Cumartesi Makyaj erkeğe de yakışır!

Makyaj erkeğe de yakışır!

26.07.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Erkeklerde sürme, nemlendirici, bronzlaştırıcı krem derken bir anda “erkek makyajı” kavramı karşımıza çıktı. Kozmetik şirketlerinin yanı sıra Jean-Paul Gaultier gibi ünlü modacılar da erkekler için makyaj malzemesi üretmeye başladı

Makyaj erkeğe de yakışır

Her ne kadar ülkemizde “Taşfırın” erkekler çoğunlukta olsa da makyaja meraklı erkekler hiç de az değil. Ünlü Fransız modacı Jean-Paul Gaultier’nin yaklaşık üç ay önce piyasaya çıkardığı Monsieur isimli erkek makyaj serisi ise erkek makyajına ilgiyi daha da artırdı.  Öyle ki Sevil Parfümeri’ye “Ürün Türkiye’ye ne zaman gelecek?” diye soran erkeklerin sayısı giderek artıyor. Erkek makyaj serisinin Türkiye’de ne zaman piyasaya çıkacağı tam olarak belli değil çünkü ürünlerin Sağlık Bakanlığı’ndan onay alması gibi bürokratik işlemler uzun sürebiliyor. Ancak yakında Monsieur’nün ülkemizde de raflarda yerini alacağı tahmin ediliyor...
Makyaj özellikle şov dünyasında hem kadın hem de erkeğin gündeminde olan, rutin bir uygulama. Ancak moda dünyasında sıra dışı tasarımlarıyla tanınan Gaultier sayesinde erkeklerde makyaj günlük yaşama da taşınmaya başlandı. Artık dünyada olduğu gibi ülkemizde de pek çok erkek gözüne “sürme çekmeden” sokağa çıkmıyor. Bir erkeğin makyaj çantasında neler olmalı? Gaultier’nin Monsieur setinde yüz temizleyici, fondöten, bronzlaştırıcı pudra, tıraş ürünleri, leke kapatıcı, eyeliner, göz kalemi ve kaş sıkılaştırıcı jel bulunuyor. 

En çok göz kalemi satılıyor
Erkekler için makyaj malzemesi üreten bir diğer kozmetik firması ise MAC. MAC’in ürünleri ülkemizde beş yıldır piyasada bulunuyor. Erkekler MAC mağazalarından genellikle bronz-laştırıcı pudra ve göz kalemi satın alıyor. Hatta göz kaleminde siyahın yanı sıra, mavi ve yeşil gibi iddialı renkleri de tercih edenler oluyor.
Clinique ise M Cover isimli ürünüyle erkeklerin gündeminde. Ruj şeklindeki ürün göz altı morluklarını, ciltteki lekeleri, kızarıklıkları kapatmak için kullanılıyor. Her cilt tipine uygun olduğu söylenen kapatıcının suya ve tere de dayanıklı olduğu belirtiliyor.
Clinique’in erkekler için ürettiği bir diğer ürün ise Lip Balm SPF 15 isimli dudak nemlendiricisi. Ruj gibi sürülen ürün 15 koruma faktörlü. Parfüm içermeyen ürün özellikle spor yapan ya da uzun süre güneş altında, açık havada olan erkeklere öneriliyor.
4VOO ABD’de yaygın olarak kullanılan bir marka. Erkekler özellikle de cildin parlamasını önleyen pudrasını tercih ediyor. Pudrayla “yağlı cilt görüntüsünü” ortadan kaldırmaya çalışan erkekler ürünü özellikle alın, burun, yanak ya da çene bölgesine sürüyor. 4VOO’nun dudak nemlendiricileri ile bronzlaştırıcıları da ilgi görüyor. Bronzlaştırıcıların güneşten koruyucu etkisinin yanı sıra nemlendirici özelliği de olduğu söyleniyor. Erkeklerin makyaj ürünlerine ilgisi giderek artıyor. Yani artık kocanızın makyaj malzemeleri için de banyo rafında yer açmanız gerekecek... 

“Erkekler kadınsı bir görüntü olmaması kaydıyla makyaja sıcak bakıyor”
Cüneyt Özketen (Makyör, MAC Kozmetik)

Erkek makyajı nasıl oluyor?
Erkekler genel olarak fondöten gibi ciltte “bağıran” ürünleri tercih etmiyor. Erkek makyajı doğal olmalı. Bu nedenle fondöten yerine pudra tercih ediyoruz. Göz altında çok hafif göz kalemi kullanılabilir. Bayanlarda olduğu gibi sert kontür olmamalı. Elmacık kemiğini vurgulamak içinse bronz tonlarında allıkla gölge yapılabilir. Bu, erkeğin hatlarını daha keskin göstererek yüzüne daha maskülen bir ifade veriyor. Şeffaf rimel tercih ediyoruz. Mesela ben her gün rimel sürüyorum.

Erkekler özel günlerde mi makyaj yapıyor?
Hayır. Özel günlerde de sıradan bir iş gününde de makyaj yapıyorlar. Makyajı daha çok metroseksüel erkekler tercih ediyor. Televizyonda çalışanlara ya da katalog çekimlerine katılan mankenlere sık makyaj yapılıyor. Erkekler kadınsı bir görüntü olmaması kaydıyla makyaja sıcak bakıyorlar artık. 

“Göz makyajında keskin kontürler olmamalı”

Hangi renkleri tercih ediyorlar?
Renkli makyaj tercih edenler, yüzüm renklensin diye düşünenler var. Ama genel olarak maskülen çizgiden çıkmak istemiyor erkekler. Bu nedenle siyah ya da kahve tonları tercih ediliyor erkek makyajında. 

Makyaj yaptıran erkeklerde artış var mı?
Var. Sayıları günden güne artıyor. Geçen yıla göre yaklaşık yüzde 25’lik bir artıştan söz edebiliriz.

Erkek makyajının adımları nasıl olmalı?
Yüzü temizleyiciyle yıkadıktan sonra mutlaka yüz ve göz çevresi nemlendiricisi sürülmeli. Daha sonra pudra ya da fondöten sürülebilir. Fondöten çok ince ve hafif sürülmeli. Fondötenden sonra elmacık kemiklerinin üzerine yüze bronzluk vermek için pudra da sürülebilir. 
Sonra göz kalemini hafifçe göz altına dokundurarak fırça yardımıyla bunu dağıtıyoruz. Keskin bir çizgi olmamasına dikkat ediyoruz. Ardından da şeffaf rimeli sürüyoruz. Bu şeffaf rimelle kaşlar da taranabiliyor. Dudak nemlendiricisini de tabii ki unutmamak gerekiyor. Renk vermeyen, nem veren ve güneşten koruyan dudak nemlendiricileri bunlar.

Erkeklere makyaj ürünleri

Jean-Paul Gaultier’nin makyaj serisi Türkiye’ye de gelecek.

MAC’in pudra ve siyah göz kalemleri doğal görünüm vaat ediyor.

Lancome’un nemlendiricisi makyaj öncesi kullanılıyor.

Makyaj erkeğe de yakışır

Clinique’in “M Cover” isimli ürünüyle göz altı morlukları kapatılabiliyor. 
Makyaj erkeğe de yakışır

Güneşe karşı 4VOO dudak nemlendiricileri kullanılabilir. Bronzlaştırıcı ise cildi yumuşatmayı da hedefliyor.