Cumartesi Meyveli iki lezzet

Meyveli iki lezzet

28.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu hafta size vitamin deposu ayva çorbası ve Osmanlı mutfağından kuzu etli mutancana tariflerini veriyorum

Meyveli iki lezzet

Bu hafta tarihi Hidiv Kasrı’ndaydım. Şeflerin yanlarına gidip onların tariflerini, püf noktalarını sizinle paylaşmak benim için artık bir keyif haline dönüştü. Bana sorarsanız bir kitap yazmak, bir televizyon programı çekmek kadar önemli bir şeydir deneyimlemek. Tecrübeler büyüdükçe, insan hayatında daha yaratıcı, daha çalışma arzulu oluyor. Nitekim mutfakla ilgili yeni bilgiler öğrenmek beni hep elimizdeki nimetlere farklı pencerelerden bakmaya yöneltiyor.
Şef Şenol Özbay beni muhteşem bir safranlı çayla karşıladı. İkramın ardından tarifleri öğrenmeye başladık. Osmanlı mutfağından kuzu etli mutancana ve ayva çorbası bu haftaki yemeklerimiz. Ayva çorbası bir vitamin deposu; ayva, kereviz, zencefil... Mutancana ise tüm duyularınıza hitap edecek mükemmellikte bir yemek.

Haberin Devamı

Ayva çorbası

Hazırlanışı
l Tereyağı ve zeytinyağını koyduğunuz tencereyi orta dereceli ocağa koyun. Tereyağı tamamen eriyince küp küp kestiğiniz ayva, soğan, kereviz, havuç ve sarımsağı kavurun. Üzerine su, defne yaprağı, tuz ve karabiberi ekleyin.
l Su kaynayınca tencerenin altını kısıp kapağını kapatın. Kerevizler iyice yumuşayınca içine limon suyu ve rendelenmiş zencefili ekleyip ocaktan alın. Daha sonra blendırdan geçirin. Bol maydanoz ve sumakla süsleyerek servis edin.

MALZEMELER (4 kişilik)
l 2 yemek kaşığı zeytinyağı
l 1 yemek kaşığı tereyağı
l 1 orta boy kereviz
l 1 orta boy ayva
l 1 orta boy soğan
l 1 havuç
l 1 yemek kaşığı rendelenmiş zencefil
l 2 diş sarımsak
l 5 su bardağı su ya da sebze suyu
l 1/2 limonun suyu
l 1-2 defne yaprağı
l 1/2 demet maydanoz
l Sumak
l Tuz, karabiber

Haberin Devamı

Kuzu etli mutancana

Hazırlanışı
l Bademleri 5 dakika kaynatıp kabuklarını soyun. Tencerede tereyağını eritip eti ve soğanları ilave edin. Suyunu salıp tekrar çekinceye dek kavurun. Sonra et suyunu katın.
l Üzüm, kayısı, bal, sirke ve tuzu ilave edin. 5 dakika piştikten sonra bademleri katın. Kısık ateşte etler iyice yumuşayana dek pişirin. En son inciri ekleyin.
l Bir başka tavada 2 çorba kaşığı tereyağı ile buğday ve soğanı kavurun. Kuru domates ve erikleri ekleyin. Nar ekşisi ve tarhanayı koyup et suyuyla sulandırın. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Suyu çekince keşkeği servis tabağına alın. Kuzu mutancanayı ekleyerek servis edin.

MALZEMELER (4 kişilik)
l 650 gram kuşbaşı kuzu eti l 1 soğan
l 10 arpacık soğan l 3 çorba kaşığı tereyağı l 5 kuru kayısı l 1 çorba kaşığı bal l 2 çorba kaşığı sirke l 1/2 su bardağı et suyu l 1/2 çay bardağı tatlı badem
l 4 kuru incir l 3 yemek kaşığı üzüm
l Tuz, karabiber
Keşkek için
l 1 su bardağı haşlanmış buğday
l 2 çorba kaşığı tereyağı l 1 doğranmış soğan l 1/2 su bardağı et suyu l 10 kuru domates l 5 kuru erik l 2 yemek kaşığı nar ekşisi l 2 yemek kaşığı tarhana

Michelada

Meksika kökenli, ferahlatıcı ve iştah açıcı, baharatlı bir kokteyl

Haberin Devamı

MALZEMELER
l 1 Corona bira l 2-3 damla
Tabasco sos l 1 bar kaşığı Worchestershire sos
l 1 bar kaşığı Maggi salata sosu l Cayenne pul biberi
l 1/4 bar kaşığı tuz
l 1/4 bar kaşığı karabiber
l 3 cl misket limonu suyu
l 5 cl domates suyu

Hazırlanışı
Kullanılacak bira bardağının ağız kısmına önce misket limonu sürülür ve pul biberle gerdan çekilir. Tüm malzeme bardağa konulup karıştırılır ve dört-beş parça buzla servis edilir.

Yanında ne yemeli?
Bu kokteylin yanında benim tercihim Meksika mutfağından etli taco olacak.