Cumartesi Hem kendiniz hem çocuğunuz için sağlıklı yarınları tasarlayın

Hem kendiniz hem çocuğunuz için sağlıklı yarınları tasarlayın

19.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Oyuncu, aromaterapist ve yazar Ayşe Tolga, “İyilik Sende” adlı yeni kitabında sağlıklı yaşamak isteyenler için beslenmeden spora, uykudan zihinsel arınmaya pek çok öneriye yer veriyor

Hem kendiniz hem çocuğunuz için sağlıklı yarınları tasarlayın

Bir süredir “sağlıklı yaşamak”la ilgileniyorum. Dengeli beslenmek ve spor yapmaktan söz etmiyorum. Ailece ruh, beden ve akıl sağlığımızı en iyi şekilde korumaktan, zinde bir yaşam sürmekten bahsediyorum. Sadece kendim için değil, gelişme çağındaki oğlum için de bu konuda okuyorum, araştırıyorum, tarifler deniyorum. Severek takip ettiğim oyuncu, aromaterapist, yazar ve anne arkadaşım Ayşe Tolga’nın kafamdaki soruların cevaplarını bulmama yardımcı olacak yeni kitabı “İyilik Sende” (Destek Yayınları) raflardaki yerini aldı.

Haberin Devamı

İşlenmiş gıdalardan ve şekerden uzak duralım

Kitabın amacı iyi hissetmeyi, zinde kalmayı, fit olmayı ve sağlıklı yaşamayı insanın kendisinin öğrenmesine aracı olmak. Tolga kendimizi ve çocuklarımızı iyi beslemenin sağlıklı bir yaşamda en önemli şeylerden biri olduğunu söylüyor. Kitabında da beslenmeden spora, uykudan zihinsel arınmaya pek çok öneri ve reçeteye yer veriyor.

Tolga iyi bir yaşam için başta işlenmiş ve raf ömrü uzun gıdalardan ve şekerden hem kendimizi hem de çocuklarımızı uzak tutmamızı öneriyor. Aşırı şekerin karaciğerimizi yorduğunu, karaciğer aynı zamanda pankreasla beraber de çalıştığı için ensülin salınımı nedeniyle aslında ruh halimizi de etkilediğini söylüyor.

Tolga aşırı miktarda şeker tüketiminin kilo alımına sebep olduğunu belirtiyor: “Çocukları şişmanlatan yağ değil, şeker aslında. Çocuklarımıza verdiğimiz şeker miktarına dikkat etmemiz gerekir. İşlenmiş şeker yerine doğal şeker kaynaklarını tercih etmek önemli. Pekmez, bal, Hindistan cevizi şekeri, meyvelerde ve meyve sularında doğal şeker bulunuyor.”

Haberin Devamı

Bahar ayları hem mevsimsel değişim nedeniyle hem de uçuşan polenler nedeniyle saman nezlesi, alerji gibi sağlık şikayetlerinin arttığı bir dönem. Tolga mevsimsel alerjilerden korunmak için arıların paspası denen propolisi tüketmeyi öneriyor: “Arıların gün boyu topladıkları polenler ile kovanlarına girmeden önce hijyenlerini sağladıkları yerdeki kalan maddenin mikrop öldürücü etkisi çok fazla. Yağ asitleri, uçucu yağlar, fenolik bileşikler, polen, vitamin ve minerallerden oluşan zengin içeriğiyle vücut için son derece yararlı. Bağışıklık sistemini de destekliyor. Bal ve propolis çok eski yıllardan beri halk hekimleri tarafından mikrop öldürücü, iltihap giderici, bakterilerle savaşıcı özelliklerinden dolayı çeşitli hastalıkların tedavisinde doğal bir ilaç olarak kullanılmakta.”

Tolga uzun yıllar aromaterapi konusunda eğitim alıp kendi markası Aisha’yı kurdu. Bu konuda eğitimler de veriyor. Çocuklarda aromaterapiyi pek çok farklı sorunda kullanabileceğimizi söylüyor: “Üst solunum yollarını açmak, nefesi kolaylaştırmak için okaliptüs yağı kullanılabilir. Okaliptüs öz yağı kimyasal içeriği nedeniyle aynı zamanda zihinsel olarak kuvvetlendirici, canlandırıcı ve konsantrasyonu artırıcıdır. Su dolu aromaterapi kaplarınıza damlatacağınız 5-6 damla okaliptüs öz yağı sınav öncesi çocukların zihnini açarak konsantrasyon ve öğrenme kapasitesini artırarak uykularının gelmesini engelleyecektir. Lavanta aromaterapide ve dünyada kullanılan en popüler öz yağ. Rahatlama ve uykuya geçişi sağlama, pişik, egzama, yara ve yanık iyileştirmede kullanılır.”

Haberin Devamı

Nefes al, zıpla ve esne

“Çocuğumuz da olsa öncelik biz annelerde” diyor Tolga. Kaygı ve stresin bize faydası yok. Kendimize iyi bakarsak çocuklarımıza da iyi bakabileceğiz. Bunun için de biz annelere nefes almayı, zıplamayı ve esnemeyi öneriyor.

- Nefes: Derin nefes alıp yavaşça ağzınızdan verin. Alırken ve verirken nefesi ağızdan alın. Belli bir sayıya konsantre olmak sizi derinleştirecek ve yavaşlatacak. Bu nedenle 4 sayıda alıp 4 sayıda vererek başlayın. Bu döngüyü 8 kez tekrarlayın. 1 dakikadan az sürecek bu egzersizle bile daha sakin olacaksınız.

Haberin Devamı

- Zıplamak: Zıplamak enerjimizi yükseltir.

- Esnemek: Kollarınızı gökyüzüne, ayaklarınızı yeryüzüne uzatın ve esneyin.

Pratik ve sağlıklı bir kahvaltı

3-4 kaşık yulaf ezmesini tencereye koyun, üzerine bir parmak aşacak kadar su, biraz da süt ekleyip yavaşça pişirin. Karıştırın. Yulaf yumuşayacak, muhallebi gibi sulu olacak. Ateşten alın, içine biraz kuru üzüm ya da muz veya istediğiniz kuruyemiş ve meyve ekleyin.

Şeker krizini baştan savan tatlı

Malzemeler:


- 2 hurma
- 1 avuç içi çiğ badem
- 1 avuç içi kaju
- 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı
- İstediğiniz kadar zerdeçal, tarçın ve çiğ kakao

Yapılışı: Hurmaları bir gece önceden suda ıslatın. Tüm malzemeleri blendırdan geçirin. Sert ve yapışkan bir kıvam alacak. Oklavayla açıp kurabiye kalıplarıyla şekil verin.