Cumartesi Her yerde bir eviniz var

Her yerde bir eviniz var

26.06.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Ev Değiş Tokuşu sitesi, ailelerin bir süreliğine ev takası yapmasını sağlıyor. Böylece seyahat ettiğiniz ülkede bedava konaklama imkanınız oluyor

Her yerde bir eviniz var

İşin temeli şu: “Sen benim evimde kalırken ben de senin evinde kalacağım.” Dünyada 32 bin konut, bu şekilde seyahat etmeyi seçen tatilcilerin en çok başvurduğu site homeexchange.com’a kayıtlı. Ve bu sitenin Türkçesi de var: evdegistokusu.com.
Aslında uzun yıllardır kataloglarla ya da “bir arkadaşın arkadaşı varmış” gibi yöntemlerle yürüyen bu sistem, artık internet siteleleri üzerinden işliyor. Siteye giriyorsunuz, gitmek istediğiniz ülkeye veya şehre tıklıyorsunuz, oradan bir ev beğeniyorsunuz, o evin üzerine tıklayıp sahibine bir elektronik posta atıyorsunuz.
Genelde ev değiş tokuşları aynı tarihlere denk gelecek biçimde yapılıyor. Ama site kullanıcılarından bazıları ikinci evlerini değiş tokuşa açtıkları için bu konuda daha esnek olabiliyor.

Takas için ev bulamayana bir yıl üyelik bedava
Tabii ki akla gelen ilk konu, güvenlik. Tanımadığı birine günlerce evini bırakmak kimse için kolay bir karar değil. Ev Değiş Tokuşu 14 yılda yapılan on binlerce takasta bir tek hırsızlık, kötü niyet veya boşaltılmış ev şikayeti bile almadıklarını söylüyor. Anlaşma öncesi karşınızdaki kişiyle internetten yazışarak yabancılık hissini indirdiğinizin altını çiziyorlar. Ayrıca beğendiğiniz evin sahipleriyle daha önce yapılmış takaslarla ilgili referanslar alabileceğinizi unutmamanızı istiyorlar. Tek önerileri, değerli eşyalarınızı ve mücevherlerinizi saklamanız; onun dışında her şeyi olduğu gibi bırakın.
Takasçıların aralarındaki anlaşmaya göre arabaların da dahil edilebildiği sistemde evin kim tarafından temizleneceği, ne kadar süre kalınacağı, hayvan getirmenin mümkün olup olmadığı gibi pek çok konu yine iki taraf arasında halledilebiliyor. Siteye üye olmak isteyenler için iki seçenek var. Bir yıllık abonelik için ayda 15,95 TL, üç aylık Abonelik için ayda 24,95 TL ödüyorsunuz. Eğer ilk yıl değiş tokuş için uygun bir ev bulamazsanız, site ikinci yılınız için ücret almıyor.


Avantajları:
-Bir kere, çok daha ucuza gelir. Düşünün: Konaklama bedava!
-Yemek konusunda seçeneğiniz çok. İsterseniz evde yapabilirsiniz.
-Diğer kültürlere daha yakından bakar, ziyaret ettiğiniz şehirleri “hissedebilirsiniz”.
-Takas yaptığınız kişilerle hayat boyu sürecek arkadaşlıklar kurabilirsiniz.
-Siz tatildeyken evinize göz kulak olabilecek birilerini bırakmış olursunuz.