Cumartesi Hikayesi olan takılar

Hikayesi olan takılar

03.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Klasik takı yapmaktansa anlamı, hissi ve hikayesi olan tasarımlar yaratma amacıyla yola çıkan bir marka Lucky Culture

Hikayesi olan takılar

Özellikle dizi izleyen biriyseniz farkında olarak veya olmayarak sürekli denk geldiğiniz bir marka var son dört-beş aydır: Lucky Culture. 2013 yılında Yonca Akbayrak tarafından kurulan marka, Beste Cesur’un Akbayrak’a katılmasıyla 1.5 yıldır aktif olarak üretim yapıyor.

Haberin Devamı

Nispeten kısa sayılabilecek bu sürede çabuk fark edilmelerinin sebebini klasik bir takı yerine hikayesi, hissi, anlamı olan bir takı yaratmaya çalışmalarına bağlıyorlar. Mesela ruh ve beden bütünlüğünü simgeleyen mandaladan, yüksek enerji veren torus sembolünden, göktanrı anlamına gelen, denge manası da olan “tengri” kelimesinin sembolünden takılar yapıyorlar. Turnaları, eski Anadolu uygarlıklarının bereket tanrılarını, başakları kullanıyorlar. Sultanahmet kültüründen, eski halı motiflerinden, antika takılardan, Bizans, Urartu, Selçuklu’dan, kutsal geometriden besleniyorlar.

Hikayesi olan takılar
Yüzde 60’ı el yapımı

Sentetik ve boyalı olmayan doğal taşlar kullanıyorlar; İran Nişabur firuzesi, herkimer elması, mavi topaz, granat, ametist, kristal kuvars... Ürünlerinin yüzde 90’ı da gümüş ve gümüş üzeri altınla rose kaplama. Seri üretim ürünleri olsa da yaklaşık yüzde 60’ının el yapımı ve tek olduğunu da belirtmek gerek. Küçük bir de altın koleksiyonları var, onu da genişletmek istiyorlar. Ayrıca yeni planları var. Mesela burçlarla ilgili bir koleksiyon yapmak, erkek koleksiyonlarını genişletmek, geleneksel Türk takılarıyla moderni birleştirdikleri bir koleksiyon yaratmak gibi...

Haberin Devamı

Tarzlarını bohem olarak adlandırsalar da çok kısıtlamak istemiyorlar. Sadece çok gösterişli şeyler yapmayı sevmediklerini, daha günlük, sade, herkesin gün boyu kullanabileceği ve kendini özel hissedeceği parçalar yapmaya çalıştıklarını söylüyorlar. Bileklik, kolye, yüzük, şahmeran, halhal, tasma kolyeler, broş markanın takı seçeneklerinden. Bu arada yurt dışı satışlarına başladıklarını da söyleyelim; şimdilik İsviçre, Amsterdam ve Londra’da satış yapıyorlar.

Fiyatları da her bütçeye uyabilecek cinsten. 60 liradan 560 liraya kadar ürünleri var. Ama 560 lira olanların artık çok özel parçalar olduğunu, ortalama fiyatlarının 100-200 lira arasında olduğunu da belirtiyorlar.

Dizilerin etkisi büyük

Hazirandan beri markanın takıları dizilerde de kullanılıyor. Dizilerin daha farklı ve geniş bir kitleye ulaşmalarında etkisi büyük olmuş. Fanlardan çok iyi dönüşler alıyorlarmış. Özellikle Hande Erçel başta, Burcu Biricik, Hazar Ergüçlü ve Burcu Özberk’in etkisi inanılmazmış. Diğer olumlu etken de blogger’ların sayfalarında ürünlerini paylaşması.