Cumartesi Marmara Denizi’nin ipek kozaları

Marmara Denizi’nin ipek kozaları

28.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Her fırsatta maviliklere koşan Bursalı denizcilerin çabalarını kutlamak ve desteklemek gerek. Yıl boyunca önemli etkinliklere imza atan Bursa Yelken Kulübü’nün hedeflerinin başında yelken sevgisinin ve pratiğinin yaygınlaştırılması geliyor.

Marmara Denizi’nin ipek kozaları

Her yıl 19 Mayıs’ta düzenledikleri yat rallisiyle Marmara Denizi’nde heyecan rüzgarı estiren Bursa Yelken Kulübü, TYF (Türkiye Yelken Federasyonu) yarış takviminde bulunan Eker-BYK Trofesi Yelkenli Yat Yarışları’nın ev sahipliğini de yapıyor. BYK üyelerini maviliklerde gördüğünüzde coşkuyla selamlayın. Çünkü onlar Marmara Denizi’nin ipek kozaları. Güzel kentimiz Bursa’ya ayrı bir coşku ve denizcilik ruhu katıyorlar. Çabalarını kutlamak ve desteklemek gerek. Çalışmalarını Dr. Sürel Solakozlu başkanlığında sürdüren Bursa Yelken Kulübü’nün komodorluğunu Haluk Turşucular, viskomodorluğu Nail Erginer yapıyor. BYK’nın hedefleri arasında yelken sevgisinin ve pratiğinin yaygınlaştırılması ilk sırada geliyor. Yıl boyunca önemli etkinliklere imza atıyorlar. Örneğin amatör denizciliğimizin sorunlarından maviliklerde giderek artan kirliliğe kadar birçok başlıkta seminer düzenliyorlar. Ayrıca denizde sağlık konusunda teorik ve pratik eğitim veriyorlar. Uzun rotalar yapan üyeleriyle söyleşilerde buluşuyorlar. BYK Başkanı Sürel Solakozlu, toplumumuzun genellikle denize sırtını döndüğünü belirterek “Amacımız olabildiğince çok sayıda insanımızın yüzünü denizlerimize çevirebilmek. Yelkenli tekne yaşamının erişilemez ve zenginlere has olmadığını, o güzelliğin abartısız bütçelerle de yaşanabileceğini halkımıza gösterebilmek” diyor. Bursalı denizciler her fırsatta maviliklere koşuyor. Bulundukları coğrafya bu tercihlerinde haksız olmadıklarını kanıtlıyor. BYK üyesi tüm dostların pruvası neta, rüzgar kolayına olsun. Bilgi edinmek veya aralarına katılmak isteyenler (0224) 2392222 no’lu telefondan ve www.bursayelkenkulubu.org.tr adresinden ulaşabilir. Hepsinin pruvası neta, rüzgar kolayına olsun.

Haberin Devamı

Çocuklar ve denizcilik

Marmara Denizi’nin ipek kozaları

Bu yıl 35. yaşını kutlayan İzmir Rotaract Kulübü, “Deniz Yıldızı” adını verdiği projeyle ilkokul öğrencilerine güzel bir gün yaşattı. Çalışmalarını Uluslararası Rotary 2440. Bölge’nin çatısı altında sürdüren İzmir Rotaract Kulübü, Cennetçeşme’den gelen öğrencilere Büyükşehir Belediyesi iştiraki İzdeniz’e ait deniz taşıtlarını gezdirdi. Ziyaret sırasında kaptan köşkünde ağırlanan öğrencilerin emniyeti için deniz taşıtları Üçkuyular İskelesi’nde bağlı tutuldu. Etkinlikte “Ben Denizciyim” başlıklı kitaplar da dağıtıldı. İzmir Deniz Ticaret Odası’nın yayımladığı eser çocuklar tarafından oldukça beğenildi. Uluslararası Rotary 2440. Bölge’nin tüm yöneticilerini ve İzmir Rotaract Kulübü adına emek verenlerin hepsini kutluyorum.

Haberin Devamı

Nerelere gidilir?

Marmara Denizi’nin ipek kozaları

Rota önerileri

Tekneleriyle bölgeye ilk kez gidecek denizciler için hatırlatma… Gemlik Körfezi’nin kuzey sahilleri, Armutlu, Fıstıklı, Kapaklı, Kumla, Karacaali ve Hasan Ağa koyları demire uygun. Genellikle dip yapıları kumluk. Güney sahilinde ise Eşkel ve Eğerce kıyıları günü birlik seyirler için müsait. Ancak hakim rüzgar kuzey yönlü olduğundan gecelemek için tercih edilmiyor. Bu alanlar Gemlik’e 8 ile 15 mil mesafede. Uygun havada 2 ile 4 saatlik seyirle ulaşılabiliyor. Alargada (demirde) kalmak mümkün. Çevrenizde göreceğiniz fıstık çamları sizlere hayran kalacağınız yeşil bir deniz sunacak. Bursa Yelken Kulübü’ndeki dostların bir uyarısı var, paylaşıyorum: Kuzeyli hakim rüzgarlar nedeniyle tepeler arasından zaman zaman civarna (rüzgarla karışık yağmur) olabiliyor. Bu nedenle geceleme durumunda kalomanın (demir atmış teknelerin denizdeki zincir mesafesi) uzun tutulmasında yarar var. Marmara’nın güneyi öğleden sonraları genellikle poyraz ve karayel esintili. Bu durum yelkenciler için keyifli olsa da tedbirli olmak her zaman iyidir. Şimdiden iyi seyirler.