Cumartesi Küçük adamların büyük şovu

Küçük adamların büyük şovu

05.01.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sayısal Gece’de ekrana gelen Performans grubu, cüce şovu ve illüzyon numaralarıyla şu sıralar adından çok söz ettiriyor. İşte Performans’ın öyküsü ve üyelerinin gerçek kimliği...

Küçük adamların büyük şovu

Küçük adamların büyük şovu

Sayısal Gece’de ekrana gelen Performans grubu, cüce şovu ve illüzyon numaralarıyla şu sıralar adından çok söz ettiriyor. İşte Performans’ın öyküsü ve üyelerinin gerçek kimliği...

MEMETCAN DEMİRAY

En son yılbaşı gecesi izledik onları... Mehmet Ali Erbil’in TRT’deki şovunda yine cüce kılığında karşımıza çıktılar. Her cumartesi TRT 1’de ekrana gelen Sayısal Gece’de de onların ayrı bir yeri var. Son dönemde yıldızı parlayan Performans grubundan söz ediyoruz. Cüce şovu ve illüzyon numaralarıyla adını duyuran bu üç genç oyuncuyu daha çok TV dizilerinden tanıyoruz. Örneğin Necmi Yapıcı, "Ayrılsak da Beraberizöde Feridun’u canlandırıyor. Az sonra okuyacağınız gibi Erdem Baş ile Kerem Kupacı da ortalama TV izleyicisine hiç yabancı değiller.

Necmi Yapıcı: "Almanya’da Tarkan gibiyim"
Performans’ın kurucu üyelerinden Necmi Yapıcı, Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Oyunculuğu Bölümü’nden mezun. İllüzyon ve kabare şovlara o yıllarda merak saran Yapıcı, grubun çıkış noktasını şöyle anlatıyor: "Senarist Birol Güven’le düşündük ve konservatuvar zamanından kalan bu özel yetenekleri birleştirip bir ‘kabare şov’ yapmak istedik. İçinde sadece cüceler ve illüzyon olmayacaktı. Bu yüzden her şeyi kapsasın diye grubun adını "Performans" koyduk. Türkiye’de komedi illüzyon türünü de böylece başlatmış olduk."
Necmi Yapıcı’nın giderek yükselen beyaz cam popülaritesinde Performans grubu önemli basamaklardan biri gibi gözüküyor. 29 yaşındaki oyuncu, "Kahpe Bizans" filmi ve "Reyting Hamdi" komedi serileriyle tanınmaya başlamıştı. Ama asıl ününü "Ayrılsak da Beraberiz" dizisinde Feridun rolüyle elde etti. Öyle ki, geçen hafta gittiği Almanya’da Tarkan muamelesi görmesini bu role bağlıyor. Geçen sezon yayınlanan "Dikkat Bebek Var" dizisinin senaryosuna da imza atan Necmi Yapıcı, Performans’ta sergilediği illüzyon hünerlerini ileride "stand up sihirbazlığı" olarak sahnelemek istiyor. Performans’ın cüce şovundan ibaret olmadığını vurgulayan Yapıcı gelecek günlerde yeni numaralara yer vereceklerini söylüyor.

Kerem Kupacı: "12 yıldır birlikteyiz"
Grubun bir diğer üyesi Kerem Kupacı ise Necmi Yapıcı’nın konservatuvardan sınıf arkadaşı. Kupacı’ya göre bu 12 senelik birliktelik sayesinde artık sahnede konuşmaya bile gerek duymadan anlaşabiliyorlar. Bugünkü şovlarının temelini o yıllarda gören Kupacı, cüce şovla hayli dikkat çekmesine rağmen yolda karşılaştığı insanlar tarafından bazen "Baba Evi"ndeki Çetin rolüyle (diziye sonradan katılmıştı), bazen de "Dikkat Bebek Varödaki Aykut tiplemesiyle anımsandığını anlatıyor. "Kahpe Bizansöta ve bazı reklam filmlerinde rol alan 30 yaşındaki oyuncu, "Ceyhun Yılmaz Showöda genel koordinatörlük yaptığını ve artık kamera arkasına yöneldiğini de söylüyor.

Erdem Baş: "Amacımız büyük bir kabare şov"
Erdem Baş 25 yaşında olduğu için Performans’ın en genç üyesi. Oyunculuğa tesadüfen başlamış. Trabzon’da fen lisesini bitiren Baş, İstanbul’a gelip Yıldız Üniversitesi’nde Elektrik Mühendisliği okumuş. Bu yüzden kendi deyişiyle "pek sosyal bir yanı yokken" boş vakitlerinde üniversitenin tiyatrosunda rol almaya başlıyor. 1995 yılında attığı bu adım, hayatının değişmesine neden oluyor. Çünkü tiyatroyu ziyarete gelen Hamdi Alkan ondaki cevheri keşfederek onu gösteri dünyasına transfer ediyor. "Zor Baba" ve "Ayrılsak da Beraberiz" gibi dizilerde de oynayan genç oyuncu Performans’taki arkadaşlarıyla üniversite yıllarından tanışıyor. Grubun diğer üyeleri gibi ona göre de ortak amaçları "daha büyük bir kabare şov".

Kanada’daki festivale katılmak istiyorlar
Yaklaşık 15 kişilik bir ekiple çalışan Performans, en büyük desteği senaryo yazarı ve projenin fikir ortağı Birol Güven’den alıyor. Aynı zamanda Gani Müjde’nin "Tükenmez Kalemödeki ortağı olan Birol Güven şöyle diyor: "Yurtdışında gördüğümüz kabare şovlardan yapmak istiyorduk. TRT’ye önerdik. Şimdilik Sayısal Gece’nin içinde yer verdiler. Yani şu anda izlediklerinizi büyük bir kabareden küçük demolar gibi algılamanızda yarar var. Uzun vadede bu kabare şovun uluslararası iddiası olacak. Kanada’daki ‘Just for Laugh’ adlı komedi festivaline de katılacağız"...

Nasıl oluyor da oluyor?
Ekip altı kostümcüyle çalışıyor. Zor bir pozisyonda durduklarından her skeçten sonra dinlenme arası veriliyor
Cüce şovun teknik ayrıntıları da merak uyandırmıyor değil doğrusu. Kamera açıları ve illüzyon bir yana, kuliste yaşananları projenin fikir ortağı Birol Güven şöyle anlatıyor: "Giyinmeleri değil ama giyinince hareket etmeleri çok zor oluyor. Her gösteri öncesi hazırlıklar en az bir saat sürüyor. Hele kadın olacaklarsa makyaj yüzünden iş daha da uzuyor. Altı kostümcüyle çalışıyoruz. Cüceler kulisten stüdyoya giderken iki kişinin omzunda taşınıyor. Çuvalın içinde nasıl durduklarını söylemek istemiyoruz, işin tadı burada olduğu için bu bize kalsın. Ama şov sırasında beden gücü kullanıldığını ve bu yüzden her skeçten sonra ara verip dinlendiklerini söyleyebiliriz. Kamera açıları çok önemli. Reji tecrübesi gerekiyor ve bu yüzden her programa çıkmıyoruz."





CUMARTESİ