14.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
BİR TABAK BİR BARDAK - Eyüp Kemal Sevinç - Cevat Yıldırım
BİR TABAK
Konya’da 24 Ekim’de yapılan Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri organizasyonunda ödüller sahiplerini buldu. Ben de ödüle layık görüldüm. Ödülleri Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü tasarladı. Organizasyonun Onur Kurulu’nda Konya Valisi Muammer Erol ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de vardı.
Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri önümüzdeki yıllarda da verilecek. Bu güzel organizasyona ev sahipliği yapan Konya’nın mutfağına da değinmemek olmaz. Ben bu şehirden iki güzel tarifi sizinle paylaşıyorum: Bamya çorbası ve etli ekmek. Afiyet olsun!
Bamya çorbası
Hazırlanışı
-Bir tencereye doğranmış eti ve kuyruk yağını koyun, bıraktığı suyu çekinceye kadar eti kavurun. Sade yağı, çok ince kıyılmış soğanları ilave edin ve kavurun. Salçayı ekleyip kavurmaya devam edin.
-Tencereye 3 bardak et suyu veya su ilave edip kapağını kapatın. Etler pişinceye kadar yaklaşık 30 dakika kaynatın. Tuzla lezzetlendirin. Suyu azalınca üzerine kalan suyu ekleyin. Temizlenmiş bamyaları, limon veya koruk suyunu katın, kaynamaya başlayınca kısık ateşe alın. Bamyalar olana kadar pişirin.
MALZEMELER (4 kişilik)
-250 gr taze bamya
-5 bardak et suyu veya su
-1 su bardağı kuyruk yağı
-100 gr koyun eti
-1 yemek kaşığı
sade yağ
-2 soğan
-1 yemek kaşığı domates salçası
-1 tatlı kaşığı tuz
-1/2 limonun suyu veya koruk suyu
Etli ekmek
Hazırlanışı
-Un, su ve mayayı karıştırın; maya gelişinceye kadar bekleyin. Maya hamurun içinde geliştikten sonra bol unla tezgaha ve merdaneye yapışmayacak şekilde 30-35 santim çapında daireler açın.
-İnce çekilmiş kıyma, ince doğranmış soğan, domates ve biber, ince kıyılmış sarımsak ve maydanozla tuzu karıştırıp yoğurun. Kıymalı karışımdan bir avuç alın, hamurun üzerine yayın. Hamuru fırına sürün. 10-15 dakika sonra fırından çıkarıp servis yapın.
MALZEMELER (4 kişilik)
İçi için
-100 gr koyun kıyması -1 küçük boy kuru soğan -2 dal maydanoz -1 diş sarımsak -1 küçük boy domates -1 sivri biber -Tuz
Hamuru için
-150 gr un -1 bardak su -10 gr maya
Corpse reviver
“Ölü dirilten” olarak da bilinen, enerjinizi yükseltebilecek bir kokteyl
MALZEMELER
-3 cl Martell V.S. Cognac
-3 cl Calvados elma brendisi
-1.5 cl Martini Rosso vermut