Cumartesi İnerken yükselenler

İnerken yükselenler

28.04.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türk paraşütçülüğü önümüzdeki hafta 66. yılını kutlayacak. Spora ilgi sürekli artıyor

İnerken yükselenler

İnerken yükselenler

Türk paraşütçülüğü önümüzdeki hafta 66. yılını kutlayacak. Spora ilgi sürekli artıyor

Aslı Öktener

Türkkuşu önümüzdeki hafta 66’ncı doğumgününü kutluyor. 3 Mayıs 1935’te kurulan ve Türkiye’de paraşüt eğitimini başlatan Türkkuşu’nun kurulduğu yıl, Abdurrahman Türkkuşu ilk paraşüt atlayışını da yapmıştı.
Türk Hava Kurumu’nun (THK) eğitim faaliyetlerinin yürütüldüğü Türkkuşu Genel Müdürlüğü paraşüt, planör uçuş, model uçak ve balon kurslarıyla 66 yıldan bu yana binlerce insanı gökyüzüne taşıdı.

Askerlerin ilgisi artıyor
Türkiye’de paraşütçülük alanındaki ilk çalışmalar Türkkuşu’nun kuruluşuyla birlikte başlıyor. SSCB’den çağrılan iki hoca, Türk paraşütçüler yetiştirmeye başlıyor. İlk Türk paraşütçüsü Abdurrahman Türkkuşu da 12 Eylül 1935’te ilk atlayışını yapıyor.
Eskişehir İnönü ve Ankara Etimesgut havaalanlarında başlayan paraşütçülük çalışmaları, 1939’da İnönü’de uluslararası kurallara uygun Gedikli Hazırlama Yuvası adlı kursla hız kazanıyor ve amatör paraşütçü adayları da kurslara katılmaya başlanıyor.
1947-1950 arasında duraklama dönemine giren çalışmalar, Hava Harp Okulu’nun açılışıyla (1951) yeniden gelişme yoluna giriyor. Ardından Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Paraşüt
Bölüğü kursları ile Kara Kuvvetleri kurslarının açılması paraşütçülüğün gelişimine katkıda bulunuyor. Bu kursları 1963’te açılan paraşütçülük tekamül kursu izliyor.
Türk paraşütçüleri 1964’ten sonra uluslararası yarışmalara katılmaya başlıyor. 1969’da Birinci Türkiye Paraşüt Şampiyonası düzenleniyor. 1981’de Balkan şampiyonasında birinciliğin ardından 1987’de Kore’de dünya şampiyonluğu geliyor.

Nerelerden atlanıyor?
Paraşüt atlayışları Ankara, İnönü ve Efes’te yapılıyor. Ankara’da hava trafiğinin yoğun olmasından dolayı çok sık atlayış olmuyor, ancak özel günlerde ve personel antrenman için paraşüt atlayışları yapılıyor. Eskişehir’e 40 kilometre mesafedeki İnönü, okulun eğitim merkezi oluyor. Eğitim ve konaklama tesislerine sahip bu yerde bütün havacılık faaliyetleri de yapılabiliyor. İzmir’e 70, Kuşadası’na 15 kilometre mesafede olan, Efes Harabeleri ve Meryem Ana Klisesi’nin bitişiğinde 1760 metre uzunluğunda asfalt piste sahip bu merkez ise özellikle uluslararası paraşüt yarışmalarına ev sahipliği yapıyor.

Paraşütün tarihi
Leonardo da Vinci inceledi
Çok eskiden beri Çinliler tarafından bambu ile kağıttan yapılan paraşüt, Leonardo da Vinci tarafından bilimsel olarak incelendi. 1783’te fizikçi Sebastian Lenormand, iki elinde birer şemsiye tutarak birinci kattan atlarken, Blanchard ise halkın önünde yaptığı tırmanışlarda sık sık büyük şemsiyelere astığı çeşitli hayvanları boşluğa bırakırdı. Atmosferde paraşütle ilk gerçek iniş Andre Jacques Garnerin tarafından 22 Ekim 1797’de gerçekleştirildi. Uçaktan paraşütle ilk atlayış ise, ABD’de 1 ve 10 Mart 1912’de, Saint Louis’de uçaktan atlayan A. Berry tarafından yapıldı. Paraşütün askeri amaçlarla kullanılması için özellikle I. Dünya Savaşı’nda yaygınlamış ve uzmanlaşmış birlikler kuruldu.

Nasıl başvurulur?
Türkkuşu’na bağlı Paraşüt Okulu Müdürlüğü tarafından verilen kurslara katılmak için THK Başkanlığı’na bir dilekçe ile başvurmanız yeterli. Başlangıçta yedi günlük bir kurs var. Bu sürede yemek ve yatak masrafınız THK tarafından karşılanırken, katılımcıların cebinden yalnızca yol ücretleri çıkıyor. Başlangıç kursu sonrası, ücretli olan paraşüt tekamül kurslarına geçiliyor. Atlayış sınırlaması olmayan bu kurs süresince; paraşütünüzü açabilecek seviyeye geliyor, serbest düşüş ustalığı kazanıyorsunuz. Yaptığınız atlayışlara göre çeşitli sertifikalar alıyorsunuz. Paraşüt atlayışlarının tamamını uçaktan yapıyorsunuz. Bu sporda tehlike var diyorsanız yetkililer size "Her sporda tehlike vardır. Paraşüt sporunda karşılaşacağınız her türlü tehlikeye karşı ikinci bir emniyet mutlaka vardır" hatırlatmasında bulunuyor.

Yamaç paraşütü kursu da var
Paraşüt Okulu kuruluşundan bu yana binlerce öğrenciye eğitim vermiş. 31 Ocak-2 Kasım 2000 arasında İnönü’de ve Türkiye’nin değişik bölgelerinde açılan kurslarda 1581 öğrenci başlangıç, 15 Mayıs -30 Eylül 2000 arasında düzenlenen kurslarda ise 107 öğrenci tekamül sertifikası almaya hak kazanmış. Okul tarafından serbest paraşütün yanında yamaç paraşütü dersleri de veriliyor. 3 Nisan-15 Kasım 2000 tarihleri arasında düzenlenen yamaç paraşütü kurslarında 160 öğrenci başlangıç, 1 Haziran-30 Eylül 2000 tarihleri arasında düzenlenen kurslarda ise 2 öğrenci tekamül sertifikası almaya hak kazanmış. Tel: (0312) 310 48 40 www.thk.org.tr




CUMARTESİ