Cumartesi Mars’ta kaç kilo gelirsin? Bilim Müzesi’nde ölçtür

Mars’ta kaç kilo gelirsin? Bilim Müzesi’nde ölçtür

14.06.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Özellikle 12-15 yaş grubu öğrenciler Bahçeşehir Koleji Bilim Müzesi’nde, bilimin temelini oluşturan prensip ve kuramları oynayarak, gözleyerek ve deney yaparak öğreniyor

Mars’ta kaç kilo gelirsin Bilim Müzesi’nde ölçtür

Bir cisim havada nasıl hareket eder? Mars’ta kaç kilo gelirsiniz? Bazen bir girdabın, bazen bir DNA molekülünün ya da bir mikroçipin içine yolculuk yapabilir misiniz? Uçaklar nasıl uçar, roketler nasıl çalışır?
Tüm bu soruların cevabını deneyerek, uygulayarak öğrenmeniz mümkün. Geçen hafta açılan Bahçeşehir Koleji Bilim Müzesi bilimin temel prensiplerini, teknolojik gelişmeleri göstererek bilime karşı merak uyandırmak için ziyaretçilerini bekliyor.
Bahçeşehir’de Fen ve Teknoloji Lisesi’nin kampüsü içinde 1000 metrekare alan üzerine kurulan Bilim Müzesi’nin hedefi, her yaştan insanın, özellikle de 12-15 yaş grubu öğrencilerin “keşif metodu” ile bilimin temelini oluşturan prensip ve kuramları oynayarak, gözleyerek, deneyler yaparak öğrenmelerini sağlamak.

Eylüle kadar ücretsiz
Fen ve Teknoloji Lisesi’nde okuyan öğrencilerin çalışmaları ve Bahçeşehir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin desteğiyle kurulan Bilim Müzesi’nde, herhangi bir bilimsel oluşum bazen bir bilgisayar oyunu, bazen mekanik veya elektronik bazen de sadece basit ahşap düzeneklerle anlatılıyor. Müzede ayrıca rehberler eşliğinde atölyeler, etkinlikler, deney gösterileri ve sahnede bilim aktiviteleri düzenleniyor.
Eylül ayına kadar tüm ziyaretçilere ücretsiz olacak Bilim Müzesi, matematik ve fen ağırlıklı 90 istasyondan oluşuyor. Her yaş grubuna hitap eden müzenin rehberliğinden okulun öğrencileri sorumlu. Öğrenciler sunumlar yaparak ziyaretçilerin “neden”, “nasıl” sorularıyla bilime ilgi duymalarını sağlamaya çalışıyor.
Okulun müdür yardımcısı Tolga Yıldız, müzede bulunan eğitici ünitelerle ziyaretçilerin, öğrenme, keşfetme ve deney yapma isteklerini artırmayı hedeflediklerini söylüyor. “Ne kadar çok öğrenciye ulaşırsak o kadar mutlu olacağız” diyen Yıldız, yapılan çalışmaları şöyle anlatıyor:
“Okullar genellikle gruplar halinde geliyor. Ancak tek bir kişi gelse bile her saat başı rehberler eşliğinde gezi yapılıyor. Öğrencilerin yaş gruplarına özellikle dikkat ediyoruz. Çünkü tüm öğrenme istasyonları her öğrencinin anlayabileceği şekilde açıklanıyor. Ziyaretçiler öncelikle demo salonuna alınıyor. Burada bilgisayar eşliğinde neler görüleceği anlatılıyor. Bazı konularda da elektronik oylamalar yapılıyor. Çünkü bizim amacımız ziyaretçilerin de katılımını sağlamak.”
Bilim Müzesi’nde yer alan gökevi ve üç boyutlu sinema sisteminde, bilgisayarla yönlendirilen özel yansıtma sistemi ve izleyenleri çevreleyen 360 derece görüntü bulunuyor. Böylece gökevine girenler, tek seferde Güneş Sistemi’ni, evrendeki yerimizi, Samanyolu’nu ve diğer gök cisimlerini görebiliyor.
Gökevinin en büyük özelliği tamamen öğrencilerin tasarımı olması. Önce kartonlarla çalışan, milim milim hesap yapan öğrenciler, tüm hesaplamalarını yaptıktan sonra projelerini mimarlara teslim etmişler.
Uzayı gözlemlemek için kurulan gözlemevinde ise öğrenciler teleskopla yıldız, güneş, uydu, kuyrukluyıldız, meteor ve tutulmaları gözlemleyebiliyorlar.

“Matematik korku değildir”
Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, geleceğin bilim insanlarını lise çağlarından itibaren yetiştirmek için iki yıl önce Fen ve Teknoloji Lisesi açtıklarını belirterek, “Bilime yatırım yapmaya devam ettik ve istedik ki Türk toplumu da bilimi sevsin, bilimden korkmasın” diyor.
Yücel sözlerini şöyle sürdürüyor: “Matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi birçok öğrencinin korkulu rüyası olan temel bilim derslerinde öğretilen teorilerin ve buluşların aslında o kadar da zor olmadığını anlasınlar ve günlük hayatımızı nasıl kolaylaştırdığını keşfederek ve deneyerek öğrensinler. Bilim Müzesi sadece bizim öğrencilerimiz için değil; bilime ilgi duyan, öğrenmek isteyen herkese açık olacak.”
Yücel önümüzdeki dönemde Bilim Müzesi’nin yanı sıra sosyal bilimleri içeren farklı içerikte müzeleri de açacaklarını belirtiyor. 

Bazı öğrenme istasyonları
Kuvvet
Basit makineler
Sürtünme
Dairesel hareket
Hız
G kuvveti
Yansıma
Elektrostatik
Manyetizma
Dalga hareketleri
Elektrik akımı
Einstein
Optik yanılsama
Sayıların gizemi


Öğrenci grupları da gelecek

Bahçeşehir Koleji Bilim Müzesi her gün 10.00-17.00 saatleri arasında sadece İstanbul’daki ilköğretim öğrencilerinin değil, İstanbul dışından gelecek öğrenci gruplarının da ziyaretine açık olacak.
Pi sayısı
Paskal üçgeni
3 kenarlı şekiller
Simetri
Olasılık
UV mikroskop