Cumartesi Hip hop ‘tanrıları’ İstanbul’da

Hip hop ‘tanrıları’ İstanbul’da

13.04.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yenilikçi hip hop grubu Orishas adını Küba dini Santeria’nın tanrılarından alıyor

Hip hop ‘tanrıları’ İstanbul’da

Hip hop ‘tanrıları’ İstanbul’da

Yenilikçi hip hop grubu Orishas adını Küba dini Santeria’nın tanrılarından alıyor

Wim Wenders’in ünlü belgeselinin ve gitarist Ry Cooder’ın katkılarıyla 2000 yılında tüm dünyada bir Buena Vista Social Club çılgınlığı yaşanmıştı. Dünya Havana’nın ihtiyar delikanlılarının müziğini ne yazık ki yeni keşfediyordu. Oysa Kübalı gençler bu müziklerle büyüdüler. Son yıllarda dinlemeye başladıkları ve Afro-Küba müziklerini Amerikan hip hop’ıyla birleştiren yeni grupların müziğinin temelini de BVSC gibi grupların müzikleri oluşturuyordu. Amerikalı hip hop’çılar nasıl James Brown’ı "örnekleyerek" (sample) müzik yapmaya başladıysa, Kübalılar da kendi "kralları" Compay Segundo’nun parçalarını işliyorlar müzik yaparken. Segundo, BVSC’ı ünlü yapan "Chan Chan"ının yazarı olan efsanevi gitarist.

Daha önce de geldiler
İlginçtir, Küba’nın en ünlü hip hop grubu Orishas da büyük çıkışını bu parçayla yaptı. İlk albümleri "A lo Cubano"da yer alan "537 C.U.B.A." son müziğinin standartlarından "Chan Chan"ın üzerine yazılmış rap’lerden oluşuyor. Müziğini "Rap Cubano" olarak tanımlayan grup, hepsi Havanalı olmalarına rağmen, Fransa’da tanışan şarkıcı Roldan Gonzales, rapper’lar Hiram Riveri ve Youtel Romero, DJ Jean Francois Orban ve vurmalılarda Jose Luis Estrada’dan oluşuyor. İlk albümleri Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda’da ve Türkiye’de çok sattı ve iki yıl önce iki konser için Babylon’a da geldiler.
Orishas adı Küba dini Santeria’dan geliyor. Aslında bir Afrika dini olan Santeria, Küba’ya Nijieryalı kölelerle birlikte gelmiş zamanında. İlk gelişlerinde yaptığımız röportajda anlatmışlardı: "Orishas" Santeria dininin gerçekten yaşadığına inanılan "yarı Tanrılarına" verilen isim. Her Kübalının doğar doğmaz bir "Orisha"sı oluyormuş. Buna din adamları karar veriyormuş. Gruba bu ismi koymalarının nedeni ise, ismi duyunca akla her zaman önce Küba’nın gelmesi.
Artık İspanya’da yaşayan grubun ikinci albümü "Emigrante" de çıkmak üzere. Doğrusu albüm birincisi kadar parlak değil ama farklı bir türün ulaşabileceğiniz ilk örneklerinden olması itibarıyla ilginç.
Orishas, Fujifilm Music Week-Ends kapsamında 19 ve 20 Nisan geceleri saat 23.00’te ikinci kez İstanbul’da olacak. İlkini kaçırdıysanız bu konserlerden birini mutlaka izleyin. Sahnede de çok enerjikler.




CUMARTESİ