Cumartesi Kediniz kızdı mı, kızıştı mı?

Kediniz kızdı mı, kızıştı mı?

19.05.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kedinizin hamilelik ve kızışma dönemiyle ilgili bildiklerinizin ne kadarı doğru? İşte sık sorulan sorular ve doğru cevapları...

Kediniz kızdı mı, kızıştı mı

Kediniz kızdı mı, kızıştı mı?

Kedinizin hamilelik ve kızışma dönemiyle ilgili bildiklerinizin ne kadarı doğru? İşte sık sorulan sorular ve doğru cevapları...

• Kedinin ilk doğumunu yapabilmesi için kaç yaşında olması gerekiyor?
Kedi ergenlik çağına dört-on iki aylıkken girer. Çoğu altı ila dokuz ay arasında üremeye hazır olur. Ergenlik çağına ulaşmış bir kedi, yetişkin vucüt ağırlığının yüzde 75’ine sahiptir. Evcil kısa tüylü kediler genellikle evcil uzun tüylü kedilere kıyasla daha erken ergenliğe giriyor.

• Kediler yılın herhangi bir mevsiminde üreyebilir mi?
Dişi kedilerin üremesi mevsimlerdeki güneş ışığı değişimlerine bağlıdır. Kediler genellikle ocak ile eylül ayları arasındaki dönemde kızışıyor.

• Kediler hangi sıklıkta kızışıyor?
Dişi kediler 14-21 günlük periyodlarda kızışıyor. Bu ürediği zamana ya da güneş ışığının azaldığı ocak ayına kadar sürüyor.

• Kedimin kızıştığını nasıl anlarım?
Anlarsınız! Kızışmış bir kedi çok ses çıkartır, sürekli bir erkek kedi çağırır, durmadan yerlerde yuvarlanır ve bacağınıza ya da eşyalara sürtünür. Ön ayaklarını ve kafasını yere yakın, kıçını ise havaya kaldırarak üreme pozisyonuna geçer. Çok sevecen olur. Tuvaletini çok sık yaptığını görebilirsiniz. Kedilerin kızışması 3-16 gün sürüyor.

• Kedilerde hamilelik süresi ne kadar?
Kediler genellikle cinsel ilişkiden sonra 58-65 günlük bir süre içinde doğurur.

• Genelde kaç yavru doğururlar?
Kediler bir batında 4-6 yavru doğurabilir.

• Kedi bir yılda kaç kez doğum yapar?
Bir kedi normalde bir yılda 3 kere doğum yapabilir.

Zehirli zambak
ZAMBAKLARIN kediniz için ölümcül olduğunu biliyor muydunuz? Zambak, kedilerde böbrek yetmezliğine, hatta ölüme neden olabiliyor. Zambak yiyen kediler, genellikle iki saat içinde kusmaya başlar. Kusma, bir süre sonra dursa da, zehirlenen kedi yemek yiyemez ve giderek halsizleşir. Kedinizin zambak yediğini biliyor ya da bundan şüpheleniyorsanız, hemen bir veterinere başvurun. Veteriner, kedinize bağırsaklarını çalıştırmak ve kusmasını sağlamak için ilaçlar vererek tedaviye başlayacaktır. Unutmayın, kediye 18 saat içinde müdahale edilmezse böbreklere verilen zarar, geri dönüşsüz hale gelebiliyor.







CUMARTESİ