Cumartesi İhtişamlı günlerden kalanlar

İhtişamlı günlerden kalanlar

04.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tasarımlar kadar şaşaanın da konuşulduğu 2017 ilkbahar/yaz defilelerinden moda dünyası ne çıkardı? İşte Paris’teki moda haftasından notlar...

İhtişamlı günlerden kalanlar

Etkisini yitirdi mi, yitirecek mi derken, geçtiğimiz hafta Paris’te düzenlenen Haute Couture Haftası yine moda dünyasının en çok ilgi gören etkinliklerinden biri olmayı başardı. Peki, en az tasarımlar kadar şaşaanın da konuşulduğu 2017 ilkbahar / yaz defilelerinden moda dünyası ne çıkardı? Listeledik.

Haberin Devamı

İhtişamlı günlerden kalanlar

Lüks de çevreci olabilir

Über lüks tasarım ve malzemelerin kullanılması, haute couture’ün yalnızca savurganlık olduğu anlamına gelmiyor. Daha doğrusu Hollandalı tasarım ikilisi Viktor Horsting ve Rolf Snoeren, bunun tersinin de mümkün olduğunu kanıtladı ve koleksiyonlarını geri dönüşümlü materyallerle yarattı. Farklı markaların vintage elbiselerini 80’lerin grafik sanatına göndermeler ve dev fırfırlarla yeniden yorumlayan ortaklar, ilerleyen zamanlarda başkalarına da ilham kaynağı olacak mı göreceğiz.

İhtişamlı günlerden kalanlar

Mavi düşler

Son yedi-sekiz yıldır couture podyumlarında değişmeyen bir gerçek var, o da ten rengi gece elbiselerinin bu ışıltılı dünyanın hakimi oluşu. Son koleksiyonlara baktığımızda görüyoruz ki bir yere gitmeye pek niyetleri de yok ancak artık güçlü bir rakipleri var. Bu sezon özellikle kırmızı halı davetlerinin vazgeçilmez markaları Elie Saab ve Valentino’da çok baskın olan bebe mavisini, önümüzdeki aylarda ünlü yıldızların üzerinde daha sık görmeye hazır olalım.

Haberin Devamı

O artık gerçek bir model

İhtişamlı günlerden kalanlar

Fransız oyuncu ve müzisyen Vanessa Paradis ile Johnny Depp’in 17 yaşındaki kızları Lily-Rose Depp, bir süredir yetenek avcılarının radarında. Geçtiğimiz yıl Chanel No. 5 L’Eau parfümünün yüzü olan genç yıldız, bu hafta Fransız modaevinin şov kapanışında Karl Lagerfeld’in “gelin”i olarak yürüdü ve rüştünü ispatladı.

Haute couture nedir?

İhtişamlı günlerden kalanlar

Kişiye özel, yüksek terziciliği ifade eden haute couture kavramı, 1700’lerde ortaya çıktı fakat günümüzdeki anlamını 19’uncu yüzyılda aldı. Özenli dikiş teknikleri ve nadir bulunan materyallerin yanı sıra bir elbisenin gerçekten “haute couture” olabilmesi için, onu hazırlayan modaevinin Haute Couture Sendikası’na yani, Chambre Syndicale de la Haute Couture’e üye olması ve sendikanın şartlarını yerine getirebilmesi gerekiyor. Terimin telaffuzuyla ilgili çekince yaşayanlara bir de küçük not; Türkçe “otkutür” diye okumak gerek.

İtalyanların devri

Couture kavramı genelde Fransızlarla özdeşleştiriliyor ama devir İtalyanların devri. Pierpaolo Piccioli’nin Valentino için yarattığı koleksiyon haftanın en beğenilenlerinden olurken, eski tasarım ortağı Maria Grazia Chiuri de Dior için inşa ettiği yeşil labirentli fantezi dünyasıyla çok konuşuldu. Givenchy’nin kreatif direktörü Riccardo Tisci, Donatella Versace ve Giambattista Valli de İtalyan terziciliğinin inceliklerini kullanarak Paris’i fetheden diğer isimler. n