Cumartesi Kuklalarla Shakespeare

Kuklalarla Shakespeare

24.04.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

İstanbul‘da kukla festivali düzenleniyor. Organizatör Cengiz Özek: “Oyunların yüzde 70’i büyüklere yönelik ve çoğu ücretsiz”

Kuklalarla Shakespeare

Cengiz Özek (46) ile 13. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali vesilesiyle Taksim’deki kukla atölyesinde bir araya geliyoruz. Kukla festivaline olan ilginin her yıl arttığını söyleyen Özek, 15 ülkenin katılımıyla 4-16 Mayıs’ta gerçekleşecek festivalde ağırlıklı olarak Shakespeare oyunlarının sahneleneceğine dikkat çekiyor. Gösterilerin biletleri Biletix, AKM ve Kukla İstanbul gişelerinden temin edilebilir. Ancak festivalin genel sanat yönetmeni Cengiz Özek oyunların çoğunun ücretsiz olduğunu söylüyor. Oyun merkezleri ise Fransız Kültür Merkezi, Garajistanbul ve Kukla İstanbul. Ayrıca Taksim Gezi Parkı ve alışveriş merkezlerinde de gösteriler olacak. (www.istanbulkuklafestivali.org)

Haberin Devamı

Festivalde neler olacak?
Shakespeare ağırlıklı 75 değişik performans olacak. Mesela Almanya’dan Wilde&Vogel Figurentheater ve Finlandiya’dan Anatomia Ensemble “Kral Lear”i, Polonya’dan Teatr Malabar Hotel “Othello”yu, Bulgaristan’dan Burgas State Puppet Theatre “Beğendiğiniz Gibi”yi canlandıracak. ABD’den The Independent Eye, bir kukla filmi olarak “Fırtına”yı sunacak. Türkiye’den ise Tiyatro Tem “III. Riçırd Faciası”nı sahneleyecek. Bir de İtalya’nın ünlü el kuklası Arlecchino’nun Macbeth ile buluştuğu çok komik bir oyun var. Festivalin açılışı Garajistanbul’da Moliere’in ünlü oyunu “Cimri” ile yapılacak. Ayrıca Vietnam Su Kukla Tiyatrosu dev bir havuzda yarım metre boyundaki kuklaları hareket ettirecek.

Shakespeare dışında neler var?
Mesela Fransa, Mevlana’yla Nasreddin Hoca’nın bir araya getirildiği dev bir gölge tiyatrosu sahneleyecek. Bu, kendi kültürümüzü ne kadar küçümsediğimizi gösterecek bir çalışma. Oyunların yüzde 70’i büyüklere yönelik. Ama çocuklar da keyifle izleyebilir.

Sizin de bir gösteriniz olacak mı?
Yedi Karagöz gösterim olacak. Hakan Arısoy ile Alpay Ekler’in de oyunları olacak. Ayrıca Kukla İstanbul’da benim kukla koleksiyonum da festival sonuna kadar görülebilecek.