Cumartesi Hikayelerini çakıl taşlarıyla anlatıyor

Hikayelerini çakıl taşlarıyla anlatıyor

25.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Lazkiyeli sanatçı Nizar Ali Badr çakıl taşlarıyla yarattığı sanat eserleri için “Ana tema temel insani duygular. Sevgi, umut, mutluluk, üzüntü, acı... Sanatımla ihtiyacı olanların, ezilenlerin, kaçakların, göçmenlerin hikayelerini anlatıyorum” diyor

Hikayelerini çakıl  taşlarıyla anlatıyor

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada sıkça paylaşıldı Suriyeli sanatçı Nizar Ali Badr’ın çakıl taşlarıyla yarattığı sanat eserleri. Her bir çalışmasında Suriye’de yaşanan savaşı ve göçü anlatan Lazkiyeli sanatçıya, Fransa merkezli olan ve birçok koleksiyonerle sanatseveri bir araya getirerek Suriye sanatını tanıtmayı, sanatçılara yeni yaratıcı ağlar sunabilmeyi amaçlayan Syria.Art birliği aracılığıyla ulaştık.

Haberin Devamı

Badr çakıl taşlarından sanat eseri ortaya çıkarmasının hikayesinin Kel Dağı’nın eteklerinde, deniz kıyısında duran çakıl taşlarının güzelliğinin dikkatini çekmesiyle, onların kusursuzluğunu fark etmesiyle başladığını söylüyor. 30 yıldan fazladır ilgisini çeken çakıl taşlarını sanatına dahil etmesi, onlardan heykeller, sanat eserleri yaratmaya başlaması ise Suriye’de savaşın başlamasıyla gerçekleşmiş. Sanatsal yaklaşımının da haksızlığın, baskının ve savaşın karşısında olan duruşunu gösterdiğini söyleyen sanatçı “Eserlerimdeki ana tema temel insani duygular. Sevgi, umut, mutluluk, üzüntü, acı... Sanatımla ihtiyacı olanların, ezilenlerin, kaçakların, göçmenlerin hikayelerini anlatıyorum” diyor.

Haberin Devamı

Hikayelerini çakıl  taşlarıyla anlatıyor

“Tek amacım gelecek kuşaklara bırakmak”

Deniz kıyısından binlerce çakıl taşını toplayarak Lazkiye’deki atölyesine getirdiğini ve şu ana kadar binlerce heykel yaptığını söylüyor Badr. Yaratım süreci özetle şöyle gelişiyor: Kullanacağı çakıl taşlarını seçip kanvas üzerine yerleştiriyor. Sonrasında ilhama teslim olarak, onun götürdüğü yöne gidiyor. “Öyle ki bazen sanki taşlar hikayeleri anlatmak için kendiliğinden yerlerini buluyor gibi geliyor” diyor. Maalesef eseri bittiğinde onu bozuyor. Çünkü taşları tutturacak olan özel yapıştırıcı artık çok pahalı hale gelmiş. O yüzden eserlerin kalıcılığını sağlamak adına biter bitmez her birinin fotoğrafını çektiğini anlatıyor. Hatta eserlerinin kısa ömürlü oluşunun kendisine hayattaki maddi şeylere bağlanmamak gerektiğini, her şeyin aslında geçici olduğunu hatırlattığını ekliyor.

“Taştan sanat eserleri yaratırken zamanı, bulunduğum yeri, her şeyi unutuyorum” diyen Badr, çakıl taşlarıyla arasında artık özel bir ilişki geliştiğini belirtiyor ve vermek istediği mesajı yineliyor: “Savaş başladığından beri her gün, çok zor koşullar altında bu taşlarla sanat yapmaya çalışıyorum. Hiçbir zaman herhangi bir maddi beklentim olmadı. Başından beri tek amacım insanlara, memleketim Suriye’ye bir hizmetimin olması ve gelecek kuşakların yaptığım eserleri görebilmesi oldu. Savaş, yıkım, ölüm ve göçün ortasında, acı çeken insanların sesleri var. İnsanlara mesajım tabii ki sevginin, yardımseverliğin ve mutluluğun her yere yayılması.”