Cumartesi Her dönemin hit’i başka

Her dönemin hit’i başka

12.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Moda her dönemde kendine özgü hit’ler çıkarıyor. Son 100 yıla damgasını vurup kitleleri peşinden sürükleyen parça ve akımları derledik

Her dönemin  hit’i başka

Moda penceresinden düşünüldüğünde, milyonlarca yıllık insanlık tarihinin en önemli dönemi kuşkusuz geride bıraktığımız son 100 yıl. Her 10 yıllık dönemde yeni yıldızlar çıktı. İngiltere kökenli moda platformu whowhatwear.com’un listesinden ilham alarak Batı’yı etkisi altına alan hit’leri bir araya getirdik.

Haberin Devamı

1900’LER

1900’lerde ABD’de Charles Dana Gibson’ın çizdiği ve mükemmel kadını idealize eden figürlere “Gibson Kızları” adı veriliyordu. Her çizimdeki değişmez kostümü, beliyle ilgili sağlık problemi yaşayanlar için yaratılan fakat vücudu daha ince gösterdiği için bir moda öğesi haline gelen korselerdi.

1910’LAR

Yüzyıllar boyunca kabarık, dev katlarıyla kadınlara ayak bağı olan eteklerin ardından gelen rahatlama... Tasarımcı Paul Poiret sayesinde popülerleşen bilek hizasındaki etekler, moda tarihinin en devrimci parçalarından biri olarak kabul ediliyor ve bağcıklı çizmelerle kombinleniyordu.

1920’LER

Caz Çağı 20’lerde püsküllü elbiseler, inci kolyeler popülerdi. İlhamını dansçılardan alan bu trend, Coco Chanel’in siyah elbiseleriyle zirveye çıktı.

Haberin Devamı

1930’LAR

Amerikan halkı Büyük Buhran’ı geride bırakırken, beyazperdede Bette Davis, Jean Harlow gibi stil ikonlarının yükselişi vardı ve tasarımcı Madeleine Vionnet sayesinde ünlenip tüm o ikonların gözdesi olan verev gece elbiseleri popüler olmuştu.

1940’LAR

Bikini, 1940’larda Fransız mühendis Louis Réard tarafından tasarlandı ve yarattığı etki sebebiyle adını o yıllarda nükleer bomba denemelerinin yapıldığı Bikini Adaları’ndan aldı.

1950’LER

ChrIstIan Dior’un yarattığı “New Look (Yeni Görünüm)” silüeti, moda dünyasında modern kadının doğuşu olarak kabul ediliyor. Bele oturan ceketler, kabarık midi boy etekler ve şapkalar bugün hâlâ tasarımcıların en önemli ilham kaynaklarından.

1960’LAR

İngiliz tasarımcı Mary Quant’ın 1955’te Londra’da açtığı butiğinde satmaya başladığı mini etekler 60’larda yaygınlaşıp moda tarihinin en kült parçalarından biri oldu.

1970’LER

70’lerde, kadınlara uzun ve geniş İspanyol paçalarıyla vücutlarını daha iyi gösterecek bir ayakkabı gerekiyordu... Üstelik sokakta rahatça yürümelerini de engellemeden. İşte, 2017 yazında da çok popüler olan platform topukların kaldırımları ele geçirme hikayesi.

1980’LER

Kimilerine göre 80’lerin en önemli akımı taytlar ve göbeği gösteren tişörtler. Bu bölüme Madonna ile popülerleşen
kısa üstleri yazıyoruz.

Haberin Devamı

1990’LAR

Moda 90’larda Calvin Klein, Helmut Lang ve Issey Miyake gibi tasarımcıların önderliğinde çok sadeleşmişti. İncecik askılı elbise ve bluzlarıyla herkesin ikonu haline gelen Kate Moss, Gwyneth Paltrow ve Jennifer Aniston dönemin minimal kraliçeleriydi.

2000’LER

Sportizmin önem kazanmaya başlamasının ilk sinyalleri eşofman takımlarıydı. Eşofmanlarını topuklu ayakkabıları ve ışıltılı takılarıyla kullanan Jennifer Lopez, Britney Spears gibi isimler, büyük bir trende öncülük ettiler.

2010’LAR

Hafta sonları kafelere, AVM’lere ya da sahillere bir göz gezdirin ve taytıyla, spor ayakkabısıyla dolaşan kaç kadın gördüğünüzü bir sayın... Sağlıklı yaşam isteğinin gittikçe yükselmesi, sportifliği şıklıkla buluşturan “athleisure” akımını yarattı. En şık elbiselerde bile sportif detaylara rastlama sebebimiz işte tam olarak bu.