Cumartesi İkinci el almak da satmak da ayıp değil!

İkinci el almak da satmak da ayıp değil!

01.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Pek çoğumuz öyle havalı garajı olan evlerde oturmadığımızdan olsa gerek yılın belli bir zamanlarında evdeki fazlalıkların konuya komşuya ucuz fiyata satıldığı “garage sale” (“garaj satışı”) etkinliklerine de çok aşina değiliz.

İkinci el almak da satmak da ayıp değil

Moda blog’larını takip edenler, yabancı filmlerde gördüklerine ek olarak iki yıl önce düzenlenlenen “I Love Sale” etkinliğini hatırlayacaklardır en fazla. Bugün, o zaman çok ilgi gören bu etkinliğin ikincisi düzenleniyor. Türkiye’de moda blogger’ı deyince akla ilk gelen isimlerden üçü, Iconjane (Ferhan Talib), Moda Cadısı (isminin açıklanmasını istemiyor), Offnegiysem (Billur Saatçi) ve sanat yönetmeni Duygu Yegül 12.00-18.00 saatleri arasında Nişantaşı Den Cafe’de gardıroplarındaki fazlalıkları satışa çıkaracaklar. Bu üçü de birbirinden hoş ve alımlı blogger’la etkinliğin gerçekleşeceği mekanda buluşuyoruz. “Türkiye yakalamakta biraz geç kaldı” dedikleri ve “yeni kıyafetlere yer açmanın en stil sahibi yolu” olarak tanımladıkları garaj satışı etkinliğini konuşuyoruz.

Haberin Devamı

Nasıl karar verdiniz böyle bir etkinlik düzenlemeye?

Moda Cadısı: Ben Susie Bubble’ın blogunda bir videoda görmüş, “Biz niye yapmıyoruz? demiştim. Yurt dışında oldukça yaygın çünkü. İnsanlar her yerden alabilecekleri kıyafetlerden çok hikayesi olan şeyleri tercih ediyorlar. Sonra Duygu’ya (Yegül) ve Ferhan’a söyledim.

Ferhan Talib: Hepimiz giyinmeyi seven kadınlarız. Ama moda o kadar hızlı ilerliyor ki bir sezon aldığımız öbür sezon eski moda olduğu için giymek istemeyebiliyorsun. Pek çok ülkede evin yükünü hafifletmek için kapılarının önünde tezgahlar kurup bu eşyaları satarlar. Ama bizde pek yoktur. İkinci el araba bu kadar normalken, ikinci el kıyafetin insanlara bu kadar uzak gelmesi beni çok şaşırtıyor.

Haberin Devamı

Neden aşina değiliz garaj satışına?

Billur Saatçi: İstanbul’da kimsenin garajı yok bir kere (gülüyor). Bizim kültürümüzde giyilmeyenler daha çok aile içinde el değiştirir. Çocukken İsviçre’deki kuzenlerimden bize gelen şeyler olurdu. Şimdi benim verdiklerim oluyor. Facebook’ta küçük yeğenimin benim fi tarihinde giydiğim bir şeyle çekilmiş fotoğrafını görünce çok hoşuma gidiyor.

Ferhan T.: Bir de bizde kullanmadığınız kıyafeti ihtiyacı olana verme vardır. Ama biz kıyafetlerimizi moda anlamında da değerini bilebilecek insanlara emanet etmek istiyoruz.

Moda C.: Şöyle bir şey var; ikinci el almak da satmak da ayıp görülüyor ya da akla hemen vintage geldiği için çok pahalı zannedilebiliyor. Oysa ikinci el kıyafet almak hem daha ekonomik hem de çevreyi korumaya yardımcı... Yeni kıyafetlere yer açmanın en stil sahibi yolu aslında.

Etkinliğe gelenleri neler bekliyor?

Ferhan T.: Biz çok dijital dünyada yaşayan insanlarız. Bu aynı zamanda gelenlerle sıcak temas kurabileceğimiz bir etkinlik olacak.

Moda C.: Müzik olacak, sohbet, ikramlar...

Neler seçtiniz gardırobunuzdan?

Billur S.: Bazı kıyafetleri bloglarımızı takip edenler hatırlayacaklardır. Ben iş hayatıma ara verdiğim için, hiç giymediğim pantolonlar çıktı gardıroptan. Aksesuar getirmeyi düşünüyorum bolca. Cam objelerim var, onları getireceğim.

Ferhan T.: Bolca çanta getireceğim. Satışa getireceklerimi ayırdıktan sonra çantaların arkasındaki duvarı ilk kez gördüm (gülüyor).

Haberin Devamı

Satmaya karar verdikten sonra kıyamadıklarınız oluyor mu?

Ferhan T.: Benim bir elbisem vardı, geçen satışta Duygu almıştı. Arada sırada ondan alıp giydim, ne yalan söyleyeyim (gülüyor). Tam satılacakların arasına koyuyorsun, “Ya bir gün giymek istersem?” düşüncesi geliyor.

Moda C.: Benim bir tane tavuskuşu tüylü clutch’ım var. Onu koydum, sonra “Bunu bir daha nasıl bulacağım?”dedim ve geri aldım.

Önceki satıştan gelen para yeni kıyafetlere mi gitti?

Moda C.: O gece dışarı çıkıp gece önce yemeğe sonra da dans etmeye gittik.

Ferhan T.: “I Love Sale 2”de sadece dördümüzün kıyafetleri ve Duygu’nun çizimleri satılacak. Belki bir sonraki sefere herkesin fazlalıklarını getirip satabileceği boyutta bir etkinlik düzenleriz.

“Ezgi Kıramer garaj satışı yapsın”

Kim garaj satışı yapsın istersiniz?

Ferhan T.: Ezgi Kıramer.

Moda C.: Evet, o yapsın gerçekten. Derin Mermerci ve Ece Sükan da olabilir.

Billur S.: Bahar Kongel olabilir.

Haberin Devamı

Sale demişken...

Bu hafta sonu gerçekleşecek diğer bir alışveriş etkinliği de Garden Sale. Yarın 11.00-23.00 saatleri arasında Küçükçiftlikpark’ta gerçekleşecek Garden Sale’de tekstilden endüstriyel tasarım ürünlerine kadar farklı seçenekler bulmak mümkün. Purely by Gamze Saraçoğlu, Hande Borağan, Duygu Cinislioğlu, Sedef Öztürk, Deniz Aktaş, Chloe Rufin, Asu Aksu, Özlem Kaya, Özlem Ahıakın, Selim Baklacı, Oye bikini, Kumm ve Mai gibi tasarımcı ve markaların ürünlerinin satışta olacağı etkinliğe giriş ücretsiz.