Cumartesi "Hamam" hayatını değiştirdi

"Hamam" hayatını değiştirdi

20.04.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Genç aktör Mehmet Günsur "Hamamöla tanındı. 7 yaşındayken Sana reklamında oynayarak başladığı oyunculuğu şu anda İtalya’da sürdürüyor. Pek çok dizi ve filmde başrol oynayan Günsur son filminde de ünlü aktör Bob Hoskins’le birlikte rol alıyor

Hamam hayatını değiştirdi

"Hamam" hayatını değiştirdi

Genç aktör Mehmet Günsur "Hamamöla tanındı. 7 yaşındayken Sana reklamında oynayarak başladığı oyunculuğu şu anda İtalya’da sürdürüyor. Pek çok dizi ve filmde başrol oynayan Günsur son filminde de ünlü aktör Bob Hoskins’le birlikte rol alıyor

Mefaret Aktaş

Mehmet Günsur’u Türkiye 1996’da Ferzan Özpetek’in "Hamam" filminde tanıdı. Günsur’un oyunculuğa başlaması ise çok daha eskiye dayanıyor. 7 yaşındayken Sana reklamıyla başlıyor. 12’sinde, Okan Uysaler’in yönettiği "Geçmiş Bahar Mimozaları" adlı dizide Rutkay Aziz, Filiz Akın ve Müşfik Kenter gibi oyuncularla rol alıyor. O dönemde oyunculuk onun için bir hobi. Ve M.Ü.’de iletişim okumaya karar verdiği yıllarda bir "hobisi" daha var: Müzik. Hatta uzun zaman Dawn adlı grupta şarkı söylüyor. Dört yıl boyunca da Taksim’deki Roxy’de işletmecilik yaptı Günsur.

Ünlü oyunda başrol
Meslek olarak oyunculuğu seçmesi "Hamamödaki performansı ile oldu. Ardından "X-Files"ın kısa ömürlü yerli versiyonu "Sır Dosyası"nda oynadı. Türkiye’de rol aldığı son yapım ise hiç gösterime girmeyen bir Yavuz Özkan filmi olan "Hayal Kurma Dersleri". Filmin başına talihsizlikler geldi. Bir kısmı laboratuvarda yandı ve yeniden çekildi. Gösterime ne zaman gireceğini Günsur da bilmiyor.
Artık oyunculuğu İtalya’da sürdüren Günsur için "Türkiye’nin uluslararası alanda en başarılı olan genç aktörü" denebilir. İtalya’da, ünlü Actors Studio’nun hocalarından olan bir Amerikalıyla bir buçuk yıl metot oyunculuğu çalıştı Günsur. Yani Marlon Brando, Robert De Niro, Sean Penn gibi aktörlerin de parçası olduğu oyunculuk ekolü.
Şu anda İtalya’da Portuolio (Cristiano Cucchini) ve Fransa’da Agence Artistique Pourcher adlı iki ajans tarafından temsil edilen Günsur’un ünü artıyor. 27 yaşında ama İtalya’da sinema ve TV filmlerinde, ünlü oyuncularla rol aldı. Hayali ise kendi filmlerini yazıp yönetmek.

İtalya’ya gitmeniz nasıl oldu?
3-4 sene önce "Hamam"ı gören bir tiyatro yönetmeni bana oyununda bir rol teklif etti. Onun için geldim.

"Bent" adlı ünlü oyundan söz ediyorsunuz. Sinema versiyonunda da Mick Jagger oynamıştı.
Evet. Teklif geldiği zaman çok heyecanlandım. Çok güzeldi. 1,5 yıllık bir İtalya turnesi yaptık bu oyunla.

Yanlış anlamayın ama İtalya’da yeterince oyuncu yok mu? Neden Türkiye’den aktör ithal ediyorlar?
"Hamam" Doğu kokusunu, oryantal havayı dozunda, çok güzel veren bir film. İtalya’da yabancılara karşı hep bir özlem vardır, aktörler değil ama televizyondaki şovmenler, bir sürü ünlü insan yabancı.

Sonra Roma’ya taşındınız...
Evet, önce Bolonya’da yaşıyordum. Roma’ya geldim ve burada bir ajansla anlaşma imzaladım. Bir-iki reklam derken, iki yıl önce Fas’ta çektiğim filme kadar gitti işler.

Nasıl bir film bu?
"Prodigle Son" adlı, İncil’le ilgili bir dizi. İncil’den üç episode çektik. Bir de havarilerden San Giovanni Evangelista’yı oynadığım "İsa’nın Havarileri" var. Geçen yıl "Italiano" adında bir filmde başrol oynadım. Mayısta gösterime girecek. Cannes Film Festivali’ne gönderildi, cevap bekleniyor.

Televizyonda da pek çok film ve dizide rol aldınız...
Evet, en son Bob Hoskins’le oynadığım diziyi bitirdim. Ardından, çekimleri devam eden ve başrolünde olduğum bağımsız yapıma başladım. Orta metraj olan bu film festivaller için düşünülüyor aslında.

Hoskins’le çalışmak nasıl? Başka ünlülerle de çalıştınız siz.
Çok keyifli. Dünya tatlısı bir adam ve çok iyi bir oyuncu. İngiliz olduğu için bir sürü tiyatro anısı, dünyadaki hemen her türlü aktörle çalıştığı için de çok güzel hikayeleri var. "Prodigle Sonöda Maria Grazia Cucinotta da Maria Magdelena rolündeydi. "İsa’nın Havarileri"nde, İsa’yı Anthony Quinn’in oğlu Danny oynuyordu. Fas’taki çekimlerde Christopher Lee, Martin Landau ve Jacqueline Bisset ile de tanıştım. Onlar da bir İncil dizisi çekiyorlardı, üç ay aynı otelde kaldık.

Roma sokaklarında insanlar tanıyor mu sizi?
Evet, evet tanıyorlar. (Gülüyor)

"Hamam"ın ardından Türkiye’de büyük bir gay hayran kitleniz oldu. "Bentöten sonra orada da artmıştır. Farkında mısınız?
Evet. Tabii ki Ferzan’ın filminden sonra oldu bu. O, benim oyunculuğumu denediğim bir filmdi. Bence sanatçının sanatı kullanarak topluma bir şeyler vermek gibi bir misyonu ve bir rolü oynamak için gerekçeleri olmalı. "Hamamödaki rolü kabul ederken böyle şeyler olacağını biliyordum. Yani Hamamcılar Derneği’nin ayağa kalkması gibi garip şeyler beklemiyordum ama... "Bent"in, tiyatronun Oscar’ını kazanmış bir metni var. Ama aslında o rolün homoseksüellikle çok ilgisi yok. Oyun "Bent" olmasaydı, "gay" diye etiketlenmemek için "Hamamödan sonra böyle bir rolü kabul etmezdim aslında. Ama "Bent" II. Dünya Savaşı, ayrımcılık ve Nazilerle ilgili bir hikaye. Ve bunlar günümüzde de olan şeyler.

Türkiye’de de oyunculuk yapmayı düşünüyor musunuz?
Uğur Yücel’in çekeceği bir film için görüşmeler sürüyor.

Buradaki oyunculukla İtalya’dakini karşılaştırır mısınız?
En önemlisi teknik elemanlardan aktörlere kadar herkesin sendikası var, hakları korunuyor. Aktörlerin mutlaka ajanları oluyor. Bunlar Türkiye’de daha pek yaygın değil.

Orada nasıl bir hayatınız var?
Şehrin merkezinde büyük bir evde kirada yaşıyorum. İki Sicilyalı kızla beraber (gülüyor). Biri balerin, öteki yönetmen asistanı. Burası Roma’nın bohem mahallerinden. Arabanın girmediği, herkesin birbirini tanıdığı bir mahalle.

"Türk Papa’yı anlatan dizide Bob Hoskins’le oynuyor"
Ricky Tognanzi’nin yönettiği bu iki bölümlük TV dizisinde Bob Hoskins ve Günsur dışındaki tüm ekip İtalyan. Film II. Dünya Savaşı öncesi İstanbul’a atanan, 10 yıl Türkiye’de yaşadıktan sonra Papa seçilen 23. Giovanni’nin hayatını konu alıyor. "Türk Papa" adıyla tanınan Giovanni’yi Hoskins’in canlandırdığı filmde Günsur, İstanbul’da Papa’ya asistanlık yapan bir Katolik peder rolünde. Günsur, 23. Giovanni’nin savaş sırasında İstanbul’da bir gemi dolusu Yahudi çocuğu Almanlardan kurtardığını söylüyor. 23. Giovanni papa seçildikten sonra Vatikan’da pek çok şeyi değiştiriyor. Mesela pederlerin kafalarının ortasını tıraş etmeleri geleneğini o kaldırıyor.

"Gay hayranlarım olacağını biliyordum"
Günsur’un tanınmasını sağlayan "Hamam" aynı zamanda ona pek çok gay hayran kazandırdı. Filmin ardından İtalya’da, "Bent" adlı ünlü tiyatro oyununda yine bir gay’i canlandıran genç oyuncu "Ben ‘Hamam’da oyunculuğumu deniyordum. Ama rolü kabul ederken böyle şeyler olacağını biliyordum. Oyun ise ‘Bent’ olmasaydı, gay diye etiketlenmemek için Hamam’dan sonra bu rolü kabul etmezdim" diyor.




CUMARTESİ