Cumartesi Kurtuluş Savaşı üzerine 16 roman

Kurtuluş Savaşı üzerine 16 roman

22.11.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Türk Romanında Kurtuluş Savaşı" adlı kitapta, milli mücadele yıllarını ve sonrasındaki dönemleri konu alan belli başlı Türk romanları tek tek inceleniyor

Kurtuluş Savaşı üzerine 16 roman




İş Kültür Yayınları'ndan çıkan "Türk Romanında Kurtuluş Savaşı", Kurtuluş Savaşı ile ilgili romanlar hakkındaki incelemelerin toplandığı kapsamlı bir kaynak kitap. Mürşit Balabanlılar'ın hazırladığı kitapta Yakup Kadri'nin "Yaban", Halide Edip'in "Vurun Kahpeye", Mithat Cemal Kuntay'ın "Üç İstanbul", Kemal Tahir'in "Yorgun Savaşçı", Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "Sahnenin Dışındakiler" ve Attila İlhan'ın "Allah'ın Süngüleri" adlı romanı gibi pek çok önemli kitaba ilişkin incelemeler yer alıyor. Bu incelemeler Adnan Binyazar, Uğur Kökden, Fethi Naci, Tahir Abacı, Behçet Çelik, Ömer Türkeş, Konur Ertop gibi kişiler tarafından yazılmış.
Her bölümün başında, okumamış olanlar için ilgili kitapların özetleri veriliyor. Meraklıları için de Kurtuluş Savaşı ile ilgili 1920-50 arası yazılan tüm ilk dönem kitaplarıyla 1950-80 arasında yazılan bütün ikinci dönem kitaplarının listesi mevcut. Mürşit Balabanlılar kitabı, "Öğrencilerin, öğretmenlerin ve o döneme ait yazıları merak edenlerin yararlanabileceği bir kaynak" olarak tanımlıyor. Bu kitabı hazırlamaktaki amaçlarını ise şöyle özetliyor: "Kurtuluş ve kuruluşu konu alan romanlarımızın çoğu son dönemde piyasada bulunmadığından, yeni yazılanlar ise yayın ortamının karmaşasında kaybolduğu ya da yeterince üstünde durulmadığından okurların yeterince bilgilenemediğini düşündük. Bu nedenle de örnekleri toplu halde tanıtmak ve incelemek amacıyla bu kitabı hazırladık."