Cumartesi Kravat değişir ama ölmez

Kravat değişir ama ölmez

10.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ofisteki giyim kurallarının gevşemesiyle beraber kravatın da miadını dolduracağı iddia edildi. İşin uzmanları ise “azalır ama bitmez” diyor

Kravat değişir ama ölmez

Geçtiğimiz hafta The Telegraph gazetesinde çıkan bir yazı, kravat kullanımının 50 yıl içinde tarihe karışacağından bahsediyordu. Haberin kaynağı, insanların yaratıcılıklarıyla para kazanmaya başlayacağı ve dış görünümün daha önemsiz hale geleceği fikrine dayanıyor. Pek çok iş yerinde şimdiden oldukça serbestleşen giyim kuralları, zamanla tarihe karışacak ve insanlar işe tişörtle gitmeye başlayacak. O zaman gelince de, tıpkı şimdilerde ancak müzede görebildiğimiz şapka modelleri gibi kravat da günlük hayattan tamamen çıkacak.
Yüzyıllardır erkek giyiminin baş aksesuarı olan kravatın tamamen yok olması sahiden mümkün mü? Ünlü markaların ve moda editörlerinin görüşlerine bakılırsa hayır. Herkes erkeklerin artık zorunda olmadıkça klasik anlamdaki kravat kullanıma rağbet göstermediği konusunda hemfikir. Ama istikrarlı bir şekilde devam eden, hatta artan satışlar gösteriyor ki en azından Türk erkeklerinin saygınlık, otorite ve ciddiyet simgesi olarak da algılanan kravattan uzun süre vazgeçmeye pek niyetleri yok.

Haberin Devamı

Hırvatistan’da çıktı
1600’lerde savaşa gidenleri uğurlayan Hırvat kadınlar, atkılarını düğüm atarak askerlerin boynuna bağlıyorlarmış. Askerleri koruduğuna inanılan bu bağ ve düğüm, zamanla Hırvat askerlerinin üniformasının bir parçası haline gelmiş.

“Klasik olmayana ilgi arttı”

Mehmet Acar (Network Erkek Tasarım Direktörü)
Son üç sezondur kravatlara gösterilen ilgide artış var. Ancak bahsettiğimiz, klasik anlamda akla ilk gelen tarzdan biraz farklı. Özellikle gençler arasında farklı kravat kullanım teknikleri öne çıkıyor. Öne çıkan trendlerden ‘slim fit’ ile kravatlarda da incelmeler görünüyor. Bununla birlikte kravat kullanıcıları, kıyafetlerine göre kendi yorumlarını da katıyorlar, örneğin iğneler veya özel boya teknikleriyle kravatlara kendi stillerini yansıtıyorlar. Bence kravatın yok olma ihitmali yok, her zaman hayatımızın bir parçası olacak.

Haberin Devamı

“Bugünün 20’li yaşları kravata sahip çıkmayacak”

Güneş Güner Işık (GQ Türkiye Moda Direktörü)
Kravata gösterilen ilgi farklı yaş gruplarında farklı eğilimler gösteriyor. Genel tüketim eğilimlerine göre 50’li yaşlar ve üstü için geleneksel bir bağlılık, 40 yaş üstü için mecburi bir alışkanlık. Bireysel stilleri oldukça güçlenmiş 30’lu yaşlardakiler ise kravatı ancak mecburi bir giyim kodu olduğunda taşıyorlar. Ancak bugünün 20’li yaşları ne bugün ne de gelecekte kravat kullanımı gibi formal alışkanlıklara pek de sahip çıkmayacak gibi görünüyor. Moda trendleri de ‘konforlu şıklık’ akımı altında kravatsız gömlek kullanımını öneriyor. Son birkaç sezondur
birçok marka, takım elbiseleri kravatsız gömlekler ve mendillerle tamamlanmış ceketlerle sunuyor.
Kravatın tamamen yok olması fazla iddalı bir yorum olur ancak yakın gelecekte bugünkü papyon kullanımı kadar azalacağına inanıyorum. Kravat takmayı seven erkeğe ben neredeyse rastlamadım. Her erkek için kurtulunması gereken baş aksesuar. İnsanların çalışma ortamları her geçen gün rahatlatılıyor. Bu verimlilik artırma çabasına paralel olarak kravat iş yerlerindeki
en gereksiz zorunluluk bence.

Haberin Devamı

“Türk erkeği için vazgeçilmez”

Meltem Kazaz (Vakko Kurumsal İletişim Direktörü)
Kravat dönem dönem popülaritesini kaybetse de form değişiklikleriyle her dönem ilgi görüyor. Yani en azından Türk erkeği için hâlâ vazgeçilmez bir aksesuar. Yine de giyimiyle modern olarak nitelediğimiz kesim için kravat çok elzem olmadığı sürece tercih edilmiyor. Ama bu grup içinde modayı yakından takip eden, stil sahibi pek çok ismin de kravatı klasik giyim formundan çok daha farklı taşıdığını görüyoruz. Eskiden 9 -10 cm olan kravat enleri bugün 5-8 cm arasında değişiyor. Yani kravatın tamamen yok olması çok gerçekçi görünmüyor. Çünkü bir aksesuar olmanın çok ötesinde insanların bilinçaltına yerleşmiş psikolojik bir etkisi de var. Emin olun, kravat kullanımı gelecekte o klasik takım-kravat kombininde değil çok daha özgür, çok daha renkli ve informal olacak.

“Spor kıyafetlere canlı renkler yakışıyor”

Beymen CollectIon Tasarım Ekibi
Kravat hâlâ erkek giyimindeki en önemli aksesuar. Üstelik artık kullanım alanı takım elbise ile sınırlı değil. Klasik bir iş gününde, gece dışarı çıkarken veya daha spor kıyafetle de kullanılıyor. 70’leri anımsatan, daha maskülen, iddialı takım elbiselerle güçlü desenli kravatlar kullanılırken 60’ları anımsatan tarz ile daha minimal, eni biraz daha ince olanlar tercih ediliyor. Spor kıyafetler ile ise kolej temasının hakim olduğu diagonal çizgili ince kravatlar veya örgü kravatlar kullanılıyor. Kombinlenmesi kolay olduğundan bunların satışı her zaman daha fazla. Yani kravat kolay kaybolacak bir ürün değil.