Cumartesi Haydi vekilim, kurtar bizleri

Haydi vekilim, kurtar bizleri

21.02.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

TBMM Dilekçe Komisyonu halktan gelen mektuplarla harekete geçip sorunları çözüyor. Tabii "Lütfen beni evlendirin" gibi istekler işlem harici

Haydi vekilim, kurtar bizleri

Haydi vekilim, kurtar bizleri

TBMM Dilekçe Komisyonu halktan gelen mektuplarla harekete geçip sorunları çözüyor. Tabii "Lütfen beni evlendirin" gibi istekler işlem harici

Semra Kardeşoğlu

Genç adamı zorla evlendiriyorlar. Adam tüm yolları denemiş, ailesini ikna etmeye çalışmış ama nafile: "İlle de bu kızla evleneceksin."
Sonunda çareyi buluyor, işi tepeden çözmeye karar veriyor. Derdini milletin vekiline aktaracak. Adres, TBMM Dilekçe Komisyonu. "Tamam," diyor dilekçesinde "...Evlenecek yaşa geldim. Ama kendi istediğim kişi ile evlenmek istiyorum. Oysa beni istemediğim bir kızla evlendirmek istiyorlar. Zorla nişan yaptılar, ardından imam nikahı.... Bu zoraki evlilikten nasıl olursa olsun kurtulmak istiyorum."

Hemen peşine düşülüyor
Dilekçe adrese ulaşınca çalışma başlıyor. Komisyon başkanlığı durumu İçişleri Bakanlığı’na bildiriyor. Bakanlık da olayın geçtiği ilin valiliğine... Valilikten bir süre sonra cevap geliyor: "H.D.’nin evlenmek istemediğini belirttiği kişi ile kendi isteğiyle evlendiği ve mutlu olduğunu belirttiği, önceki başvurusundan da vazgeçtiği anlaşılmıştır. Bilgilerinize arz ederim."
Dilekçe Komisyonu, H.D.’nin evlilik sorunundan evinin önüne dikilen direkle yaşamının karardığını söyleyen vatandaşın durumuna uzanan bir alanda çalışıyor. Çalışmalarına üç-dört ay önce başlayan komisyonun başkanı DSP Ardahan Milletvekili Faruk Demir, diğer partilerden arkadaşları ile birlikte gelen dilekçeleri ilgili yerlere ulaştırıyor, sonuca ulaşması için uğraş veriyor:

‘Herkes bilmiyor’
"Her gün halkın dilek, istek ve şikayetlerini içeren mektup ve fakslar yağıyor. Gelen dilekçeler arasında çözüm bulamayacağımız sorunlar da var. Örneğin ‘45 yaşıma geldim evlenemiyorum’ ya da ‘Paramı kaybettim, aranızda para toplayıp bana gönderin’ gibi. En çok dilekçe işsizlerden geliyor. Eğitim, adli teşkilat ve davaların uzaması, Emekli Sandığı, belediye istimlakları, SSK hastaneleri, gazete promosyonları ile ilgili şikayetler önemli yer tutuyor. Sakat kontenjanından iş isteyenler, depremzedelere ilişkin sorunlar başvuru konuları arasında yer alıyor. Off-shorezedeler ise gruplar halinde gelip dilekçe veriyorlar."
Demir, dilekçelerde yer alan çok sayıda sorunun çözüldüğünü ifade ederek, şunları söylüyor: "Herkes haberdar olsa daha fazla dilekçe geleceğine inanıyorum. Şimdi haftada 50 dilekçe geliyor. Çözülebilecek sorunlarla ilgili dilekçeler ayrım yapılmadan işleme konuyor. Bizim yaptığımız aslında ombudsmanlık gibi bir görev."

Dilekçe örneklerinden seçmeler
• Emekli bir öğretmenim. Emekliliğimden kalan paranın üzerine kredi kartından para çekip ev almak üzere 6 milyar lira ile yola çıktım, ancak bu parayı hırsızlara çaldırdım. Kredi kartı borcu üzerime kaldı. Geceleri uyayamıyorum, bazen ağlıyorum. Sayın milletvekillerimden (yani meclisten) maddi yardım toplayarak sorunumuzu çözer misiniz?
• Çatalca Kestanelik köyünde ....nolu telefonun abonesiyim. İki yıldır bazı kişiler tarafından telefonla rahatsız ediliyorum. Benim aradığım kişiler de aynı şekilde rahatsız ediliyor. Santral memurundan şüpheleniyorum. Gerekli tetkininin yapılmasını arz ederim.
• İzmir’de belediye imamıyım. Verilen kıyafet yardımı kesildi. Kıyafetlerimiz açık havada çalıştığımız için yıpranıyor. Gerekenin yapılmasını istiyorum.
• Doğuştan özürlü bir kızım var. İlk eşim vefat edince evlendiğim ikinci eşim kızımı istemedi. "O eve gelirse ben giderim" dedi. Ne olur yardım edin.
• Köyü bırakıp iki çocuğumla ilçe merkezine geldim.
•
Geçinemiyorum. Köyüme dönmem için bana yardım edin.
• İki yıl öncesine kadar Zonguldak Çaycuma ilçesinde rahat ve huzurlu bir yaşam sürmekteydim. Ta ki evimin önüne bir elektrik direği dikilene kadar. O günden sonra kabus dolu günler başladı. Her türlü faciaya müsait olması yanında, hırsızların eve girmesini de kolaylaştırdı ve evim soyuldu. Ailece huzura kavuşmamız için gereğinin yapılmasını...
• Eşim İzmir’de bir hastanede ameliyat olacaktır. Piyasaya 1,5 milyar borcum var. Yardım yapılmasını istiyorum.
• Üç çocuk babasıyım. Babamdan kalan ahşap evim yandı. Evsizim. Yanan evimle ilgili bilgi Çamlıhemşin Jandarma Karakolu’nda mevcuttur. Depresyon geçiriyorum. Sorunumun çözülmesini ve sonucun tarafınızdan bana bildirilmesini rica ederim.
•


CUMARTESİ