Cumartesi Köpeğinizi vegan mamayla besler misiniz?

Köpeğinizi vegan mamayla besler misiniz?

01.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bugünlerde vegan beslenen hayvan haberleri dikkat çekiyor. Vegan ya da vejetaryen beslenen hayvanlar konusu hayvan sahiplerinin epeydir gündeminde.

Köpeğinizi vegan mamayla besler misiniz

Son yıllarda vegan beslenen hayvanların sayısı giderek artıyor. Bu da beraberinde vegan beslenme şeklinin hayvanlar için doğru olup olmadığı tartışmalarını getiriyor. Geçtiğimiz günlerde The Times’ta et yemeyi bırakan ve havuçla beslenen köpek haberiyle birlikte, insanlardan sonra evcil hayvanların da vejetaryen veya vegan olup olamayacağı konusu tekrar gündeme taşındı. The Times, konuyu tartışan ilk gazete de değil.

Haberin Devamı

LA Times’taki haberde sosyal medyada insanlar, köpeklerin et yemeye ihtiyacı var dese de, bilim onların tarafında değil diye yazıldı. Haber, Illinois Üniversitesi’nden Dr. George Fahey’nin “belirli miktarda tüketilen mısır ve soya fasulyesinin, köpeklerin günlük olarak ihtiyaçları olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri karşılayacağı” görüşüne yer verdi.

İngiliz The Guardian ise, iki ay önceki haberinde dünyada tartışılan et endüstrisinin çevre üzerindeki olumsuz etkisi bağlamında gördü bu konuyu. Evcil hayvan mamalarının bu zarardaki payı düşünülünce, “Kedi ve köpeklerimizi beslediğimiz ürünleri değiştirmeli miyiz?” sorusunu soran Amy Fleming imzalı yazı, “Çare vegan köpekler mi?” başlığıyla yer aldı.

Haberin Devamı

“Teoride olabilir”

Hayvan mikrobiyoloğu Holly Ganz ve İngiltere Veterinerler Derneği Başkanı Gudrun Ravetz’in görüşlerini okuduğumuz yazıda, Ganz, köpekler için bilimsel verilere dayalı bir vegan/vejetaryen diyet programı hazırlansa bile bunu uygulamanın zor olacağını belirtiyor. Ravetz de aynı fikirde: “Teoride, köpeğinizi vejetaryen olarak besleyebilecek olsanız da mutlaka bir beslenme uzmanına danışmalısınız. Kedilerin ihtiyacı olanların çoğunluğu, hayvansal proteinden geliyor. Mantarlar var elbet, ama ben ihtiyaç duydukları proteinlerin mantarların içeriğinde olduğuna ve onların bu proteinlerden faydalanabildiğine dair bilimsel kanıtlar görmek isterim.”

“Dayatma doğru değil”

Ülkemizde vegan veya vejetaryen beslenen hayvanlarla ilgili konuştuğumuz İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan’ın görüşü ise şöyle: “Doğal yaşamlarında avcı olan bu hayvanlar giderek bu özelliklerini kaybetmekte, ihtiyaç duydukları enerji ve karbonhidrat miktarları da değişmektedir. Mama firmaları dengeli bir rasyon olması durumunda köpek mamasında hayvansal gıdanın oldukça azaltılabileceğini savunmaktadırlar. Bilimsel olarak genel kabul gören fikir, tüm canlıların doğadaki beslenme şekillerine yakın beslenmeleri yönündedir. Besin içeriği farklı oranlarda değiştirilse de etobur bir hayvanın tamamen otobur şekilde beslenmesinin farklı sağlık sorunlarına yol açabileceği savunulmaktadır. Bu yönde yapılan çalışmalar da bu savı desteklemektedir. Hayvan hakları açısından da kendi yaşam tarzına karar verme yetisi olmayan bir canlıya dayatılması da tartışılır.”

Haberin Devamı

Köpeğinizi vegan mamayla besler misiniz

“Vegan mama talebi”

Türkiye’de change.org’da kedi ve köpekler için vegan mama satılması yönünde imza kampanyası başlatılmıştı. Murat Arslan’ın verdiği bilgilere göre ülkemizde vegan mama satışı yok. V-dog ve Deliveris by Airmail gibi yurt dışı kaynaklı çeşitli markalarınsa ülkemizde online ürün satışı bulunuyor.