Cumartesi Kemikten tasarımlar

Kemikten tasarımlar

22.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Heykel bölümü mezunu Candan Duyar, Acata markasıyla hayvan kemikleri kullanarak takılar tasarlıyor

Kemikten tasarımlar

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü mezunu Candan Duyar. Markası Acata’yla kolye, küpe, yüzük ağırlıklı olmakla birlikte özel parçaların da yer aldığı takı tasarımları sunuyor müşterilerine. Tasarımlarının özelliği ise materyali... Duyar’ın takıları kemik, gümüş ve titanyum ağırlıklı. Ağırlıklı olarak büyükbaş hayvanların kemiklerini kullanıyor ve “Giyilebilir heykel fikri takı üzerine çalışmaya başladığımdan beri gerçekleştirmek istediğim bir projeydi. Doğru materyalleri bulduğumda hayata geçirebildim” diye anlatıyor Acata’nın hikayesini.

Haberin Devamı

“Kemikleri adalarda, parklarda buluyorum”

Kemikten tasarımlar

Tasarımlarını “güçlü fakat zarif” olarak tanımlayan Duyar’ın hayvan kemiklerinden tasarım yapma hikayesi yaklaşık beş yıl önce bir adada dolaşırken karşısına çıkan kemiklerle başlamış. “Hayatımda çok fazla malzemeyle çalıştım ama en sonunda yine doğaya döndüm” diye anlatıyor; kemik gibi daha zor bulunan ve işlenen bir malzemeden etkilendiğini söylüyor.

Kemikleri dolaşırken, gezdiği yerlerde keşfediyor. “Adalarda, parklarda buluyorum. Bazen sadece Kurban Bayramı’nda buluyorum” diyor. İyi bir hayvansever aynı zamanda. Bu tasarımlarının da onore etmek amaçlı olduğunu belirtiyor: “Öldüklerinde doğada çürüyorlar, bu şekilde kalıcı hale gelmiş oluyor.”

Tasarım süreci kısaca şöyle gelişiyor: Kemikleri yaklaşık üç-dört gün süren temizleme işleminden geçiriyor. Sonrasında şekillendirme ve diğer malzemelerle birleştirme aşamalarıyla beraber bir tasarım 7 ile 10 gün arasında tamamlanıyor. Duyar müşterilerinin ağırlıklı olarak 20-37 yaş aralığından olduğunu söylüyor. Çok güzel yorumlar aldığını, tasarımlarını çok özgün bulduklarını ekliyor. Yakın arkadaşları için özel olarak kemik kullanarak tek taş yüzük yaptığını anlatan tasarımcı özel sipariş almıyor. Tasarımlarına ise acata.co internet sitesi üzerinden ulaşmanız mümkün. Ürünlerin fiyatları 105 ile 680 lira arasında değişiyor.