Cumartesi Kızılderili saç aksesuarları

Kızılderili saç aksesuarları

16.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Elif Horozoğlu yarattığı Eliffish markasıyla tamamen doğal taşlardan ve tüylerden üretilen, el emeği ile yapılan rengarenk saç aksesuarları, takılar, mine çanaklar tasarlıyor

Kızılderili saç aksesuarları

Yirmi yıl kadar kamera arkasında sanat yönetmenliği ve kostüm tasarımı yapan Elif Horozoğlu, bir gün kararını değiştirmiş ve işini bırakarak daha sakin, daha kendi yaşam alanını yaratan bir iş yapmak istemiş. Kendi yarattığı markası Eliffish’in ortaya çıkma hikayesi işte böyle.

Horozoğlu, annesi 30-40 yıldır takı işinde çalıştığı, teyzesi de mine sanatçısı olduğu için zaten bu işlere yabancı değil. Kendisinin özel ilgi alanı ise etnik ve kültürel takılar, daha çok da saç takısı. “Saç takısı” kısmını da özellikle belirtiyor: “Çünkü kolye kadar malzeme kullanıyorum. Kehribar, akik, firuze diye geçen turkuvaz, mercan, lapis gibi gerçek taşlar, Tibet’teki bir ağacın tohumu, zeytin ağacından yapılmış boncuklar... Bir Afgan taşı var, hiçbir üreticinin çalışmak istemediği; kıl, iğne bile geçmiyor, sabır gereken bir taş, onunla çalışıyorum. Sonra tüyler... Tüyler çok önemli çünkü burada yok. Avustralya ve Güney Amerika’dan geliyor.”

Her birinden sadece tek adet
Tüy tasarımlarını yeri geldiğinde kendisi de yapıyor; bir araya getirerek, üst üste koyarak, bazılarını hafif boyayarak yeni şeyler üretiyor. Ayrıca her birinden sadece tek adet olan bu saç takılarının hepsini toprak, hava, su, ateş gibi kavramların altında tasarlıyor. Mesela toprak bölümünde yerel, karayla ilgili taşlar kullanırken; su bölümünde daha maviler, kabuklar, mercanlar var. Güney Amerika ve Kızılderili ruha sahip olduğunu söylediği bu takıların bir diğer özelliği ise o bölgelere ait cümleler eşliğinde tasarlanması. “O nasıl oluyor?” derseniz, şöyle; Horozoğlu önce kabilelere ait bir söz buluyor -ki bu çok zormuş- sonra o cümleden esinlenerek, ona göre takıyı tasarlıyor. Bu durumun takıya farklı bir renk ve anlam getirdiğini düşünüyor.

Eliffish markası altında Horozoğlu’nun yaptığı saç takılarının yanı sıra annesinin hazırladığı büyük taşların kullanıldığı, etnik denebilecek takılar ve teyzesinin hazırladığı gümüş, bakır ve mücevher minesiyle bezediği çanaklar var. Yani şu an için marka takı ve aksesuar üzerine ama tasarımcıların çoğalabileceğini de belirtiyor Horozoğlu. Mesela yakın zamanda ağaç köklerinden sehpa yapan bir usta ile iletişime geçmeyi planlıyormuş. Tek şartları var: Ürünlerin el emeği olması ve doğal malzemelerden yapılması.

Bir de emeği yüksek bir iş olduğu için satışlarda butik olarak internet üzerinden ilerlemek istiyor. Zaten Instagram üzerinden başlamışlar, şimdi ay sonu gibi bir de internet sitesi oluşması planlanıyor. Tek bir istisna var, o da yakın dostu Erhan Altun’un Etiler’deki kuaför salonu. “Bu işte beni en çok motive eden ikinci kişidir” dediği Altun’un salonunda da Eliffish saç takılarını bulabilirsiniz.

En büyük destekçisi eşi

Kızılderili saç aksesuarları

Bu arada “Soyadı bir yerlerden tanıdık geliyor ama nerden?” diye düşünenler, evet haksız değilsiniz. Elif Horozoğlu oyuncu Mete Horozoğlu’nun eşi. Mete bey, Elif hanımın en büyük destekçisi aynı zamanda. Markanın yaratım sürecinin planlanması, düzenlenmesi, ileriye yönelik hedef belirleyip ona doğru gidilmesi konusunda Elif hanımı çok motive etmiş. Yani bu durumun işe dönüşmesi Mete beyin sayesinde desek pek de abartmış olmayız sanırım.