Cumartesi İstanbul’da klasik müzik zamanı

İstanbul’da klasik müzik zamanı

08.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

47. İstanbul Müzik Festivali 11-30 Haziran tarihlerinde İstanbul’da klasik müzik tutkunlarını bir araya getiriyor. Bu yıl festivalin teması kapsamında karanlık ama aynı zamanda hayat enerjisi veren melodiler dünyaca ünlü sanatçılar tarafından sahneye taşınacak

İstanbul’da klasik müzik zamanı

Dünyaca ünlü orkestralar, genç yetenekler, sesi ile büyüleyici etki yaratan solistler 47. İstanbul Müzik Festivali kapsamında 11-30 Haziran tarihleri arasında şehrin birçok farklı noktasında sahnedeki yerini alacak. İKSV tarafından organize edilen festivalin bu yılki teması, “Var olmanın karanlığı, var olmanın aydınlığı”. İkiliklerden doğan bestelerin ses bulacağı festival kapsamında 150 eser, 22 konser gerçekleşecek.

Haberin Devamı

İstanbul Müzik Festivali’nde Aya İrini Müzesi, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall, İş Sanat Konser Salonu, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Rahmi M. Koç Müzesi, Süreyya Operası, Zorlu PSM, Kapalıçarşı ve Neve Şalom Sinagogu konserlere ev sahipliği yapacak. Ayrıca festival, İstanbul’un tarihi mekânlarından Samatya’da yapılacak Müzik Rotası ile ilk kez Altımermer Panayia Rum Ortodoks Kilisesi, Surp Anarad Hığutyun Ermeni Katolik Kilisesi, Aya Konstantinos ve Eleni Rum Ortodoks Kilisesi ve Surp Hovhannes Ermeni Kilisesi’ne konuk olacak. Ücretsiz olarak gerçekleştirilen Hafta Sonu Klasikleri ise bu yıl Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi ile Galata Meydanı’nda gerçekleştirilecek. Biletler Biletix satış sistemi ve İKSV Ana Gişe’den alınabilecek. 47. İstanbul Müzik Festivali’nin kapsamlı programda es geçmemeniz gerekenleri derledik.

Haberin Devamı

Romantik meraklılarına

Yeni neslin en dikkat çekici viyolonselcilerinden olan Daniel Müller-Schott, solist olarak festival sahnesinde yerini alacak. Şef Aziz Shokhakimov yöntemindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın da eşlik edeceği konserde Şostakoviç’in romantik tutkuyu klasikle birleştirdiği konçertosu ve Çaykovski’nin “bestelediğim en iyi şey” dediği kudretli bir etki sağlayan 6. Senfoni’sini seslendirilecekler.

Tekfen Filarmoni Orkestrası & Daniel Müller-Schott / 17 Haziran / Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı

İstanbul’da klasik müzik zamanı

Klasikten vazgeçmeyenler

The Times’ın “Hiç kuşku yok ki dünyanın yaşayan en büyük müzisyenlerinden biri” olarak bahsettiği virtüöz Yuri Bashmet hafızalardan uzun süre silinmeyecek bir konser verecek. İstanbul Müzik Festivali’nin Sochi Festivali ile birlikte ortak siparişi, Alexander Tchaikovsky’nin eseri Yuri Bashmet ve Moskova Solistleri tarafından seslendirilecek. Bashmet, ilk kez dinleyici ile buluşacak eser için “Bu özel kompozisyon gerçekten büyüleyici, heyecan verici ve beklenmedik bir etki yaratıyor” diyor.

Moskova Solistleri & Yuri Bashmet / 20 Haziran / Aya İrini Müzesi

İstanbul’da klasik müzik zamanı

Hafta sonu melodileri

Festivalin ücretsiz olarak gerçekleştirilen etkinliğinde şehrin tüm kargaşasından uzakta Viyanalı blok flüt üçlüsü Vivid Consort, Rönesans dönemi İngiltere’si ve Fransa’sından neşe dolu melodiler sunacak. Festivalin temasının aydınlık tarafını temsil eden topluluk geçtiğimiz sezon Viyana Konzerthaus’ta konser verdiği gibi bu sezon başında da ilk albümünü yayınladı. Vivid Consort / 15 Haziran/ Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi

Haberin Devamı

Açılış konseri genç solistten

Festivalin bu yıl açılışını 17. Uluslararası Fryderyk Chopin Piyano Yarışması’nda birincilik ödülü alan, 1994 doğumlu piyanist Seong-Jin Cho yapacak. BBC Music Magazine’in “Cho gerçekten harikulade: Müzik öylesine rahat ve zarif bir mükemmellikte içinden akıyor ki insan yorumlarını memnuniyetle kabul ediyor,” diye bahsettiği genç solist adeta bir şairi andıran çalış tekniği ile rüya gibi bir an yaratacak.

Tekfen Filarmoni Orkestrası / Seong-Jin CHO piyano 11 Haziran / Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı

İstanbul’da klasik müzik zamanı

Geleceğin güçlü kadınları

Festival bu yıl farklı bir yol izleyerek klasik müzikte gelecek yıllarda adlarını sıkça duyacağımız kadın yıldızlar için özel bir alan yaratıyor. Yarının Kadın Yıldızları projesi kapsamında konserin tüm bilet geliri üstün yetenekli müzisyenlerin uluslararası arenadaki kariyerlerinin ilerlemesine destek olacak. Berfin Saysel (arp), Deniz Şensoy (keman), Duru Önhon (keman), Ece Özer (fagot), Elif Ece Cansever (keman), Esengül Yıldız (keman), Hacer Cansu Yüksel (klarnet), İdil Pulat (viyolonsel), İdil Sezer (viyola), Müge Sak (keman), Nilüfer Sude Güçlü (keman), Pelinnur Işıkçı (piyano), Sevgi Varol (fagot) ve Sinem Karasu (viyolonsel) sahnede olacak. Gençlere kemanın duayeni Ayla Erduran destek olacak.

Haberin Devamı

“Yarının Kadın Yıldızları”

25 Haziran / Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall

İstanbul’da klasik müzik zamanı

Müziğin izinden Samatya

Festivalin işitsel ziyafetinin yanı sıra İstanbul’un tarihi ile iç içe olmasını sağlayan en önemli başlığı Müzik Rotası bu yıl da farklı mekânları odak noktası hâline getiriyor. Özellikle Samatya’nın eski mahallelerinin arasında kalan tarihi mekânlarından klasik müziğin tutkulu melodileri duyulacak. Viyanalı topluluk Vivid Consort, Saygun Quartet, Ensemble Lumaka ve Rezonans üç bölümden oluşan bir seçki seslendirecek. Aynı zamanda profesyonel turist rehberleri eşliğinde mekânların geçmişi ve bugünü hakkında bilgiler verilecek.

Haberin Devamı

Müzik Rotası 16 Haziran / Altımermer Panayia Rum Ortodoks Kilisesi, Surp Anarad Hığutyun Ermeni Katolik Kilisesi, Yedikule Aya Konstantinos ve Eleni Rum Ortodoks Kilisesi, Narlıkapı Surp Hovhannes Ermeni Kilisesi

İstanbul’da klasik müzik zamanı