Cumartesi Her yaşta yoga!

Her yaşta yoga!

24.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yoga sadece yetişkinler için değil, hamileler, bebekler ve çocuklar için de tavsiye ediliyor. Ben hamileyken başladığım yogaya, oğlumla da devam ediyorum ve faydasını görüyorum

Her yaşta yoga

Yoga insanı fiziksel olarak rahatlatmakla kalmıyor, zihinsel ve ruhsal olarak da sakin ve huzurlu olmasını sağlıyor. Yetişkinlere bu kadar faydası olan bu spor dalı hamileler, bebekler ve çocuklar için de tavsiye ediliyor. Hamileyken sırt ve bel ağrıları başta olmak üzere bebeğin ağırlığından kaynaklanan ağrıları gidermek, vücuttaki ödemi atabilmek için yogaya başlamıştım. Bu süreçte yoganın, doğum sonrası rahmin toparlanmasını, karnın düzleşmesini ve sütün artmasını da sağladığını öğrendim. Anne olduktan sonra da bu spora oğlumla devam etme kararını aldım. Bebek ve çocuk yogasının faydalarını size daha iyi anlatabilmek için de Bağdat Caddesi’ndeki Merih Kenet Yoga Merkezi eğitmenleriyle görüştüm.

Haberin Devamı

Anne ve bebeğin fiziksel ve görsel teması artıyor

Anne-bebek yogası dersleri annenin hem kendi başına hem de çoğu zaman bebeğiyle birlikte yaptığı çeşitli yoga duruşlarından, nefes çalışmalarından, danstan, bebek masajından ve çalışmanın her iki katılımcı için derin rahatlama aşamasından oluşuyor.

Bu çalışma anneyle bebek arasında fiziksel ve görsel temasları artırıp birbirlerini daha iyi tanıma fırsatı veriyor. Seanslarda anne ve bebek arasında artan bu duygusal bağlar bebeğin psikolojik gelişiminin temelini oluşturuyor. Bir yandan da annenin doğum sonrası daha hızlı toparlanması ve olumlu duygular hissetmesini sağlıyor.

Anne-bebek yogası eğitmeni Ferda Ergüneş bebeklerin 40 günlükten itibaren yoga derslerine katılabileceğini söylüyor. Ergüneş bebekle yoga çalışmasının anneyle bebek arasında fiziksel ve görsel teması artırdığının ve birbirlerini daha iyi tanıma fırsatı verdiğinin altını çiziyor: “Çalışma esnasında, anne ve bebek arasında artan bu duygusal bağlar bebeğin psikolojik gelişiminin temelidir. Anne-bebek yogası aynı zamanda hem bebeğin omurgasının güçlenmesini hem de annenin doğum sonrası daha hızlı toparlanması ve olumlu duygular hissetmesini sağlar.”

Haberin Devamı

Bebeklerin derslerde rahatladığını belirten Ergüneş, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Klasik yoga dersleri gibi dersler sessiz geçmeyebiliyor, minikler ağlayabiliyor ya da gülüyor, anneler de onları sakinleştirmek ya da tepkilerini fark ettiklerini göstermek için onlarla konuşuyor, ilgileniyor. Anne derse devam etmek isterse yoga eğitmenleri de bebeğin ve annenin izin verdiği ölçüde bebekle ilgilenebiliyor. Annelerin böylesine koşuşturmalı bir dönemde hem kendilerine hem de bebeklerine zaman ayırmanın mutluluğunu yaşadıklarını görüyoruz.”

Zihinsel, fiziksel ve ruhsal bedenleri kuvvetleniyor

Çocuk yogası ise bebek yogasından oldukça farklı. Çocuk yogası eğitmeni Nur Mortaş çocuk yogasında yetişkin yogasında olduğu gibi kişiye ruhsal, zihinsel ve fiziksel yararlar sağlayan, kişisel disiplini ve kendini tanımayı, nefes ve gevşeme tekniklerini öğreten bir sistem uygulandığını belirtiyor.

Haberin Devamı

3 ile 7 yaş arası çocukları yogayla tanıştırmak için yoga duruşlarının daha hızlı geçişlerle uygulandığını söyleyen Mortaş derslerde şarkılar, oyunlar ve hikayeler aracılığıyla yoga eğitimi verdiğini anlatıyor: “Çocukların fiziksel, zihinsel ve ruhsal bedenlerini kuvvetlendirmek huzurlu, dengeli ve uyum içinde sağlıklı bir bedene, akıl ve ruha sahip olmalarına yardımcı olur. Hayal güçlerini canlı tutmayı ve kullanmayı destekler. Çocuklar böylece yaratıcılığı, kendine güveni, kendini ifade edebilme yeteneğini geliştirir. Yoga buna aracı oluyor. Çocuklar ayrıca yogayla günlük hayatta yaşadıkları stresle baş edebilecek gücü hem nefes hem de gevşeme teknikleri sayesinde öğreniyorlar.”

Çocuk yogasının sinir sistemini, iç organları ve salgı bezlerini uyararak hiperaktivite, öğrenim güçlükleri gibi sorunların önlenmesinde destekleyici etken olarak kullanıldığını belirten Mortaş, “Yoga hiperaktive ve konstantrasyon sorunu yaşayan çocuklara odaklanabilmeyi öğretiyor” diyor: “İçine kapanık, sessiz çocuklar da sosyalleşebiliyor ve yeteneklerinin farkına varıyorlar.” Çocukların yogayla bedenlerinin de farkına vardığını ve sadece iskeletten ibaret olmadıklarını anladığını belirtiyor Mortaş, çocukların yoga sayesinde erken yaşta hem kendilerinin hem de çevrelerinin farkına vararak keşfetmeyi ve değer bilmeyi öğrendiklerini, derslerinde bu mucizeye şahitlik ettiğini anlatıyor.

Yoga merkezleri

Haberin Devamı

-Cihangir Yoga’nın İstinye, Caddebostan ve Cihangir şubelerinde 3 ile 7 yaş arası çocuklar için çocuk yogası dersleri veriliyor.

-İstanbul’da Etiler ve Nişantaşı’nda iki farklı merkezi olan Yoga Şala, 6-12 yaş çocuklar için hikayeler ve oyunlarla her seansta belirlenen farklı bir tema üzerinden yoga dersleri veriyor.

-Kalamış’taki Annezen, 3 aydan itibaren bebeklerin anneleriyle birlikte yoga yapabilecekleri dersler sunuyor. Bu dersler annelere diğer annelerle sosyalleşme imkanı da sağlıyor.

-6 aydan itibaren emekleyene kadar bebeklerle yoga dersine katılabileceğiniz Do-Um, annelerin doğum sonrası fiziksel ve zihinsel olarak toparlanmasına da destek veriyor.