç'la yaptığı röportajdan meydana geliyor. Kıvanç bu söyleşide gazetecilikten radyo spikerliğine ve yarışma sunuculuğuna kadar 50 yıllık renkli meslek yaşamını anlatıyor.
Kitapta Kıvanç'ın 1960 ihtilali sırasında İskoçya-Türkiye milli maçında yaptığı spikerlik gibi birçok ilginç anısı ve bir fotoğraf bölümü yer alıyor.