Cumartesi Harflerden önce notaları öğrendi

Harflerden önce notaları öğrendi

18.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İKSV’nin klasik müzik alanında gelecek vaat eden genç solistlere verdiği Aydın Gün Teşvik Ödülü’nün bu yılki sahibi olan 18 yaşındaki viyolonsel sanatçısı Cansın Kara: “Harflerden önce notaları öğrendim”

Harflerden önce notaları öğrendi

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV), genç sanatçıları teşvik etmek ve başarılarına katkıda bulunmak amacıyla düzenlediği 15 bin liralık 2013 İKSV Aydın Gün Teşvik Ödülü’ne bu yıl 18 yaşındaki Cansın Kara layık görüldü.
İlki geçtiğimiz sene yapılan yarışmaya çalgı, şan, bestecilik ve şeflik branşlarında sanatını sürdüren
29 yaş altındaki gençler katılabiliyor. Seçici kurulun bu yıl ödüllendirdiği Cansın Kara, “Aydın Gün anısına adanmış bu ödül çok anlamlı” diyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor: “Doğrusu, mart ayında düzenlenen 41. İstanbul Müzik Festivali’nde ‘Festivalin Genç Solisti’ seçildikten sonra aynı yıl içinde bir de teşvik ödülüne layık görüleceğimi düşünmüyordum. Sevinç ve gururum bir kat daha arttı. Ayrıca İKSV kadar profesyonel ve aynı zamanda duyarlı, neşeli bir aileyle tanışmak hayatımın en büyük fırsatı oldu.”
Harflerden önce notaları öğrendiğini söyleyen ve öğrenim hayatına Bilkent Müzik İlköğretim Okulu’nda başlayan Cansın Kara şu anda Londra’da ünlü müzisyen Yehudi Menuhin’in kurduğu Menuhin Müzik Okulu’nda burslu olarak devam ediyor. Bursunun ilk iki yılı Türk-İngiliz kadın kuruluşları aracılığıyla bir müziksever tarafından karşılanan Kara’ya İKSV’den bir de eğitimini tamamlaması için burs desteği sağlandı.

Haberin Devamı

Harflerden önce notaları öğrendi

Cansın Kara daha önce de Mersin 1. Ulusal Viyolonsel Yarışması’nda birincilik, Hırvatistan’daki VII. Antonio Janigro Viyolonsel Yarışması’nda üçüncülük, X. Avusturya-Liezen Uluslararası Viyolonsel Yarışması’nda ise ikincilik ödüllerini almıştı.

“Müziğe hobi etiketi veremem”
Ailesinde müzisyen olmamasına rağmen küçüklükten beri müziği çok sevdiğini söyleyen ve ara sıra “Farklı meslek dallarıyla da ilgilenebilirdim” diye düşünen Kara “Babam doktor, amcam mühendis; üstelik müzik hobileri arasında bile değil. İlkokuldayken ailem eğer istersem başka bir okul seçebileceğimi söylerdi; bense hep anlam veremeyip kızardım. Müzik kesinlikle diğer mesleklerden ayrı tutulması gereken bir alan. Ayrıca doktor ya da mühendis olup müziğe ‘hobi’ etiketi vermek hiç istemezdim” diyor.
Tüm vaktini müziğe harcayan Kara, gelecek ay okulunun oda topluluğuyla Hollanda’da, mart ayında ise İngiltere’de Hayd’ın “Re Majör Viyolonsel Konçertosu”nu çalacak.