Cumartesi “Hayatınız ve eviniz köpek sahibi olmak için uygun mu?”

“Hayatınız ve eviniz köpek sahibi olmak için uygun mu?”

22.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bir hevesle alınan köpekler kendilerini sokakta bulabiliyor. Köpeklerin sokağa düşmemesi için alırken nelere dikkat etmeli? 20 yıllık köpek çiftliği sahibi Can Paksoy tüm detayları anlattı

“Hayatınız ve eviniz köpek sahibi olmak için uygun mu”

Okulların tatile girmesiyle beraber en popüler karne hediyelerinden biri olan köpekler yeni sahiplerini bulmaya başladı. Eve geldiğinizde sizi dört ayaklı bir dostunuz kuyruğunu sallayarak karşılasa mutlu olmaz mısınız? Ancak bir köpeği ailenizin ferdi yapmadan önce dikkat etmeniz gereken noktalar var. Bakabilecek koşullarda mı yaşıyorsunuz? Nasıl bir eviniz var ve evinizde hangi köpek türü rahat yaşayabilir? Alerjiniz varsa hangi türü almalısınız? Küçük çocuklu ailelerin tercihi ne olmalı? 20 yıldır köpek çiftliği Petworld’ün sahibi olan Can Paksoy’a bu konu ile ilgili sorularımızı yönelttik.

Köpek alırken ne gibi hatalar yapılıyor?

Öncelikle köpeklerin birer canlı olduğunu unutmamak gerek. Ve bu canlıların ihtiyaçları var. Köpek almadan önce yaşam şartlarınızın bir hayvana bakmaya uygun olup olmadığını düşünmeniz gerekiyor. “İşinizin müsaade ettiği ne kadar zamanınız var?”, “Aldığınız ırka göre dolaştırma ve mama verme saatleri var, bunları karşılayabilir misiniz?”, “Eviniz bahçeli mi?” gibi soruların yanıtları köpek seçiminde çok önemli. Bir de doğru ırkın hangisi olduğunu belirlemeniz lazım. Bir ansiklopedi açıp da resimlerine bakarak köpek seçmek yerine huyunu, karakterini, ihtiyaçlarını öğrenmeniz ve sizin bir köpekten ne beklediğinizi bilmeniz çok önemli.

Haberin Devamı

Çoğunlukla köpekler sokağa atılma riskiyle de karşı karşıya...

Köpek almak için kolay karar verilmemeli. Hayatınızın köpek almaya müsait olup olmadığını sorgulamak gerekiyor. Alışveriş merkezinde gezerken “Aa ne tatlı köpek” denilerek alınan köpekler genellikle sonradan bırakılıyor. Kişi, köpek bakmanın sorumluluğunu bilir ve ırkı da bilinçli seçerse sorun olmaz.

“Sabah 8 akşam 8 çalışıyorsanız bakamazsınız”

Siz bir rehber görevi de üstleniyorsunuz bu durumda...

Burada en önemli görevim o. Bizde “Ben gelirim, parası neyse alır giderim” olayı yok. İnsanlara “Sizin hayatınız köpek bakmaya müsait” veya “Müsait değil” diyorum. Eğer müsaitse ırkları sunuyorum. Onlar içinden seçim yapmalarını sağlıyorum. “Eve köpek alacağım, gözleri çok güzel Husky istiyorum. Ben sabah 08.00’de evden çıkıp akşam 20.00’de eve geliyorum” derseniz bu köpeğin bakılma ihtimali
yok. Onu verirseniz, hem aileyi hem de köpeği zor durumda bırakırsınız.

Haberin Devamı

Sizce köpekleri nerelerden almalıyız?

Barınaklardan alırken her şeyi iyi düşünmek lazım. Dışarıdan bakıldığında kulağa çok hoş geliyor barınaktan almak. Biraz da dikkat etmeniz lazım. Barınağa gelene kadar geçirmiş olabileceği travmalar var. Bize burada eğitilmek üzere ayda üç veya dört tane barınaktan alınmış köpek geliyor. Bazıları çözülemeyecek derecede psikolojik problemlere sahip. Çocuklara hırlayan, sahibine saldıran çıkabiliyor. Sahibine hırlayan bir köpeğe biz kabul edilemez olarak bakıyoruz. Üretim çiftliklerinden köpek almaken mantıklısı.

“Alerjisi olanlar Poodle almalı”

Apartman dairesinde yaşıyorsak hangi türü almalıyız?

Eğer büyük ırk almak isterseniz Golden Retriever, gerek zekası, gerek öğretilebilirliği, gerek aileyle uyumu açısından en iyi alternatiflerden birisi. Onun arkasından Labrador Retriever geliyor. Biraz daha kısa tüylü, biraz daha aktif. Orta ırklardan Cavalier var. Küçük ırkların ise tamamına dairelerde bakabilirsiniz.

Alerjisi olanlar hangi köpeği almalı?

Bu konuyla ilgili yurt dışında çok ciddi çalışma var. Bazı köpek ırkları alerji yapmıyorlar. Bunların başında Poodle ırkı geliyor. Maltipoo, Golden Poo gibi son 5-6 yılda Poodle’la diğer ırkların çiftleştirilmesiyle anti alerjik türler üretiliyor. Çünkü Poodle’daki anti alerji özelliği dominant olarak yavrulara geçiyor. Başka bir ırkla da kırsalar doğan yavrular anti alerji özelliği taşıyor. Maltese’in de alerjisi olan birçok kişiyi rahatsız etmediğine şahit oldum. Yorkshire ve Cavalier’in de bu özellikleri taşıdığını biliyorum.

Haberin Devamı

“Çocuğu olan aileye Rottweiler satmam“

Evde küçük bir çocuğu olan aileler hangi köpeği almalı?

Bodyguard özelliği yüksek köpekler var. Bunların başında Rottweiler geliyor. Bekçilik, koruma özelliği yüksektir. Golden Retriever hırsıza terlik getirir. Rottweiler yabancıya “dur” der
ve koruduğu alana yabancı birini sokmaz. Bu karakterin devamı olarak da çocukla büyüğü ayırmayabilir. Bazen gereğinden fazla agresif olabilir. Bir Rottweiler’ı çocuklu bir aileye kesinlikle satmam. Ufak ırkların da bazıları ısırmaya çok meraklı olabiliyor. Çocuklu aileler için Golden Retriever ve Labrador en iyi ırklar. İnsanlar küçük köpeklerin çocuklarla daha iyi geçindiğini düşünür. Ama bazıları daha saldırgan olur. Özellikle Terrier ırkları biraz daha agresif olabiliyor. Aslında büyük köpekler her zaman daha sakindir. Çocuklara karşı daha uysal, çocuklara bağlanan bir Alman çobanı, Golden Retriever gibi... Bunlar literatürde “çocuk bakıcısı” olarak geçer.

Haberin Devamı

“Hayatınız ve eviniz köpek sahibi olmak için uygun mu”

Can Paksoy (sağda) ürettiği Alman çoban köpekleriyle Avrupa’daki çeşitli yarışmalarda ödüller aldı. Aktör köpek Gio, Paksoy’un çiftliğinde yetişti (solda).

“Kıvanç Tatlıtuğ da Doberman’ını bizim çiftliğimizden aldı”

Ünlü müşterileriniz de var mı?

Son zamanlarda Kıvanç Tatlıtuğ, Doberman aldı. İsmi Pars. Serdar Ortaç rehber özellikli bir Labrador aldı. Görme engelliler için üretilen bir köpek. Normal bir Labrador çok hareketlidir. Bu özel Labradorların tepkileri en aza indirilmiş. Daha zeki oldukları
için evlerde bu kana sahip olan bir köpeğin beslenmesi daha kolaydır. Ayşe Özyılmazel’e de köpeğini biz verdik. Ebru Gündeş, filmlerde oynaması için yetiştirdiğimiz bir Golden Retriever satın aldı. Mehmet Aslantuğ ve Arzum Onan da bir Labrador aldı.

Haberin Devamı

Filmlerde oynayabilecek aktör köpekler de yetiştiriyorsunuz...

Şu an bir tek Gio var elimizde. En son “N’apcaz Şimdi?” filminde oynamıştı. Bunun dışında yetişen iki Border Collie var.

Köpekleri kamera önü için nasıl yetiştiriyorsunuz?

Özel komutlar öğreniyorlar. Şov eğitimi olarak “Öl, sürün, utan, atla, iki ayak üstünde dur” gibi komutlar öğretiyoruz.
Bunun için en iyi tür de Border Collie türü.