Cumartesi Kesintisiz müziğinizi kimden alırdınız?

Kesintisiz müziğinizi kimden alırdınız?

26.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Spotify’ın saltanatına kimin rakip olacağı uzun zamandır merak ediliyordu. Bu hafta itibarıyla Youtube Music, benzer bir kesintisiz müzik sistemini mobil aleme sunuyor.

Kesintisiz müziğinizi kimden alırdınız

Müziğe “sahip olma” devri çoktan kapandı… Plak koleksiyonerleri dışında kimsenin kalıcı bir müzik arşivi bulunmuyor. 90’ların sonunda ilk MP3’leri indirirken istediğimiz her parçaya sahip olabileceğimiz düşüncesi baş döndürücüydü. CD’ler halen popülerdi fakat bu yeni format dinlemesen de indireceğin sonsuz müzik vaat ediyordu. Tabii ki indirmek yasal değildi fakat bu yeniliğin bir şeyleri kökten değiştireceği çok açıktı.

Haberin Devamı

Albüm satışlarından zengin olan müzisyen ve grupların altın çağı yavaş yavaş ışıltısını kaybediyor, plak şirketlerine bağımlılık azalıyor ve müzik alemi giderek serbestleşiyordu. 2010’lara geldiğimizde kimse albüm yayımlamak için plak şirketlerinin kapısında yatmak zorunda değildi artık. Bu durum tabii ki müziğin kalitesini de etkiledi. Çeşitlilik, zenginlik kadar ucuzluğu da beraberinde getirdi. Müziğe ulaşmak içinse yepyeni bir yol ortaya çıkmıştı: Çevrimiçi kesintisiz müzik yayını. İlk örneği “Pandora” olan bu sistem ülkemizde Last.fm ile yaygınlaştı. Last.fm’in dinleyiciye en büyük katkısı, kullanıldıkça müzik zevkini anlaması ve sıradaki parçaları buna göre düzenlemesiydi. Hayatta sabretmeyi radyoda parça bekleyerek öğrenmiş bir nesil için muazzam bir yenilikti; bağımlılık yarattı. Tabii ki dev plak şirketleri insanların bedava müzik dinlemesine sonsuz müsaade edecek değildi. Last.fm telif davalarına fazla dayanamayarak dünyanın pek çok bölgesinde pencerelerini kapattı.

Haberin Devamı

Fakat sistemin kolaylığı kanımıza girmişti artık… Bu mirası hakkıyla (ve telifiyle) devralan servis, şimdi dünyada 60 milyon insanın kullandığı Spotify oldu. Spotify’ın tercihleri anlama mekanizması şaşkınlık verici derecede keyifliydi. Son yıllarda oluşan müzik beğenilerimizi gelişmiş yapay zekalara borçlu olduğumuz bir gerçek.

YouTube Music geliyor

Spotify’ın saltanatına kimin rakip olacağı uzun süredir teknoloji sektörünün merak edilen konularından biridir. Apple Music, 30 milyon kullanıcısıyla en yakında olmakla birlikte halen açık arayla geriden geliyor. Her ay ortalama 1 milyar kullanıcının müzik araması yaptığı YouTube, aslında Spotify’ın en büyük gizli rakibi. Yoğun kullanıcılar bilir, “Spotify’da bulamazsan YouTube’da ara” diye bir tabir vardır. Bunun sebebi lisanssız ve canlı konser gibi yüklemelerin de YouTube’da bulunabiliyor olması.

Bu hafta ücretli versiyonu kullanıma açılan YouTube Music, çıtayı yükselterek Spotify benzeri bir kesintisiz müzik sistemini mobil aleme sunuyor. YouTube Music, mobil cihazlardan milyonlarca şarkıya erişim sağlıyor ve aynı şekilde kullanıcı tercihlerini öğrenerek tavsiyede bulunuyor. Google altyapısı kullanan sistem, Google Play Music müşterilerini de kapsamına alıyor. YouTube Music, aylık 10 dolar abonelikle sunuluyor fakat Türkiye’de ne zaman hizmete açılacağı henüz belli değil. music.youtube.com/coming-soon adresine e-postanızı bırakarak açıldığında haberdar olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Kime yarar?

Eğer halihazırda Spotify ve Apple Music benzeri bir servis kullanıyorsanız, YouTube Music’e geçmenin fazla bir cazibesi yok. Fakat YouTube Premium Türkiye’de aktif olduğunda işler değişebilir. Çünkü Premium, tüm YouTube videolarını reklamsız izleme, çevrimdışı izleme, uygulamayı arka planda çalıştırma gibi herkesi heyecanlandıracak özellikler sunuyor. Aynı zamanda YouTube Music erişimi sağlıyor. Öyle görünüyor ki, seçim yapma vakti geldiğinde yapay zekası güçlü olan kazanacak.